Filet z dorsza po szlachecku
Jego delikatne w smaku, białe mięso docenią nawet osoby, które niezbyt przepadają za rybami. Dorsz jest nieprzypadkowo uznawany za jedną z najzdrowszych ryb. Najlepiej wybierać dorsza świeżego - w całości lub pod postacią filetów. W sklepie ryba powinna być przechowywana w lodzie, a jej powierzchnia musi błyszczeć. Nie mniej istotny jest zapach, zdradzający zazwyczaj, czy dorsz nadaje się do jedzenia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filety natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny.
- Morele moczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, drobno pokroić, połączyć z winem, cynamonem i imbirem. Gotować 10 minut. Zmiksować (jeżeli sos jest za gęsty, dodać odrobinę wody), doprawić do smaku sokiem z cytryny.
- Filety obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, polać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Podawać z ryżem i sałatą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl