Aromatyczna zupa z dyni z kaszą kuskus
Jeśli macie jeszcze w kuchni zapasy dyni świeżej lub mrożonej, ugotujcie na obiad pyszną kremową zupę z przyprawami i kaszą kuskus. Zupa jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Zaspokoi nawet największych smakoszy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W garnku zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, papryczki chilli (jeżeli wyjmiemy nasiona, będą łagodniejsze) Posiekaną trawę cytrynową, listki laurowe, imbir - dusimy wszystko chwile razem, aby smaki się przegryzły.
- Dorzucamy obranego i pokrojonego słodkiego ziemniaka, dynię i marchewkę. Chwile dusimy z przyprawami, następnie dolewamy taką ilość bulionu, aby delikatnie wszystko przykrył. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą zupełnie miękkie
- Miksujemy całość na krem. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola, ewentualnie wciskamy jeszcze jeden ząbek czosnku lub dodajemy więcej imbiru i cynamonu.
- Wrzucamy do gorącej zupy kuskus, czekamy, aż napęcznieje w zupie.
- Zupa świetnie rozgrzewa. Przepyszna z pieczywem czosnkowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl