Pasta jajeczna z awokado

Pasty jajeczne są bogate w białko i stanowią świetny, szybki posiłek, jednak dodatek majonezu sprawia, że bywają zbyt tłuste. Zastąpienie większości majonezu awokado pozwala zachować kremową konsystencję, a jednocześnie wprowadza zdrowsze tłuszcze. Pasta smakuje świetnie jako dip z surowymi warzywami. Można nią także wypełnić kanapkę – uważaj jednak na zawartość soli w chlebie.

Pasta z awokadoPasta z awokado
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 1 awokado, przepołowione i pozbawione pestki
  • 1 łyżka niskotłuszczowego majonezu
  • 1 łyżeczka siekanego świeżego albo ¼ łyżeczki suszonego koperku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu szczypta soli

Przepis

  • Średnią miskę napełnij wodą z lodem i odstaw na bok.
  • W średnim rondelku zalej jajka zimną wodą i doprowadź do wrzenia bez pokrywki. Kie- dy woda zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia, przykryj i odstaw na 12 minut.
  • Przełóż jajka do miski z zimną wodą i studź je przez dwie minuty. Obierz jajka i posiekaj tak drobno, jak masz ochotę. Jeśli lubisz gładką pastę, rozgnieć je widelcem.
  • Miąższ awokado przełóż do średniej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, koperek, paprykę wędzoną, kumin i sól. Dodaj posiekane jajka i mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 24 godzin.
  • Dodana szczypta soli służy zachowaniu równowagi smaków i ma minimalny wpływ na ogólną zawartość sodu, która wynosi tylko 206 mg na porcję.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości