Kanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokado

Chciałbym zaprezentować jeszcze jeden przepis na falafele, tym razem miętowe. To dość pracochłonne danie, ale można się nim porządnie najeść. Połączenie, które proponuję, to: falafel miętowy, humus z awokado i bób, podane w gorących chlebkach pita i bagietkach. Można powiedzieć, że to domowy street food mojego pomysłu, będący wynikiem eksperymentów z falafelem i humusem. Szczególnie ten drugi poddaję różnym obróbkom i testom. Wszelkie pasty i dipy warzywne są moją namiętnością, dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na kilka z nich. Kocham też bób, więc i jego tu nie zabraknie.

Kanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokadoKanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokado
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na falafele miętowe:

  • ½ kilograma suchej ciecierzycy (łącznie z ciecierzycą na humus)
  • 1 cebula pokrojona na kilka kawałków
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanych liści mięty
  • ½ garści posiekanych liści natki pietruszki
  • 5–6 łyżek pestek dyni
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kuminu
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 600–700 mililitrów oleju roślinnego do smażenia
  • sól

Składniki na humus z awokado:

  • 200 gramów namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 3 miękkie awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • sok z ½ średniej cytryny
  • 3–4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki na bób:

  • ½ kilo bobu (po obraniu)
  • 1 duża garść posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Przepis

  • Przygotuj falafele: ½ kilograma ciecierzycy zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 10 godzin do namoczenia. Po tym czasie odcedź i odłóż 200 gramów na humus.
  • Do pozostałej ciecierzycy dodaj cebulę, czosnek i sodę. Posól i zmiksuj. Namoczona ciecierzyca jest twardawa, ale miksuje się łatwo. Ja robię to mikserem ręcznym. Dodaj zioła, pestki i resztę przypraw. Zmiksuj na grudkowatą masę.
  • Formuj placuszki dowolnej wielkości i odkładaj na talerz. Lepiej ulepić wszystkie, zanim rozgrzejesz olej, niż robić jeden falafel za drugim w czasie smażenia. Można też oczywiście smażyć falafele w kształcie kulek, ale wtedy potrzeba więcej oleju, żeby się zanurzyły. Kulki najlepiej smażyć po prostu we frytkownicy.
  • Rozgrzej mocno olej i ułóż falafele jeden przy drugim. Zmniejsz ogień i smaż 2–3 minuty z każdej strony. Ja obracam wszystkie falafele nawet po kilka razy. Muszą się dobrze przysmażyć na zewnątrz, a w środku zachować zielony kolor, ale nie mogą być surowe! Najlepiej spróbuj, czy są już gotowe. Odkładaj usmażone falafele na talerz albo półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Przygotuj humus z awokado: ciecierzycę ugotuj do miękkości. Odcedź, ale zachowaj 1 szklankę wywaru. Wystudź. Wrzuć do miksera wszystkie składniki (oprócz awokado) i miksuj przez chwilę. Jeżeli masa jest za sucha, dolej wywaru, następnie dodaj awokado i zmiksuj całość na gładką masę. Wstaw humus do lodówki, żeby się schłodził.
  • Przygotuj bób: bób ugotuj al dente (to maksymalnie dwie minuty od chwili, gdy woda zacznie wrzeć). Ostudź i obierz ze skórki. Jeżeli używasz mrożonego, obranego bobu, wystarczy, jeśli lekko go podgotujesz. Ugotowany bób zmieszaj z resztą składników i odstaw na godzinę.
  • Przygotuj kanapki: użyj do nich kilku małych bagietek i kilku minipit (mogą też być duże). Bagietki rozetnij wzdłuż, a pity otwórz. Wstaw pieczywo do gorącego piekarnika (albo mikrofalówki). Wyjmij i najpierw wy-smaruj od wewnątrz humusem, a potem wypełnij falafelami i bobem. Na końcu możesz pokropić cytryną. Ja, ku zgorszeniu wielu, polewam obficie tabasco. Nadwyżkę humusu i bobu postaw na stole i śmiało zjadaj łyżką.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce