Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Sałatka jarzynowa to obowiązkowy punkt na bożonarodzeniowym stole, ale nie każdy zna jej ulepszoną wersję. Choć z na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od klasyka, po spróbowaniu okazuje się, że jest o wiele smaczniejsza, a wszystko dzięki jednemu dodatkowi.
Chyba każdy zna jej smak. Sałatka jarzynowa jest jednym z punktów, które regularnie pojawiają się podczas najróżniejszych uroczystości rodzinnych czy świąt, również podczas wigilii, choć w tej wersji znacznie lepiej sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień świąt. Wszystko przez mięsny dodatek, który nie do końca wpisuje się w charakter wigilii, natomiast idealnie sprawdza się w pozostałe świąteczne dni.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Sałatka na Boże Narodzenie
Ta sałatka to niedaleka kuzynka polskiej jarzynowej. Sałatka Oliviera to jej wschodni odpowiednik, który różni się od znanego nam klasyka dodatkiem mięsnym, a dokładniej gotowanym mięsem lub szynką. Sprawia to, że sałatka jest bardziej treściwa i przypadnie do gustu szczególnie mięsożercom, którzy zawsze wypatrują na świątecznym stole potraw z takim dodatkiem. Dzięki temu sałatka ma znacznie bardziej wyrazisty smak i różnorodną teksturę. Jej przygotowanie nie odbiega stopniem trudności od zwykłej jarzynowej, a na pewno zniknie z talerzy mgnieniu oka.
Przepis na sałatkę na Boże Narodzenie
Składniki:
- 200 g gotowanego mięsa (kurczaka, cielęciny) lub szynki,
- 150 g konserwowanego zielonego groszku,
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 4 jajka,
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe,
- 50 g majonezu,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj ziemniaki i marchewki pod bieżącą wodą.
- Włóż je do garnka i zalej zimną wodą tak, aby warzywa były całkowicie przykryte.
- Zagotuj wodę, a następnie gotuj warzywa do miękkości przez około 20-25 minut.
- Odcedź warzywa i odstaw na chwilę do ostudzenia,.
- Obierz skórkę z ziemniaków oraz marchewek i pokrój je w drobną kostkę.
- Ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu zalej je zimną wodą.
- Ostudź, obierz.
- Jajka i mięso pokrój w kostkę.
- Groszek i ogórki odsącz z zalewy, ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie pokrojone składniki włóż do dużej miski.
- Dodaj majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszaj całość tak, aby każdy kawałek warzywa i mięsa był pokryty sosem.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem, wstaw miskę do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Przed podaniem przygotuj szczypiorek. Umyj go, osusz ręcznikiem papierowym i bardzo drobno posiekaj.
- Przełóż sałatkę do salaterki i posyp szczypiorkiem. Smacznego!