Bataty – charakterystyka, wartości odżywcze, wykorzystanie w kuchni

Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaków, są znacznie rzadziej wybierane przez Polaków niż tradycyjne. Mimo że wielokrotnie przewyższają je pod względem ilości składników odżywczych i witamin. Już 100 g batatów wystarczy, żeby pięciokrotnie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i w połowie uzupełnić zasoby witaminy C w organizmie. W dodatku bataty mają szereg zastosowań kulinarnych i są przepyszne.

BatatyBataty są co prawda słodkie, ale nie powinny znaleźć się na liście zakazanej u diabetyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bataty – charakterystyka

Bataty, a właściwie wilec ziemniaczany, to słodka odmiana ziemniaka. Charakteryzuje ją pomarańczowa barwa bulw i wyraźnie słodki smak. Na świecie występuje ok. 400 odmian batatów, które różni od siebie głównie kolor skórki i miąższu. Bataty mogą występować zarówno w wersji fioletowej, czerwonej, pomarańczowej, żółtej, jak i białej. Inny może być również miąższ: pomarańczowy, żółty albo biały.

Bataty – wartości odżywcze

Kolor batatów znajduje przełożenie na ich wartość odżywczą. Bataty czerwone są źródłem likopen, który zmniejsza ryzyko chorób serca i powstania niektórych nowotworów. Bataty fioletowe natomiast są bogate w antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspierają naturalny mechanizm obronny komórek człowieka. Z kolei bataty o żółtym miąższu zawierają karotenoidy, a wśród nich także luteinę wpływająca korzystnie na wzrok.

Ponadto bataty są skarbnicą wielu minerałów niezbędnych człowiekowi, jak choćby: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, sód czy jod. Bulwy batatów zawierają także witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty – słodkie ziemniaki a dieta diabetyków

Bataty są co prawda słodkie, ale nie powinny znaleźć się na liście zakazanej u diabetyków. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca włączenie batatów do codziennej diety osób chorych na cukrzycę, ponieważ z badań wynika, że spożywanie słodkich ziemniaków wpływa na poprawę wrażliwości na insulinę u ludzi. Bataty są bogate w węglowodany wolniej wchłaniane przez nasz organizm, dzięki czemu mają niski indeks glikemiczny (równy 54) i nie wpływają tak bardzo na zmianę poziomu glukozy we krwi. Bataty są pod tym względem zdecydowanie lepsze niż tradycyjne ziemniaki, których indeks glikemiczny wynosi 6080.

Bataty – wykorzystanie w kuchni

Bataty czerwone są stosunkowo łatwo dostępne. W wielu sklepach znajdziemy je obok ziemniaków. Warto sięgać po bataty częściej, zważywszy nie tylko na ich walory smakowe, ale także korzyści zdrowotne. Z batatów z powodzeniem przygotujemy frytki czy purée. Możemy podawać je w formie ugotowanej jako dodatek do dań mięsnych albo – równie dobrze – przygotować z nich ciasto. Ze względu na słodki smak i charakterystyczną barwę bataty są uwielbiane przez dzieci. Z łatwością możemy przygotować z nich pudding, który dla małego smakosza będzie prawdziwym rarytasem. Idealnie będą również smakowały bataty grillowane. Można więc powiedzieć, że bataty są warzywem wprost uniwersalnym.

W Polsce nie doceniono jeszcze walorów liści batatów, choć świetnie sprawują się one jako składnik lekkich sałatek albo koktajli warzywno-owocowych (np. w towarzystwie jarmużu).

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀