Krupnik z dorsza. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Grzegorz Łapanowski proponuje na wigilijną kolację aromatyczny krupnik z dorszem. To smakowita alternatywa dla barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy klasycznej zupy rybnej.

Krupnik z dorszaKrupnik z dorsza
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g fileta z dorsza z certyfikatem MSC
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej białej
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pieczarka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przepis

  • Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Po czym kroimy go w drobną kostkę. Imbir kroimy w cienką zapałkę, a czosnek drobno siekamy. Pieczarkę obieramy i kroimy w drobne półplaster-ki. Ziemniaka kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm).
  • W garnku gotujemy bulion. Dodajemy ziemniaka i gotujemy aż będzie ugotowany (ok. 10-15 mi-nut)
  • Filet ryby kroimy w duże kawałki. Dodajemy kaszę i resztę składników do garnka. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zupę wlewamy do talerza i dekorujemy świeżymi ziołami i ew. łyżką kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości