Twarde awokado? Tak sprawisz, że w 5 minut stanie się idealnie miękkie i kremowe
Wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze awokado sprawiają, że coraz częściej sięgamy po ten owoc. Jednak zakup odpowiednio dojrzałego owocu nie jest taką oczywistą sprawą – często kupujemy zbyt twarde awokado, które nie nadaje się do przyrządzenia jedzenia. Na szczęście są sposoby na przyspieszenie procesu dojrzewania tego owocu. Jakie są najlepsze patenty na miękkie awokado?
Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna to owoc od lat doceniany za cenne właściwości. To przede wszystkim bogactwo najlepszej jakości tłuszczy; jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Awokado to cenne źródło witamin C, E, K oraz witamin z grupy B. Ten pyszny owoc dostarcza także potrzebnych dla zdrowia minerałów, w tym m.in. potasu (aż 600 mg w 100 g). Owoc wyróżnia się kremową i delikatną konsystencją, specyficznym smakiem, który pasuje zarówno do sałatek, koktajli, jak i past warzywnych lub zapiekanek.
Jeszcze do niedawna awokado było egzotycznym owocem, niezbyt często spotykanym w sklepach. Dziś jest dostępny w każdym supermarkecie, czy osiedlowym sklepiku i można go zakupić w przystępnej cenie. Jednak, aby przyrządzić z niego pyszne smakołyki, awokado musi być dojrzałe. Co zrobić, gdy mamy niedojrzałe awokado?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka
Proste triki na niedojrzałe awokado
Umieszczenie awokado w papierowej torebce
Jednym z najbardziej popularnych sposobów na przyspieszenie procesu dojrzewania awokado jest włożenie go w papierową torebkę. Ten egzotyczny owoc wydziela związek chemiczny o nazwie etylen, który jest naturalnym gazem o właściwościach przyspieszających proces dojrzewania. Jeśli zatem zamkniemy awokado w torbie, uwolniony zostanie etylen i owoc szybciej dojrzeje. Jeśli nie potrzebujemy dojrzałego awokado "na już", a możemy poczekać jedną lub dwie doby, to będzie idealny sposób.
Umieszczenie awokado w torebce wraz z owocem
Innym sposobem z wykorzystaniem papierowej torebki, który według wielu osób daje szybsze efekty, jest włożenie awokado w papierową torebkę z bananem, gruszką lub jabłkiem. Dlaczego akurat te owoce mają przyspieszające działanie? Otóż one także uwalniają wspomniany wyżej etylen, przyspieszający proces dojrzewania. Zdaniem wielu osób awokado w takich warunkach dojrzewa w jeden dzień.
Owinięcie awokado gazetą
Skuteczną metodą, którą z powodzeniem wykorzystuje się od lat, jest owinięcie owocu awokado gazetą. Jest to trik prosty i równie skuteczny co poprzedni, ale także wymaga czasu - w zależności od stopnia twardości awokado jego dojrzewanie może zająć od jednego do trzech dni. Jeśli chcesz sprawdzić, jak to działa, owiń awokado w gazetę i umieść w ciepłym miejscu, może być w okolicy ciepłego grzejnika lub na słońcu.
Włożenie awokado do mąki
Niezwykle prostym trikiem, który pomoże awokado w dojrzewaniu, jest włożenie go do naczynia z mąką. Pozostawienie owocu w takich warunkach na 24 godziny spowoduje, że stanie się on miękki i gotowy do zjedzenia.
Włożenie awokado do ryżu
Zamiast mąki można użyć ryżu. Do naczynia z ryżem (suchym) należy włożyć awokado i pozostawić na 1-2 doby. Z tego sposobu również korzysta wiele osób, ceniąc sobie jego skuteczność i prostotę.
Jeszcze szybsze sposoby na dojrzałe awokado
Wyżej wymienione sposoby są bardzo skuteczne, ale wymagają czasu, czyli trzeba poczekać 1 - 3 dni na efekty. A co w sytuacji, gdy szybko potrzebujemy miękkiego awokado?
Podgrzewanie awokado w piekarniku
Dojrzałe awokado w kilka minut? Dobrym rozwiązaniem jest użycie piekarnika. Twarde, niedojrzałe awokado owijamy folią aluminiową, rozgrzewamy piekarnik do 90°C i wkładamy owoc. Po upływie kilku minut wyciągamy awokado, odwijamy je z folii i możemy cieszyć się już bardziej miękką konsystencją.
Podgrzewanie awokado w kuchence mikrofalowej
Szybkim sposobem na metamorfozę awokado z twardego na miękkie jest wykorzystanie mikrofalówki. Jak to powinno wyglądać? Umyj awokado, a następnie nakłuj owoc za pomocą widelca w kilku miejscach. Tak przygotowane awokado umieść w kuchence mikrofalowej i podgrzewaj przez 30 sekund, na średniej mocy. Wyjmij i skontroluj konsystencję, a razie potrzeby (jeśli będzie nadal zbyt twarde) ponownie skorzystaj z mikrofalówki. W przypadku tego zabiegu musisz liczyć się z tym, że podgrzewanie owocu negatywnie może wpłynąć na jego na smak i konsystencję, z tego względu nie będzie to najlepsze rozwiązanie do wszystkich potraw.
Jak kupić dojrzałe awokado?
Kupując awokado, powinniśmy zwrócić uwagę na jego kolor. W zależności od odmiany będzie miało nieco inny odcień - zazwyczaj odmiana Fuerte charakteryzuje się intensywnie zielonym kolorem, zaś odmiana Hass ciemnofioletowym. Wypłowiałe kolory świadczą zazwyczaj o braku dojrzałości. Dobrze jest również unikać plam na skórce, które mogą oznaczać zepsucie.
Kolejnym elementem, który warto wziąć pod uwagę, jest miękkość. Idealne do spożycia awokado powinno być delikatnie miękkie. Możemy taki owoc lekko docisnąć palcem - i jeśli pod tym naciskiem subtelnie się ugina, lecz po chwili wraca do poprzedniego kształtu, to jest odpowiednio dojrzałe.
Na koniec jeszcze kwestia końcówki - jeżeli jest zielona, najprawdopodobniej mamy w ręku dojrzały owoc, jeśli żółta, to wskazuje na owoc niedojrzały, a brązowa bądź czarna oznacza nieświeży owoc.