Kanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokado

Chciałbym zaprezentować jeszcze jeden przepis na falafele, tym razem miętowe. To dość pracochłonne danie, ale można się nim porządnie najeść. Połączenie, które proponuję, to: falafel miętowy, humus z awokado i bób, podane w gorących chlebkach pita i bagietkach. Można powiedzieć, że to domowy street food mojego pomysłu, będący wynikiem eksperymentów z falafelem i humusem. Szczególnie ten drugi poddaję różnym obróbkom i testom. Wszelkie pasty i dipy warzywne są moją namiętnością, dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na kilka z nich. Kocham też bób, więc i jego tu nie zabraknie.

Kanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokadoKanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokado
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na falafele miętowe:

  • ½ kilograma suchej ciecierzycy (łącznie z ciecierzycą na humus)
  • 1 cebula pokrojona na kilka kawałków
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanych liści mięty
  • ½ garści posiekanych liści natki pietruszki
  • 5–6 łyżek pestek dyni
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kuminu
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 600–700 mililitrów oleju roślinnego do smażenia
  • sól

Składniki na humus z awokado:

  • 200 gramów namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 3 miękkie awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • sok z ½ średniej cytryny
  • 3–4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki na bób:

  • ½ kilo bobu (po obraniu)
  • 1 duża garść posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Przepis

  • Przygotuj falafele: ½ kilograma ciecierzycy zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 10 godzin do namoczenia. Po tym czasie odcedź i odłóż 200 gramów na humus.
  • Do pozostałej ciecierzycy dodaj cebulę, czosnek i sodę. Posól i zmiksuj. Namoczona ciecierzyca jest twardawa, ale miksuje się łatwo. Ja robię to mikserem ręcznym. Dodaj zioła, pestki i resztę przypraw. Zmiksuj na grudkowatą masę.
  • Formuj placuszki dowolnej wielkości i odkładaj na talerz. Lepiej ulepić wszystkie, zanim rozgrzejesz olej, niż robić jeden falafel za drugim w czasie smażenia. Można też oczywiście smażyć falafele w kształcie kulek, ale wtedy potrzeba więcej oleju, żeby się zanurzyły. Kulki najlepiej smażyć po prostu we frytkownicy.
  • Rozgrzej mocno olej i ułóż falafele jeden przy drugim. Zmniejsz ogień i smaż 2–3 minuty z każdej strony. Ja obracam wszystkie falafele nawet po kilka razy. Muszą się dobrze przysmażyć na zewnątrz, a w środku zachować zielony kolor, ale nie mogą być surowe! Najlepiej spróbuj, czy są już gotowe. Odkładaj usmażone falafele na talerz albo półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Przygotuj humus z awokado: ciecierzycę ugotuj do miękkości. Odcedź, ale zachowaj 1 szklankę wywaru. Wystudź. Wrzuć do miksera wszystkie składniki (oprócz awokado) i miksuj przez chwilę. Jeżeli masa jest za sucha, dolej wywaru, następnie dodaj awokado i zmiksuj całość na gładką masę. Wstaw humus do lodówki, żeby się schłodził.
  • Przygotuj bób: bób ugotuj al dente (to maksymalnie dwie minuty od chwili, gdy woda zacznie wrzeć). Ostudź i obierz ze skórki. Jeżeli używasz mrożonego, obranego bobu, wystarczy, jeśli lekko go podgotujesz. Ugotowany bób zmieszaj z resztą składników i odstaw na godzinę.
  • Przygotuj kanapki: użyj do nich kilku małych bagietek i kilku minipit (mogą też być duże). Bagietki rozetnij wzdłuż, a pity otwórz. Wstaw pieczywo do gorącego piekarnika (albo mikrofalówki). Wyjmij i najpierw wy-smaruj od wewnątrz humusem, a potem wypełnij falafelami i bobem. Na końcu możesz pokropić cytryną. Ja, ku zgorszeniu wielu, polewam obficie tabasco. Nadwyżkę humusu i bobu postaw na stole i śmiało zjadaj łyżką.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki