Paprykarz z dorsza. Domowa wersja

Paprykarz to smaczna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i warzyw, podsmażonych w sosie pomidorowym. Choć paprykarz kojarzymy ze Szczecinem, potrawa wywodzi się tak naprawdę z kuchni węgierskiej. Zobaczcie, jak przygotować smaczny domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty.

Paprykarz z dorszaPaprykarz z dorsza
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg filetu z dorsza bez skóry
  • ½ szklanki suchego ryżu
  • średnia cebula
  • por (kawałek o dł. ok. 10 cm)
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • mały ząbek czosnku
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • czubata łyżka keczupu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, chili

Przepis

  • Ryż ugotuj na sypko według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedź.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a por w półplasterki.
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  • Usmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie zdejmij z patelni i rozdrobnij widelcem.
  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby zeszklij cebulę i por.
  • Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażaj, mieszając.
  • Następnie całość podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  • Kiedy warzywa zrobią się miękkie, dodaj rybę, ryż, koncentrat, keczup i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dolej ocet i przypraw.
  • Podlej niewielką ilością przegotowanej wody. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Paprykarz zostaw, by całkowicie ostygł.
  • Przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane