3 pomysły na dania z batatów
Słodkie ziemniaki, czyli bataty to warzywo, które jest znane w wielu krajach świata, szczególnie w regionach tropikalnych. Jest stałym elementem diety w Ameryce Południowej czy w Stanach Zjednoczonych, gdzie puree z batatów jest obowiązkowym daniem na Święto Dziękczynienia.
Nie wszyscy lubią bataty, bo ich smak jest lekko mdły i słodkawy. Jednak odpowiednio doprawione są świetnym elementem wielu dań. Słodkie ziemniaki są w dodatku bardzo zdrowe - obfitują w węglowodany, karotenoidy, najróżniejsze składniki mineralne (m.in. wapń, fosfor, magnez, potas) i witaminy z grupy B, ale także witaminy C, E. W batatach jest również wiele kwasu foliowego, polecanego przede wszystkim kobietom w ciąży. Bataty poleca się również osobom chorym na cukrzycę, bo nie powodują skoków poziomu cukru w organizmie.
W kuchni warzywo te wykorzystuje się na przeróżne sposoby – można je piec, gotować, dodawać do zup i sałatek. Oto trzy nasze propozycje na pyszne potrawy z batatami w roli głównej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
Zupa z batatami
Zupa z dodatkiem batatów jest nie tylko smaczna, ale również sycąca, idealna na zimne dni. Potrzebujemy: dwa bataty, dwie szklanki czerwonej fasoli z puszki, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, suszony lubczyk, suszony majeranek, pęczek natki pietruszki, olej, sól i pieprz.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i starte warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty i odcedzoną fasolę. Gotujemy pół godziny, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kluski z batatów
Bataty, podobnie jak ziemniaki, zawierają mnóstwo skrobi, która umożliwi nam zrobienie z nich wszelkiego rodzaju klusek, takich jak gnocchi czy kopytka. Kluski takie będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw duszonych. Składniki: trzy duże bataty, jajko, trochę mąki pszennej, oliwa, sól i pieprz.
Bataty myjemy i gotujemy w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy ze skórki. Obrane słodkie ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Masa musi być gładka i bez grudek. Masę batatową doprawiamy solą, dodajemy jajko i tyle mąki, by zrobić dość sztywne ciasto. Wykładamy je na blat wysypany mąką i formujemy wałeczki o średnicy mniej więcej dwa centymetry. Tniemy je na kawałki, zgniatamy lekko widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię. Szybko wyjmujemy i podajemy od razu. Kluski z batatów są o wiele delikatniejsze niż te z ziemniaków, więc uważajmy, by ich nie rozgotować.
Pieczone bataty
Pieczone bataty to również świetny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Aby nie były mdłe, musimy je dość mocno doprawić. Potrzebujemy: trzy bataty, papryczkę chili, kawałek sera mozzarella, limonkę, kawałek świeżego imbiru, kilka suszonych pomidorów, czosnek, miód, oliwę, sól i pieprz.
Bataty myjemy i gotujemy 10 minut. Wyciskamy sok z limonki, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli mieszamy z łyżeczką miodu i masą tą smarujemy przekrojone wzdłuż na pół bataty. Suszone pomidory mieszamy z czosnkiem, dodajemy starty ser, łyżeczkę miodu i oliwę. Gdy bataty będą miękkie nakładamy na nie masę pomidorowo-serową i zapiekamy jeszcze kilka minut.