Jaką rybę wybrać w smażalni, aby była smaczna i świeża?

Ceny nad polskim morzem, jak inflacja, szybują w górę w zawrotnym tempie. Jednak nie sposób odmówić sobie ryb podczas wczasów nad morzem. Jaką więc rybę wybrać, żeby nie stracić pieniędzy na mrożonego fileta?

Jaką rybę wybrać w smażalni?Jaką rybę wybrać w smażalni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ze względu na rosnące koszty życia, coraz mniej z nas może pozwolić sobie na wyjazd na wakacje. Hotelarze w całym kraju narzekają na spadek liczby turystów. Jeśli jednak jesteście tymi szczęśliwcami, których wciąż stać na wakacje nad polskim morzem, na pewno będziecie chcieli spróbować pysznych, świeżych ryb z Bałtyku. Co więc zrobić, żeby zamiast świeżej ryby prosto z morza, nie dostać na talerzu mrożonego fileta, którego sami przecież możecie sobie kupić w każdym supermarkecie w kraju?

Ryby importowane

Wybierając rybę w restauracji, najlepiej zrezygnować z tych gatunków, które nie bytują w Bałtyku. To na przykład sprowadzana z Wietnamu panga. Choć jest to ryba stosunkowo tania, warunki, w jakich jest hodowana powodują, że jej spożycie może nam poważnie zaszkodzić. Pangi żyją w zanieczyszczonych basenach, czasem nawet pływają w wodzie skażonej rtęcią. Jedząc ich mięso, ryzykujemy też zakażenie pasożytami.

W Bałtyku nie pływają też inne popularne w Polsce ryby, takie jak: morszczuk, mintaj, halibut i okoń morski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba na wakacjach nie zawsze zdrowa

Ryby występujące w Bałtyku

Wiemy już, czego lepiej nie zamawiać. Co zatem możemy zamówić bez obaw? Najświeższe i najsmaczniejsze będą ryby pływające w naszych rodzimych wodach. Takie ryby to: belona, węgorz, turbot, sola, dorsz, flądra, śledź i szprot.

Mimo że dorsz i flądra występują w wodach Bałtyku, to zamawiając te ryby w sezonie wakacyjnym, może zostać nam podana mrożony filet. W lipcu i sierpniu połowy dorsza i flądry są ograniczone, jest to bowiem okres ochronny tych ryb. Właściciele restauracji i smażalni, nie chcąc tracić potencjalnych zysków, zastępują więc świeże ryby ich mrożonymi odpowiednikami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości