Gulasz z jagnięciny ze śliwkami, marchewką i batatami

Wymarzone danie na jesienny obiad? Oczywiście aromatyczny i rozgrzewający gulasz. Kawałki mięsa, warzywa i aromatyczny zawiesisty sos. Gulasz podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Będzie pysznie!

Gulasz z jagnięciny lub wieprzowiny ze śliwkami, marchewką i batatamiGulasz z jagnięciny lub wieprzowiny ze śliwkami, marchewką i batatami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g jagnięciny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 500 ml gorącej wody lub bulionu
  • 250 g marchwi
  • 2 średnie bataty
  • 10 śliwek węgierek
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ugotowany ryż (wykorzystany ryż jaśminowy)
  • natka pietruszki

Przepis

  • Mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy (kmin, kurkuma, papryka) i mieszamy razem z mięsem.
  • Tak przygotowane mięso możemy dzień wcześniej włożyć do lodówki. Przed smażeniem najlepiej jest ogrzać mięso do temperatury pokojowej, gdyż nie będzie wtedy przywierało.
  • Rozgrzewamy duży rondel z grubym dnem i obsmażamy mięso z każdej strony na dużym ogniu, a następnie odkładamy na bok na talerz.
  • Do tego samego rondla dodajemy masło klarowane i pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę, dodajemy mięso, zalewamy czerwonym winem i zagotowujemy.
  • Wlewamy bulion lub gorącą wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli płynu będzie ubywać można dodawać więcej wina, bulionu lub wody.
  • Dodajemy zmrożoną marchewkę, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz ćwiartki śliwek. Gotujemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce