Nie przepłacaj w smażalni. Pyszną rybkę przygotujesz w domu!

Wypoczywając nad polskim morzem, liczymy na to, że zjemy pyszną, świeżą bałtycką rybę. Niestety, często zdarza się tak, że ryba jest mrożona i pochodzi z nie z Bałtyku, a hodowli prowadzonych w różnych zakątkach świata. Smażalnie często oferują dania robione z mrożonych dorszy czy fląder z Atlantyku albo - również mrożoną azjatycką pangę.

Smażona rybaRybka jak ze smażalni, ale zdecydowanie zdrowsza i nie aż tak droga
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Frytura używana do smażenia również bywa średniej jakości albo jest stosowana zbyt długo. I jeszcze te ceny, które zwalają z nóg. Oczywiście nad morzem znajdziemy też miejsca, gdzie podawana jest świeża, świetnie przygotowana ryba za rozsądne pieniądze, ale niestety nie jest to regułą. Dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto samemu wybrać się rano na rybacką przystań, kupić świeżą, złowioną kilka godzin wcześniej rybę i przygotować ją samodzielnie. Nie jest to skomplikowane.

Dorsz smażony w panierce

Najbardziej popularnym sposobem przygotowywania ryb jest ich smażenie w panierce. Potrzebujemy: kilka świeżych filetów z dorsza, olej rzepakowy, mąkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, wkładamy rybę i smażymy szybko po trzy minuty z każdej strony. Podajemy z pieczywem i surówką z kapusty.

Smażona flądra

Świeża flądra to prawdziwy rarytas, a w dodatku jest tania i nawet po usmażeniu pachnie morzem. Do jej przygotowania potrzebne nam będą oczywiście wypatroszone flądry oraz sól, pieprz, mąka i masło klarowane. Flądry dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami, solimy, oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut z każdej strony, aż płetwy zrobią się chrupiące. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Dorsz w cieście

Brytyjskie "fish and chips" to jedno z najbardziej znanych rybnych ulicznych dań. W Polsce również jest popularne i łatwe do przygotowania. Potrzebujemy: kilka filetów z białej ryby (dorsz, sandacz), piwo, mąkę, jajko, sól, pieprz i olej do głębokiego smażenia. Rybę osuszamy, kroimy na duże kawałki. Do miski wrzucamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy piwo i cały czas mieszamy. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem, zanurzamy w cieście rybę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy do niego kawałki ryby i smażymy, aż będą rumiane. Odsączamy nadmiar tłuszczu i podajemy z frytkami.

Śledzie z patelni

Najbardziej pospolitą nad Bałtykiem rybą jest śledź. Ta niedoceniana ryba jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Nad Morzem Śródziemnym popularne są smażone sardynki, w Polsce śledź bez problemu je zastąpi. Potrzebujemy: kilka małych śledzi, sól, pieprz, mąkę, masło i sok z cytryny. Śledzie czyścimy, usuwamy wnętrzności i odcinamy głowę. Do mąki dodajemy sól i pieprz, w tym obtaczamy śledzie i smażymy je na maśle aż się zrumienią. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z sałatą.

5 wyjątkowych panierek do ryby

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟