Bataty – charakterystyka, wartości odżywcze, wykorzystanie w kuchni

Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaków, są znacznie rzadziej wybierane przez Polaków niż tradycyjne. Mimo że wielokrotnie przewyższają je pod względem ilości składników odżywczych i witamin. Już 100 g batatów wystarczy, żeby pięciokrotnie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i w połowie uzupełnić zasoby witaminy C w organizmie. W dodatku bataty mają szereg zastosowań kulinarnych i są przepyszne.

BatatyBataty są co prawda słodkie, ale nie powinny znaleźć się na liście zakazanej u diabetyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bataty – charakterystyka

Bataty, a właściwie wilec ziemniaczany, to słodka odmiana ziemniaka. Charakteryzuje ją pomarańczowa barwa bulw i wyraźnie słodki smak. Na świecie występuje ok. 400 odmian batatów, które różni od siebie głównie kolor skórki i miąższu. Bataty mogą występować zarówno w wersji fioletowej, czerwonej, pomarańczowej, żółtej, jak i białej. Inny może być również miąższ: pomarańczowy, żółty albo biały.

Bataty – wartości odżywcze

Kolor batatów znajduje przełożenie na ich wartość odżywczą. Bataty czerwone są źródłem likopen, który zmniejsza ryzyko chorób serca i powstania niektórych nowotworów. Bataty fioletowe natomiast są bogate w antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspierają naturalny mechanizm obronny komórek człowieka. Z kolei bataty o żółtym miąższu zawierają karotenoidy, a wśród nich także luteinę wpływająca korzystnie na wzrok.

Ponadto bataty są skarbnicą wielu minerałów niezbędnych człowiekowi, jak choćby: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, sód czy jod. Bulwy batatów zawierają także witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty – słodkie ziemniaki a dieta diabetyków

Bataty są co prawda słodkie, ale nie powinny znaleźć się na liście zakazanej u diabetyków. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca włączenie batatów do codziennej diety osób chorych na cukrzycę, ponieważ z badań wynika, że spożywanie słodkich ziemniaków wpływa na poprawę wrażliwości na insulinę u ludzi. Bataty są bogate w węglowodany wolniej wchłaniane przez nasz organizm, dzięki czemu mają niski indeks glikemiczny (równy 54) i nie wpływają tak bardzo na zmianę poziomu glukozy we krwi. Bataty są pod tym względem zdecydowanie lepsze niż tradycyjne ziemniaki, których indeks glikemiczny wynosi 6080.

Bataty – wykorzystanie w kuchni

Bataty czerwone są stosunkowo łatwo dostępne. W wielu sklepach znajdziemy je obok ziemniaków. Warto sięgać po bataty częściej, zważywszy nie tylko na ich walory smakowe, ale także korzyści zdrowotne. Z batatów z powodzeniem przygotujemy frytki czy purée. Możemy podawać je w formie ugotowanej jako dodatek do dań mięsnych albo – równie dobrze – przygotować z nich ciasto. Ze względu na słodki smak i charakterystyczną barwę bataty są uwielbiane przez dzieci. Z łatwością możemy przygotować z nich pudding, który dla małego smakosza będzie prawdziwym rarytasem. Idealnie będą również smakowały bataty grillowane. Można więc powiedzieć, że bataty są warzywem wprost uniwersalnym.

W Polsce nie doceniono jeszcze walorów liści batatów, choć świetnie sprawują się one jako składnik lekkich sałatek albo koktajli warzywno-owocowych (np. w towarzystwie jarmużu).

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇