Jajka faszerowane awokado. Najlepszy przepis na wielkanocny stół

Przepis na proste, szybkie i bardzo efektowne jajka faszerowane awokado. Aby farsz nie był mdły, należy dodać nieco soku z cytryny i sporo pieprzu. Jajka faszerowane awokado to pyszna przystawka na wielkanocny stół.

Jajka faszerowane awokado. Najlepszy przepis na wielkanocny stółJajka faszerowane awokado. Najlepszy przepis na wielkanocny stół
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • listki pietruszki do ozdoby

Przepis

  • Jajka gotujemy na twardo, gdy wystygną, obieramy i przekrawamy na pół.
  • Wydrążamy żółtka i część białka, uważając by nie naruszyć struktury jajka.
  • Wydrążone części jajek rozdrabniamy, solimy i mieszamy z majonezem.
  • Wydrążamy miąższ z awokado, skrapiamy z cytryną, rozdrabniamy i mieszamy z masą jajeczną.
  • Masą napełniamy połówki jajek, ozdabiamy każde z nich listkiem pietruszki i podajemy.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości