Gulasz z jagnięciny ze śliwkami, marchewką i batatami
Wymarzone danie na jesienny obiad? Oczywiście aromatyczny i rozgrzewający gulasz. Kawałki mięsa, warzywa i aromatyczny zawiesisty sos. Gulasz podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g jagnięciny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 500 ml gorącej wody lub bulionu
- 250 g marchwi
- 2 średnie bataty
- 10 śliwek węgierek
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- ugotowany ryż (wykorzystany ryż jaśminowy)
- natka pietruszki
Przepis
- Mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy (kmin, kurkuma, papryka) i mieszamy razem z mięsem.
- Tak przygotowane mięso możemy dzień wcześniej włożyć do lodówki. Przed smażeniem najlepiej jest ogrzać mięso do temperatury pokojowej, gdyż nie będzie wtedy przywierało.
- Rozgrzewamy duży rondel z grubym dnem i obsmażamy mięso z każdej strony na dużym ogniu, a następnie odkładamy na bok na talerz.
- Do tego samego rondla dodajemy masło klarowane i pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę, dodajemy mięso, zalewamy czerwonym winem i zagotowujemy.
- Wlewamy bulion lub gorącą wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli płynu będzie ubywać można dodawać więcej wina, bulionu lub wody.
- Dodajemy zmrożoną marchewkę, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz ćwiartki śliwek. Gotujemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl