3 pomysły na dania z batatów

Słodkie ziemniaki, czyli bataty to warzywo, które jest znane w wielu krajach świata, szczególnie w regionach tropikalnych. Jest stałym elementem diety w Ameryce Południowej czy w Stanach Zjednoczonych, gdzie puree z batatów jest obowiązkowym daniem na Święto Dziękczynienia.

Pieczone batatyPieczone bataty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arina Habich
Magda Bukowska

Nie wszyscy lubią bataty, bo ich smak jest lekko mdły i słodkawy. Jednak odpowiednio doprawione są świetnym elementem wielu dań. Słodkie ziemniaki są w dodatku bardzo zdrowe - obfitują w węglowodany, karotenoidy, najróżniejsze składniki mineralne (m.in. wapń, fosfor, magnez, potas) i witaminy z grupy B, ale także witaminy C, E. W batatach jest również wiele kwasu foliowego, polecanego przede wszystkim kobietom w ciąży. Bataty poleca się również osobom chorym na cukrzycę, bo nie powodują skoków poziomu cukru w organizmie.

W kuchni warzywo te wykorzystuje się na przeróżne sposoby – można je piec, gotować, dodawać do zup i sałatek. Oto trzy nasze propozycje na pyszne potrawy z batatami w roli głównej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Zupa z batatami

Zupa z dodatkiem batatów jest nie tylko smaczna, ale również sycąca, idealna na zimne dni. Potrzebujemy: dwa bataty, dwie szklanki czerwonej fasoli z puszki, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, suszony lubczyk, suszony majeranek, pęczek natki pietruszki, olej, sól i pieprz.

Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i starte warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty i odcedzoną fasolę. Gotujemy pół godziny, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kluski z batatów

Bataty, podobnie jak ziemniaki, zawierają mnóstwo skrobi, która umożliwi nam zrobienie z nich wszelkiego rodzaju klusek, takich jak gnocchi czy kopytka. Kluski takie będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw duszonych. Składniki: trzy duże bataty, jajko, trochę mąki pszennej, oliwa, sól i pieprz.

Bataty myjemy i gotujemy w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy ze skórki. Obrane słodkie ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Masa musi być gładka i bez grudek. Masę batatową doprawiamy solą, dodajemy jajko i tyle mąki, by zrobić dość sztywne ciasto. Wykładamy je na blat wysypany mąką i formujemy wałeczki o średnicy mniej więcej dwa centymetry. Tniemy je na kawałki, zgniatamy lekko widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię. Szybko wyjmujemy i podajemy od razu. Kluski z batatów są o wiele delikatniejsze niż te z ziemniaków, więc uważajmy, by ich nie rozgotować.

Pieczone bataty

Pieczone bataty to również świetny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Aby nie były mdłe, musimy je dość mocno doprawić. Potrzebujemy: trzy bataty, papryczkę chili, kawałek sera mozzarella, limonkę, kawałek świeżego imbiru, kilka suszonych pomidorów, czosnek, miód, oliwę, sól i pieprz.

Bataty myjemy i gotujemy 10 minut. Wyciskamy sok z limonki, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli mieszamy z łyżeczką miodu i masą tą smarujemy przekrojone wzdłuż na pół bataty. Suszone pomidory mieszamy z czosnkiem, dodajemy starty ser, łyżeczkę miodu i oliwę. Gdy bataty będą miękkie nakładamy na nie masę pomidorowo-serową i zapiekamy jeszcze kilka minut.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości