Biała kiełbasa na ostro
Biała kiełbasa będzie wyśmienita zarówno w żurku, jak i w barszczu białym – o tym wie każdy. Warto jednak pamiętać, że można ją także smażyć, grillować, piec i dusić. W takiej postaci będzie świetnym dodatkiem do ziemniaków i surówki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wielkanoc
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 4 pęta białej kiełbasy
 - 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
 - 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
 - 2 łyżki oleju
 - 1 łyżka masła
 - 1 dymka, posiekana
 - 1 mała papryczka chili
 - kilka listków pietruszki do posypania
 
Przepis
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcze i podsmażamy dymkę przez minutę. Zmniejszamy gaz, dodajemy cebulę, wędzoną paprykę i pieprz kajeński, mieszamy.
 - Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż kiełbasa się lekko zbrązowieje (z obydwóch stron). W międzyczasie kroimy papryczkę chilli i pietruszkę.
 - Gdy kiełbasa będzie gotowa, przekładamy ją na półmisek, posypujemy pietruszką i papryczką chilli. Podajemy natychmiast.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl