Trwa ładowanie...

Kluski śląskie bez ziemniaków. Jak je przygotować?

Takich klusek jeszcze nie jedliście – są bardzo smaczne, a zarazem znacznie zdrowsze od tych tradycyjnych. Zaskakują też piękną pomarańczową barwą.

Kluski śląskieKluski śląskieŹródło: pexels.com
d10nm0k
d10nm0k

Kluski śląskie bez ziemniaków są świetnym dodatkiem do obiadu. Lekkie, pełne witamin, a do tego niskokaloryczne. Ziemniaki zastępują tutaj bataty, które nadają też kluskom pięknego, pomarańczowego koloru.

Kluski śląskie świetnie pasują do gulaszu i innych dań mięsnych z sosami. Wspaniale smakują też z sosem grzybowym, pieczarkowym lub polane masłem.

Przepis na kluski śląskie bez ziemniaków

Składniki:

  • 500 g batatów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

d10nm0k

Sposób przygotowania:

  1. Bataty myjemy, ale nie obieramy.
  2. Gotujemy, aż będą miękkie. Odkładamy do przestudzenia.
  3. Następnie obieramy i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Dokładnie mieszamy i formujemy kluski śląskie.
  4. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od czasu ich wypłynięcia.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d10nm0k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10nm0k
Więcej tematów