Kluski śląskie bez ziemniaków. Jak je przygotować?
Takich klusek jeszcze nie jedliście – są bardzo smaczne, a zarazem znacznie zdrowsze od tych tradycyjnych. Zaskakują też piękną pomarańczową barwą.
Kluski śląskie bez ziemniaków są świetnym dodatkiem do obiadu. Lekkie, pełne witamin, a do tego niskokaloryczne. Ziemniaki zastępują tutaj bataty, które nadają też kluskom pięknego, pomarańczowego koloru.
Kluski śląskie świetnie pasują do gulaszu i innych dań mięsnych z sosami. Wspaniale smakują też z sosem grzybowym, pieczarkowym lub polane masłem.
Przepis na kluski śląskie bez ziemniaków
Składniki:
- 500 g batatów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
- Bataty myjemy, ale nie obieramy.
- Gotujemy, aż będą miękkie. Odkładamy do przestudzenia.
- Następnie obieramy i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Dokładnie mieszamy i formujemy kluski śląskie.
- Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od czasu ich wypłynięcia.