Mistrzowskie śniadanie od zwycięzcy "MasterChefa". Omlet z awokado w tortilli
Genialny pomysł, który podejrzałem u znanej indyjskiej szefowej kuchni. Postanowiłem się nim z wami podzielić oczywiście po swojemu – z odpowiednim twistem. Świetny sposób na połączenie tortilli z omletem. Łatwe, szybkie, prosto do łapki i w drogę!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Kategoria przepisów: Śniadanie
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Robimy sos: mieszamy 2 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, łyżkę keczupu, łyżkę chrzanu, sól, pieprz, sok z ćwiartki cytryny.
 - Warzywa kroimy na łatwe do zjedzenia porcje.
 - Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę syropu klonowego, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
 - Na dużą patelnię (powinna mieć wielkość zbliżoną do średnicy placka tortilli) wlewamy łyżkę oliwy i wsypujemy łyżkę sezamu oraz pokrojoną nie za cienko dymkę. Od razu wlewamy też masę z rozbełtanych jajek. Po kilku sekundach przykrywamy jajka plackiem tortilli. Smażymy 2–3 minuty na średnim ogniu i obracamy za pomocą szpatułki na drugą stronę, czekamy, aż placek się zarumieni.
 - Na placku od strony jajek układamy warzywa, poszarpaną mozzarellę, prażone pestki dyni, no i oczywiście sos. Zawijamy i smacznego.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl