Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym

Idealne danie na jesień. Zachwyca kolorem i smakiem. Kluczem do sukcesu jest solidna porcja przypraw, dzięki temu purée nie jest mdłe. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowymPomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym
Monika Lemko

Składniki

  • 1,5 kg dyni Hokkaido,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 duży batat ok. 750 g (lub 2 mniejsze),
  • olej rzepakowy,
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
  • garść pestek z dyni,
  • ziarenka czarnuszki,
  • olej z pestek dyni tłoczony na zimno.

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 plaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku.

Przepis

  • Warzywa umyć, osuszyć (obrać tylko cebulę z suchej łuski). Dynię przekroić na 4 części, usunąć pestki, pokroić na równej grubości plastry, cebulę na 6 części, batata na mniejsze, dowolne kawałki, najlepiej grubości dyni.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć warzywa, polać olejem rzepakowym, oprószyć przyprawami – pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma. Dokładnie wymieszać, dodać igiełki rozmarynu. Piec w 185 st. C ok. 40 min, do miękkości.
  • Z batata usunąć skórkę, wszystkie warzywa zmiksować na purée z dodatkiem mleczka kokosowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Jeśli masa jest za gęsta lub wolicie rzadszą, wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody, konsystencja wg własnego smaku.
  • Purée z dyni podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem pestek dyni, czarnuszki, chili oraz z olejem z pestek dyni.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato