Jak obrać awokado bez noża? Genialny trik
Awokado jest obecnie jednym z najbardziej popularnych owoców. Można z niego przyrządzić pyszne sałatki i dipy, jeść łyżką bez dodatków, lub położyć na kanapkę. Znamy sprawdzony sposób na szybkie obranie tego owocu bez użycia noża.
Awokado ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Aktualnie w wielu sklepach i na bazarkach z powodzeniem można dostać ten owoc. Znamy skuteczną metodę na jego obranie.
Najczęściej awokado obiera się przy pomocy noża. Umyty owoc przekraja się na pół i wyjmuje się np. łyżką, lub nożem pestkę. Drugi sposób może spowodować poważny uszczerbek na zdrowiu, jeżeli nóż przebije skórkę i przetnie dłoń. Na szczęście jest sposób na bezbolesne obranie owocu.
Genialny trik
Patent zajmuje kilka chwil, jest banalnie prosty i całkowicie bezpieczny. Wystarczy oderwać ręką czubek awokado, a następnie wycisnąć jego zawartość na talerz. I już, gotowe. Teraz możecie przystąpić do przyrządzania swojej ulubionej potrawy z tego owocu.
Awokado – sprawdzone pomysły na dania
Z awokado możemy przyrządzić mnóstwo różnorodnych sałatek. Popularne są te z owocami granatu, grzankami i kozim serem. Z tego zielonego owocu można też zrobić pyszne tortille dla gości, którzy nie jadają mięsa.
Awokado świetnie się sprawdzi również do ciepłych dodatków. Można zmieszać owoc z kaszą pęczak i dodać pieczonego indyka, albo przygotować zestaw lunchowy z kaszą jaglaną i łososiem.
Inne triki z awokado
Jeżeli umyliśmy i przekroiliśmy owoc wzdłuż, chwytamy za dwie części i przekręcamy w przeciwnych kierunkach. Owoc ładnie się rozłamie, pozostawiając nasiono w jednej z połówek.
Ostrzem noża uderzamy pestkę, tak aby się do niego przyczepiła. Wyciągamy ją, unosząc czubek do góry. Miąższ możemy wyjąć łyżeczką.