Bataty – charakterystyka, wartości odżywcze, wykorzystanie w kuchni

Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaków, są znacznie rzadziej wybierane przez Polaków niż tradycyjne. Mimo że wielokrotnie przewyższają je pod względem ilości składników odżywczych i witamin. Już 100 g batatów wystarczy, żeby pięciokrotnie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i w połowie uzupełnić zasoby witaminy C w organizmie. W dodatku bataty mają szereg zastosowań kulinarnych i są przepyszne.

BatatyBataty są co prawda słodkie, ale nie powinny znaleźć się na liście zakazanej u diabetyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bataty – charakterystyka

Bataty, a właściwie wilec ziemniaczany, to słodka odmiana ziemniaka. Charakteryzuje ją pomarańczowa barwa bulw i wyraźnie słodki smak. Na świecie występuje ok. 400 odmian batatów, które różni od siebie głównie kolor skórki i miąższu. Bataty mogą występować zarówno w wersji fioletowej, czerwonej, pomarańczowej, żółtej, jak i białej. Inny może być również miąższ: pomarańczowy, żółty albo biały.

Bataty – wartości odżywcze

Kolor batatów znajduje przełożenie na ich wartość odżywczą. Bataty czerwone są źródłem likopen, który zmniejsza ryzyko chorób serca i powstania niektórych nowotworów. Bataty fioletowe natomiast są bogate w antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspierają naturalny mechanizm obronny komórek człowieka. Z kolei bataty o żółtym miąższu zawierają karotenoidy, a wśród nich także luteinę wpływająca korzystnie na wzrok.

Ponadto bataty są skarbnicą wielu minerałów niezbędnych człowiekowi, jak choćby: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, sód czy jod. Bulwy batatów zawierają także witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty – słodkie ziemniaki a dieta diabetyków

Bataty są co prawda słodkie, ale nie powinny znaleźć się na liście zakazanej u diabetyków. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca włączenie batatów do codziennej diety osób chorych na cukrzycę, ponieważ z badań wynika, że spożywanie słodkich ziemniaków wpływa na poprawę wrażliwości na insulinę u ludzi. Bataty są bogate w węglowodany wolniej wchłaniane przez nasz organizm, dzięki czemu mają niski indeks glikemiczny (równy 54) i nie wpływają tak bardzo na zmianę poziomu glukozy we krwi. Bataty są pod tym względem zdecydowanie lepsze niż tradycyjne ziemniaki, których indeks glikemiczny wynosi 6080.

Bataty – wykorzystanie w kuchni

Bataty czerwone są stosunkowo łatwo dostępne. W wielu sklepach znajdziemy je obok ziemniaków. Warto sięgać po bataty częściej, zważywszy nie tylko na ich walory smakowe, ale także korzyści zdrowotne. Z batatów z powodzeniem przygotujemy frytki czy purée. Możemy podawać je w formie ugotowanej jako dodatek do dań mięsnych albo – równie dobrze – przygotować z nich ciasto. Ze względu na słodki smak i charakterystyczną barwę bataty są uwielbiane przez dzieci. Z łatwością możemy przygotować z nich pudding, który dla małego smakosza będzie prawdziwym rarytasem. Idealnie będą również smakowały bataty grillowane. Można więc powiedzieć, że bataty są warzywem wprost uniwersalnym.

W Polsce nie doceniono jeszcze walorów liści batatów, choć świetnie sprawują się one jako składnik lekkich sałatek albo koktajli warzywno-owocowych (np. w towarzystwie jarmużu).

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny