Rybny rarytas ze Stegny bez paragonu grozy. Właściciele smażalni potwierdzają zwyczaje Polaków

Końcówka wakacji nad Bałtykiem ma swój smak – złocisty, pachnący świeżą rybą i koperkiem. W Stegnie załapaliśmy się jeszcze na króla sezonu, czyli dorsza, i prawdziwy rarytas – halibuta. Na talerzach wylądowały dwa zestawy, które pachniały letnią beztroską. A jak wyglądał paragon?

Paragon za dania obiadowe z rybą w zestawieParagon za dania obiadowe z rybą w zestawie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Dorsz i halibut w Stegnie nie zaskoczyły ceną – porcja licząca około 150 g mieści się w granicach typowych dla całego wybrzeża. Tam dorsz kosztuje od kilkunastu do dwudziestu złotych za 100 gramów, a halibut uchodzi wręcz za rybi rarytas, który bywa jeszcze droższy. Podsumujmy nasz wybór, który naszym zdaniem dobrze odzwierciedla średnie ceny i ofertę smażalni w sezonie letnim 2025.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Za talerz nie będę płaciła". Właściciele smażalni o zachowaniu klientów

Dorsz czy halibut - co polecamy?

Halibut, delikatny, o mięsie sprężystym i jednocześnie rozpływającym się w ustach, podany został w prosty, klasyczny sposób – z młodymi ziemniaczkami obsypanymi świeżym koperkiem i zestawem surówek w kolorach tęczy. Obok chrupiąca czerwona kapusta, kremowa biała i marchewka skropiona cytryną. Na rogu talerza plaster cytryny, jak podpis pod dziełem kucharza. Na kolejnym zagościł dorsz – ryba bardziej swojska, ale wciąż królewska, jeśli chodzi o nadmorski stół. Jego mięso było soczyste, ukryte pod złocistą panierką, która delikatnie chrupała przy każdym kęsie. Do tego porcja frytek, gorących i chrupiących, oraz miseczka mizerii pod pierzynką gęstej śmietany. Świeżość ogórków i zieleniny pięknie przełamywała smażoną rybę, dając smakowy balans idealny na lato.

Halibuta z pewnością w te wakacje wybierali ci, którzy lubią delikatne, subtelne mięso i chcą spróbować czegoś bardziej wyrafinowanego. Dorsz (niezależnie czy czarniak czy atlantycki) natomiast świetnie sprawdzi się dla tych, którzy cenią klasykę i mocniejszy, bardziej swojski smak. Razem tworzą duet, w którym każdy znajdzie coś dla siebie – i dla konesera, i dla miłośnika prostych, wakacyjnych smaków. A czy zapamiętamy też ceny?

  • Obiad w Stegnie - ryba króluje na talerzu
  • Obiad w Stegnie - ryba króluje na talerzu
  • Obiad w Stegnie - ryba króluje na talerzu
[1/3] Obiad w Stegnie - ryba króluje na talerzu Źródło zdjęć: Pyszności |

Cena zestawu – czy naprawdę drogo?

Za dwa pełne zestawy – dorsza, halibuta, dodatki i rosołową przystawkę – rachunek wyniósł 108,50 zł. To kwota, która nad morzem staje się normą. Sam dorsz kosztuje zwykle kilkanaście – dwadzieścia złotych za 100 gramów, a halibut bywa droższy i uchodzi za kulinarny rarytas. Prawdziwym "winowajcą" wysokiego rachunku są dodatki: frytki, ziemniaki, mizeria czy surówki – każdy z nich to kilka czy kilkanaście złotych, a razem tworzą pełen, wakacyjny obiad. O wyborach ryb w zestawach i podejściu do menu opowiadały też w tym sezonie właścicielki smażalni w Mielnie. W rozmowie z reporterem WP Jakubem Bujnikiem padły konkrety, jak goście lokali sprawdzają jadłospis przed zamówieniem.

Właściciele smażalni zdradzają, że klienci dobrze wiedzą, jak działają ceny "za 100 gramów". – Najczęściej proszą, żeby ryba była mała, do dwustu gramów – przyznaje Aneta z jednego z bistro w Mielnie. Inna restauratorka, Ewelina, dodaje: – U nas cena dorsza jest widoczna, ja od razu przekalkuluję, więc turyści chętnie zamawiają bez strachu o "paragon grozy".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce