Biała kiełbasa na ostro
Biała kiełbasa będzie wyśmienita zarówno w żurku, jak i w barszczu białym – o tym wie każdy. Warto jednak pamiętać, że można ją także smażyć, grillować, piec i dusić. W takiej postaci będzie świetnym dodatkiem do ziemniaków i surówki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 pęta białej kiełbasy
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 dymka, posiekana
- 1 mała papryczka chili
- kilka listków pietruszki do posypania
Przepis
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcze i podsmażamy dymkę przez minutę. Zmniejszamy gaz, dodajemy cebulę, wędzoną paprykę i pieprz kajeński, mieszamy.
- Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż kiełbasa się lekko zbrązowieje (z obydwóch stron). W międzyczasie kroimy papryczkę chilli i pietruszkę.
- Gdy kiełbasa będzie gotowa, przekładamy ją na półmisek, posypujemy pietruszką i papryczką chilli. Podajemy natychmiast.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl