Wielkanocny barszcz biały z tartym chrzanem. Jak zrobić?

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez białego barszczu. Pyszny, doprawiony chrzanem i czosnkiem, z dodatkiem jajek i białej kiełbasy. Po prostu palce lizać. Jak przygotować tradycyjny biały barszcz na Wielkanoc? Oto sprawdzony przepis krok po kroku.

Wielkanocny barszcz biały z tartym chrzanem. Jak zrobić?Wielkanocny barszcz biały z tartym chrzanem. Jak zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g białej surowej kiełbasy
  • zakwas z mąki pszennej razowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ marchewki
  • ¼ pora
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki chrzanu
  • jajka na twardo
  • olej, sól, pieprz, majeranek

Przepis

  • Kiełbasę nakłuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz pora. Gotujemy przez 30 min.
  • Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
  • Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja