Przepis na wielkanocny żur w chlebie. Smakuje wyśmienicie
Wielkanocny żurek tradycyjnie podajemy w chlebie z dodatkiem białej kiełbasy i jajka. Żurek musimy solidnie doprawić majerankiem i czosnkiem, wtedy smakuje najlepiej. Jak przygotować wielkanocny żur w chlebie? Najlepszy i sprawdzony przepis znajdziecie poniżej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kiełbasy podsmażamy z cebulką i czosnkiem na oliwie, zalewamy je wodą i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Kiedy woda się zagotuje, dodajemy zakwas oraz przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godz.
- Podajemy z majerankiem i jajkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl