WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym

Idealne danie na jesień. Zachwyca kolorem i smakiem. Kluczem do sukcesu jest solidna porcja przypraw, dzięki temu purée nie jest mdłe. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowymPomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym
Monika Lemko

Składniki

  • 1,5 kg dyni Hokkaido,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 duży batat ok. 750 g (lub 2 mniejsze),
  • olej rzepakowy,
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
  • garść pestek z dyni,
  • ziarenka czarnuszki,
  • olej z pestek dyni tłoczony na zimno.

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 plaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku.

Przepis

  • Warzywa umyć, osuszyć (obrać tylko cebulę z suchej łuski). Dynię przekroić na 4 części, usunąć pestki, pokroić na równej grubości plastry, cebulę na 6 części, batata na mniejsze, dowolne kawałki, najlepiej grubości dyni.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć warzywa, polać olejem rzepakowym, oprószyć przyprawami – pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma. Dokładnie wymieszać, dodać igiełki rozmarynu. Piec w 185 st. C ok. 40 min, do miękkości.
  • Z batata usunąć skórkę, wszystkie warzywa zmiksować na purée z dodatkiem mleczka kokosowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Jeśli masa jest za gęsta lub wolicie rzadszą, wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody, konsystencja wg własnego smaku.
  • Purée z dyni podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem pestek dyni, czarnuszki, chili oraz z olejem z pestek dyni.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru