Jak obrać awokado bez noża? Genialny trik

Awokado jest obecnie jednym z najbardziej popularnych owoców. Można z niego przyrządzić pyszne sałatki i dipy, jeść łyżką bez dodatków, lub położyć na kanapkę. Znamy sprawdzony sposób na szybkie obranie tego owocu bez użycia noża.

Jak obrać awokado? Skuteczne sposobyJak obrać awokado? Skuteczne sposoby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Awokado ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Aktualnie w wielu sklepach i na bazarkach z powodzeniem można dostać ten owoc. Znamy skuteczną metodę na jego obranie.

Najczęściej awokado obiera się przy pomocy noża. Umyty owoc przekraja się na pół i wyjmuje się np. łyżką, lub nożem pestkę. Drugi sposób może spowodować poważny uszczerbek na zdrowiu, jeżeli nóż przebije skórkę i przetnie dłoń. Na szczęście jest sposób na bezbolesne obranie owocu.

Genialny trik

Patent zajmuje kilka chwil, jest banalnie prosty i całkowicie bezpieczny. Wystarczy oderwać ręką czubek awokado, a następnie wycisnąć jego zawartość na talerz. I już, gotowe. Teraz możecie przystąpić do przyrządzania swojej ulubionej potrawy z tego owocu.

Awokado – sprawdzone pomysły na dania

Z awokado możemy przyrządzić mnóstwo różnorodnych sałatek. Popularne są te z owocami granatu, grzankami i kozim serem. Z tego zielonego owocu można też zrobić pyszne tortille dla gości, którzy nie jadają mięsa.

Awokado świetnie się sprawdzi również do ciepłych dodatków. Można zmieszać owoc z kaszą pęczak i dodać pieczonego indyka, albo przygotować zestaw lunchowy z kaszą jaglaną i łososiem.

Inne triki z awokado

Jeżeli umyliśmy i przekroiliśmy owoc wzdłuż, chwytamy za dwie części i przekręcamy w przeciwnych kierunkach. Owoc ładnie się rozłamie, pozostawiając nasiono w jednej z połówek.

Ostrzem noża uderzamy pestkę, tak aby się do niego przyczepiła. Wyciągamy ją, unosząc czubek do góry. Miąższ możemy wyjąć łyżeczką.

Klaudynka. Kultowa sałatka w prostym przepisie

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości