Nie przepłacaj w smażalni. Pyszną rybkę przygotujesz w domu!

Wypoczywając nad polskim morzem, liczymy na to, że zjemy pyszną, świeżą bałtycką rybę. Niestety, często zdarza się tak, że ryba jest mrożona i pochodzi z nie z Bałtyku, a hodowli prowadzonych w różnych zakątkach świata. Smażalnie często oferują dania robione z mrożonych dorszy czy fląder z Atlantyku albo - również mrożoną azjatycką pangę.

Smażona rybaRybka jak ze smażalni, ale zdecydowanie zdrowsza i nie aż tak droga
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Frytura używana do smażenia również bywa średniej jakości albo jest stosowana zbyt długo. I jeszcze te ceny, które zwalają z nóg. Oczywiście nad morzem znajdziemy też miejsca, gdzie podawana jest świeża, świetnie przygotowana ryba za rozsądne pieniądze, ale niestety nie jest to regułą. Dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto samemu wybrać się rano na rybacką przystań, kupić świeżą, złowioną kilka godzin wcześniej rybę i przygotować ją samodzielnie. Nie jest to skomplikowane.

Dorsz smażony w panierce

Najbardziej popularnym sposobem przygotowywania ryb jest ich smażenie w panierce. Potrzebujemy: kilka świeżych filetów z dorsza, olej rzepakowy, mąkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, wkładamy rybę i smażymy szybko po trzy minuty z każdej strony. Podajemy z pieczywem i surówką z kapusty.

Smażona flądra

Świeża flądra to prawdziwy rarytas, a w dodatku jest tania i nawet po usmażeniu pachnie morzem. Do jej przygotowania potrzebne nam będą oczywiście wypatroszone flądry oraz sól, pieprz, mąka i masło klarowane. Flądry dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami, solimy, oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut z każdej strony, aż płetwy zrobią się chrupiące. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Dorsz w cieście

Brytyjskie "fish and chips" to jedno z najbardziej znanych rybnych ulicznych dań. W Polsce również jest popularne i łatwe do przygotowania. Potrzebujemy: kilka filetów z białej ryby (dorsz, sandacz), piwo, mąkę, jajko, sól, pieprz i olej do głębokiego smażenia. Rybę osuszamy, kroimy na duże kawałki. Do miski wrzucamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy piwo i cały czas mieszamy. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem, zanurzamy w cieście rybę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy do niego kawałki ryby i smażymy, aż będą rumiane. Odsączamy nadmiar tłuszczu i podajemy z frytkami.

Śledzie z patelni

Najbardziej pospolitą nad Bałtykiem rybą jest śledź. Ta niedoceniana ryba jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Nad Morzem Śródziemnym popularne są smażone sardynki, w Polsce śledź bez problemu je zastąpi. Potrzebujemy: kilka małych śledzi, sól, pieprz, mąkę, masło i sok z cytryny. Śledzie czyścimy, usuwamy wnętrzności i odcinamy głowę. Do mąki dodajemy sól i pieprz, w tym obtaczamy śledzie i smażymy je na maśle aż się zrumienią. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z sałatą.

5 wyjątkowych panierek do ryby

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska