Jaką rybę wybrać w smażalni, aby była smaczna i świeża?

Ceny nad polskim morzem, jak inflacja, szybują w górę w zawrotnym tempie. Jednak nie sposób odmówić sobie ryb podczas wczasów nad morzem. Jaką więc rybę wybrać, żeby nie stracić pieniędzy na mrożonego fileta?

Jaką rybę wybrać w smażalni?Jaką rybę wybrać w smażalni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ze względu na rosnące koszty życia, coraz mniej z nas może pozwolić sobie na wyjazd na wakacje. Hotelarze w całym kraju narzekają na spadek liczby turystów. Jeśli jednak jesteście tymi szczęśliwcami, których wciąż stać na wakacje nad polskim morzem, na pewno będziecie chcieli spróbować pysznych, świeżych ryb z Bałtyku. Co więc zrobić, żeby zamiast świeżej ryby prosto z morza, nie dostać na talerzu mrożonego fileta, którego sami przecież możecie sobie kupić w każdym supermarkecie w kraju?

Ryby importowane

Wybierając rybę w restauracji, najlepiej zrezygnować z tych gatunków, które nie bytują w Bałtyku. To na przykład sprowadzana z Wietnamu panga. Choć jest to ryba stosunkowo tania, warunki, w jakich jest hodowana powodują, że jej spożycie może nam poważnie zaszkodzić. Pangi żyją w zanieczyszczonych basenach, czasem nawet pływają w wodzie skażonej rtęcią. Jedząc ich mięso, ryzykujemy też zakażenie pasożytami.

W Bałtyku nie pływają też inne popularne w Polsce ryby, takie jak: morszczuk, mintaj, halibut i okoń morski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba na wakacjach nie zawsze zdrowa

Ryby występujące w Bałtyku

Wiemy już, czego lepiej nie zamawiać. Co zatem możemy zamówić bez obaw? Najświeższe i najsmaczniejsze będą ryby pływające w naszych rodzimych wodach. Takie ryby to: belona, węgorz, turbot, sola, dorsz, flądra, śledź i szprot.

Mimo że dorsz i flądra występują w wodach Bałtyku, to zamawiając te ryby w sezonie wakacyjnym, może zostać nam podana mrożony filet. W lipcu i sierpniu połowy dorsza i flądry są ograniczone, jest to bowiem okres ochronny tych ryb. Właściciele restauracji i smażalni, nie chcąc tracić potencjalnych zysków, zastępują więc świeże ryby ich mrożonymi odpowiednikami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów