Filet z dorsza po szlachecku
Jego delikatne w smaku, białe mięso docenią nawet osoby, które niezbyt przepadają za rybami. Dorsz jest nieprzypadkowo uznawany za jedną z najzdrowszych ryb. Najlepiej wybierać dorsza świeżego - w całości lub pod postacią filetów. W sklepie ryba powinna być przechowywana w lodzie, a jej powierzchnia musi błyszczeć. Nie mniej istotny jest zapach, zdradzający zazwyczaj, czy dorsz nadaje się do jedzenia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania rybne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Filety natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny.
 - Morele moczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, drobno pokroić, połączyć z winem, cynamonem i imbirem. Gotować 10 minut. Zmiksować (jeżeli sos jest za gęsty, dodać odrobinę wody), doprawić do smaku sokiem z cytryny.
 - Filety obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, polać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
 - Podawać z ryżem i sałatą.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl