Krupnik z dorsza. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Grzegorz Łapanowski proponuje na wigilijną kolację aromatyczny krupnik z dorszem. To smakowita alternatywa dla barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy klasycznej zupy rybnej.

Krupnik z dorszaKrupnik z dorsza
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g fileta z dorsza z certyfikatem MSC
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej białej
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pieczarka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przepis

  • Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Po czym kroimy go w drobną kostkę. Imbir kroimy w cienką zapałkę, a czosnek drobno siekamy. Pieczarkę obieramy i kroimy w drobne półplaster-ki. Ziemniaka kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm).
  • W garnku gotujemy bulion. Dodajemy ziemniaka i gotujemy aż będzie ugotowany (ok. 10-15 mi-nut)
  • Filet ryby kroimy w duże kawałki. Dodajemy kaszę i resztę składników do garnka. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zupę wlewamy do talerza i dekorujemy świeżymi ziołami i ew. łyżką kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja