WAŻNE
TERAZ

LK. Cios w doliczonym czasie! Przełamanie Legii Warszawa

Żółte curry z rybą i fasolką szparagową

Kurkuma, zwana inaczej ostryżem, jest niezwykle uniwersalną rośliną. Używana jest jako przyprawa, przy produkcji leków i kosmetyków. W Indiach służy jako środek przyspieszający gojenie ran. Nic dziwnego – posiada silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Kurkuma nadaje charakterystyczny, żółty kolor mieszance curry, której jest składnikiem.

CurryCurry
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza, morszczuka lub mintaja (wykorzystano filet z dorsza)
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 strączek chili (jeśli chcemy, aby curry było ostre)
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • sól do smaku

Przepis

  • Cebulę, imbir, połowę strączka chili oraz czosnek obieramy i siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę wraz z posiekanym chili. Dodajemy kmin rzymski i kurkumę.
  • Podsmażamy ok. 2 minuty i dodajemy czosnek i imbir. Ponownie podsmażamy ok. 2 minuty.
  • Wrzucamy obraną i pokrojoną fasolkę szparagową, delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie przyprawy oblepiły strączki i wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut.
  • Filety rybne myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w paski, solimy i obsmażamy z obu stron.
  • Do curry dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i gotujemy ok. 15 minut.
  • Nakładamy na talerze lub do miseczek i przyozdabiamy pociętym w talarki strączkiem chili i listkiem pietruszki. Curry podajemy razem z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę