Trwa ładowanie...

Nie przepłacaj w smażalni. Pyszną rybkę przygotujesz w domu!

Wypoczywając nad polskim morzem, liczymy na to, że zjemy pyszną, świeżą bałtycką rybę. Niestety, często zdarza się tak, że ryba jest mrożona i pochodzi z nie z Bałtyku, a hodowli prowadzonych w różnych zakątkach świata. Smażalnie często oferują dania robione z mrożonych dorszy czy fląder z Atlantyku albo - również mrożoną azjatycką pangę.

Rybka jak ze smażalni, ale zdecydowanie zdrowsza i nie aż tak droga

Rybka jak ze smażalni, ale zdecydowanie zdrowsza i nie aż tak droga Źródło: 123RF
d1w40yr
d1w40yr

Frytura używana do smażenia również bywa średniej jakości albo jest stosowana zbyt długo. I jeszcze te ceny, które zwalają z nóg. Oczywiście nad morzem znajdziemy też miejsca, gdzie podawana jest świeża, świetnie przygotowana ryba za rozsądne pieniądze, ale niestety nie jest to regułą. Dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto samemu wybrać się rano na rybacką przystań, kupić świeżą, złowioną kilka godzin wcześniej rybę i przygotować ją samodzielnie. Nie jest to skomplikowane.

Dorsz smażony w panierce

Najbardziej popularnym sposobem przygotowywania ryb jest ich smażenie w panierce. Potrzebujemy: kilka świeżych filetów z dorsza, olej rzepakowy, mąkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, wkładamy rybę i smażymy szybko po trzy minuty z każdej strony. Podajemy z pieczywem i surówką z kapusty.

Smażona flądra

Świeża flądra to prawdziwy rarytas, a w dodatku jest tania i nawet po usmażeniu pachnie morzem. Do jej przygotowania potrzebne nam będą oczywiście wypatroszone flądry oraz sól, pieprz, mąka i masło klarowane. Flądry dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami, solimy, oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut z każdej strony, aż płetwy zrobią się chrupiące. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Dorsz w cieście

Brytyjskie "fish and chips" to jedno z najbardziej znanych rybnych ulicznych dań. W Polsce również jest popularne i łatwe do przygotowania. Potrzebujemy: kilka filetów z białej ryby (dorsz, sandacz), piwo, mąkę, jajko, sól, pieprz i olej do głębokiego smażenia. Rybę osuszamy, kroimy na duże kawałki. Do miski wrzucamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy piwo i cały czas mieszamy. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem, zanurzamy w cieście rybę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy do niego kawałki ryby i smażymy, aż będą rumiane. Odsączamy nadmiar tłuszczu i podajemy z frytkami.

d1w40yr

Śledzie z patelni

Najbardziej pospolitą nad Bałtykiem rybą jest śledź. Ta niedoceniana ryba jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Nad Morzem Śródziemnym popularne są smażone sardynki, w Polsce śledź bez problemu je zastąpi. Potrzebujemy: kilka małych śledzi, sól, pieprz, mąkę, masło i sok z cytryny. Śledzie czyścimy, usuwamy wnętrzności i odcinamy głowę. Do mąki dodajemy sól i pieprz, w tym obtaczamy śledzie i smażymy je na maśle aż się zrumienią. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z sałatą.

5 wyjątkowych panierek do ryby

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj