Trwa ładowanie...

Jaką rybę wybrać w smażalni, aby była smaczna i świeża?

Ceny nad polskim morzem, jak inflacja, szybują w górę w zawrotnym tempie. Jednak nie sposób odmówić sobie ryb podczas wczasów nad morzem. Jaką więc rybę wybrać, żeby nie stracić pieniędzy na mrożonego fileta?

Jaką rybę wybrać w smażalni?Jaką rybę wybrać w smażalni?Źródło: Adobe Stock
digp3nj
digp3nj

Ze względu na rosnące koszty życia, coraz mniej z nas może pozwolić sobie na wyjazd na wakacje. Hotelarze w całym kraju narzekają na spadek liczby turystów. Jeśli jednak jesteście tymi szczęśliwcami, których wciąż stać na wakacje nad polskim morzem, na pewno będziecie chcieli spróbować pysznych, świeżych ryb z Bałtyku. Co więc zrobić, żeby zamiast świeżej ryby prosto z morza, nie dostać na talerzu mrożonego fileta, którego sami przecież możecie sobie kupić w każdym supermarkecie w kraju?

Ryby importowane

Wybierając rybę w restauracji, najlepiej zrezygnować z tych gatunków, które nie bytują w Bałtyku. To na przykład sprowadzana z Wietnamu panga. Choć jest to ryba stosunkowo tania, warunki, w jakich jest hodowana powodują, że jej spożycie może nam poważnie zaszkodzić. Pangi żyją w zanieczyszczonych basenach, czasem nawet pływają w wodzie skażonej rtęcią. Jedząc ich mięso, ryzykujemy też zakażenie pasożytami.

W Bałtyku nie pływają też inne popularne w Polsce ryby, takie jak: morszczuk, mintaj, halibut i okoń morski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba na wakacjach nie zawsze zdrowa

Ryby występujące w Bałtyku

Wiemy już, czego lepiej nie zamawiać. Co zatem możemy zamówić bez obaw? Najświeższe i najsmaczniejsze będą ryby pływające w naszych rodzimych wodach. Takie ryby to: belona, węgorz, turbot, sola, dorsz, flądra, śledź i szprot.

digp3nj

Mimo że dorsz i flądra występują w wodach Bałtyku, to zamawiając te ryby w sezonie wakacyjnym, może zostać nam podana mrożony filet. W lipcu i sierpniu połowy dorsza i flądry są ograniczone, jest to bowiem okres ochronny tych ryb. Właściciele restauracji i smażalni, nie chcąc tracić potencjalnych zysków, zastępują więc świeże ryby ich mrożonymi odpowiednikami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
digp3nj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
digp3nj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj