Jak obrać awokado bez noża? Genialny trik

Awokado jest obecnie jednym z najbardziej popularnych owoców. Można z niego przyrządzić pyszne sałatki i dipy, jeść łyżką bez dodatków, lub położyć na kanapkę. Znamy sprawdzony sposób na szybkie obranie tego owocu bez użycia noża.

Jak obrać awokado? Skuteczne sposobyJak obrać awokado? Skuteczne sposoby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Awokado ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Aktualnie w wielu sklepach i na bazarkach z powodzeniem można dostać ten owoc. Znamy skuteczną metodę na jego obranie.

Najczęściej awokado obiera się przy pomocy noża. Umyty owoc przekraja się na pół i wyjmuje się np. łyżką, lub nożem pestkę. Drugi sposób może spowodować poważny uszczerbek na zdrowiu, jeżeli nóż przebije skórkę i przetnie dłoń. Na szczęście jest sposób na bezbolesne obranie owocu.

Genialny trik

Patent zajmuje kilka chwil, jest banalnie prosty i całkowicie bezpieczny. Wystarczy oderwać ręką czubek awokado, a następnie wycisnąć jego zawartość na talerz. I już, gotowe. Teraz możecie przystąpić do przyrządzania swojej ulubionej potrawy z tego owocu.

Awokado – sprawdzone pomysły na dania

Z awokado możemy przyrządzić mnóstwo różnorodnych sałatek. Popularne są te z owocami granatu, grzankami i kozim serem. Z tego zielonego owocu można też zrobić pyszne tortille dla gości, którzy nie jadają mięsa.

Awokado świetnie się sprawdzi również do ciepłych dodatków. Można zmieszać owoc z kaszą pęczak i dodać pieczonego indyka, albo przygotować zestaw lunchowy z kaszą jaglaną i łososiem.

Inne triki z awokado

Jeżeli umyliśmy i przekroiliśmy owoc wzdłuż, chwytamy za dwie części i przekręcamy w przeciwnych kierunkach. Owoc ładnie się rozłamie, pozostawiając nasiono w jednej z połówek.

Ostrzem noża uderzamy pestkę, tak aby się do niego przyczepiła. Wyciągamy ją, unosząc czubek do góry. Miąższ możemy wyjąć łyżeczką.

Klaudynka. Kultowa sałatka w prostym przepisie

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów