Biała kiełbasa gotowana w piwie
Wielkanoc bez białej kiełbasy? Trudno to sobie wyobrazić. Przecież to nieodłączny składnik talerza z wędlinami czy żurku i podstawa świątecznego śniadania. Gotowana, pieczona czy smażona - przygotowujemy ją na różne sposoby, w zależności od dania i własnych upodobań.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 cebula
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier
Przepis
- Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy 0,5 szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy.
- Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem.
- Kiełbasę kroimy w kilku centymetrowe kawałki i jeszcze przez kilkanaście minut gotujemy (bardzo powoli) w sosie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl