Większość traktuje jako odpad. Na wiosnę zastąpi drogie środki ze sklepu
Skórka z awokado może stać się prawdziwym skarbem. Zamiast wyrzucać ją do kosza, warto zastanowić się, jak wykorzystać jej potencjał, zwłaszcza wiosną, kiedy skóra i dom potrzebują odrobiny naturalnej troski.
Zazwyczaj po przekrojeniu awokado, wykorzystuje się jedynie jego miąższ, a pestka i skórka trafiają do kosza. Jednak warto zastanowić się nad ich ponownym użyciem. Skórka z awokado jest bowiem bogata w potas, co czyni ją doskonałym dodatkiem do gleby. Wystarczy pociąć je na kawałki i zakopać obok roślin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego
Skórka z awokado jako nawóz do roślin
Wykorzystanie skórek z awokado to nie tylko sposób na zmniejszenie odpadów, ale także na wzbogacenie codziennej pielęgnacji i ogrodnictwa. Dzięki prostym metodom można w pełni wykorzystać potencjał tego owocu. Warto więc zastanowić się nad ich ponownym użyciem - teraz na wiosnę, gdy rozpoczynają się prace w ogrodzie.
Skórki z awokado są bogate w składniki odżywcze, które mogą wspomóc wzrost roślin, szczególnie dzięki zawartości potasu i magnezu. Wystarczy je rozłożyć wokół roślin jako naturalny nawóz, który będzie stopniowo uwalniał cenne substancje. To mały krok, który może przynieść duże korzyści również dla środowiska.
Skórki z awokado w kosmetyce
Awokado jest cenionym składnikiem w kosmetyce, a jego skórka może służyć jako naturalny peeling. Dzięki swojej chropowatej strukturze, po zmieszaniu z olejem kokosowym lub miodem, tworzy pastę idealną do masażu skóry podczas kąpieli. Resztki miąższu na skórce zawierają oleje i antyoksydanty, które nawilżają i odżywiają skórę.
Skórki można również wykorzystać do pielęgnacji włosów. Po zagotowaniu ich w wodzie i odcedzeniu, powstałą infuzję można stosować jako płukankę po myciu włosów, co nadaje im blasku i wzmacnia je.