Trwa ładowanie...

9 produktów zapobiegających żylakom

Zmaga się z nimi co piąty dorosły Polak. Żylaki, czyli wężykowate zgrubienia na nogach, to konsekwencja uszkodzenia delikatnych zastawek żylnych. Stanowią nie tylko problem estetyczny, ale również zdrowotny. W jego zapobieganiu ważną rolę odgrywa nasz styl życia, w tym także dieta. Co jeść, by uniknąć kłopotu?

Dieta zapobiegająca żylakom Dieta zapobiegająca żylakom Źródło: Adobe Stock, fot: ©Yulia Furman - stock.adobe.com
d2q22b4
d2q22b4

Burak

Choć jego zalety odkryto nad Wisłą dość późno, bo dopiero w XVI wieku, szybko stał się jednym z ulubionych warzyw na polskich stołach. Buraka nie powinno zabraknąć także w naszym jadłospisie, ponieważ to skarbnica wielu cennych substancji odżywczych, które m.in. pomagają zapobiegać żylakom. Choćby betaniny – naturalnego barwnika będącego jednocześnie silnym przeciwutleniaczem działającym przeciwzapalnie, wzmacniającym i uszczelniającym naczynia krwionośne.

Borówki amerykańskie

W profilaktyce antyżylakowej istotną rolę pełnią antocyjany, czyli związki nadające charakterystyczną barwę borówkom amerykańskim – owocom, które w ostatnich latach zyskały w naszym kraju bardzo dużą popularność. Warto po nie sięgać regularnie, ponieważ poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszają ich kruchość. Badania naukowe wykazały, że antocyjany przeciwdziałają również rozwojowi nowotworów, zmniejszają ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.

Kasza gryczana

Jeśli chcemy uniknąć żylaków, w naszej diecie nie powinno zabraknąć kaszy gryczanej. To nie tylko pyszny dodatek do zupy czy gulaszu, ale również jedno z najbogatszych naturalnych źródeł rutyny, czyli flawonoidu skutecznie uszczelniającego i uelastyczniającego naczynia krwionośne. Dzięki spożywaniu kaszy zapobiegniemy nie tylko powstawaniu żylaków, ale także czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków) i obrzęków.

Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców

Miód nawłociowy

Nie jest zbyt popularny, ale na pewno zasługuje na zainteresowanie. Nie tylko ze względu na smak – delikatny i słodki, ale równocześnie kwaskowaty, z lekką nutką goryczki. Miód nawłociowy (pszczoły wytwarzają go z nektaru nawłoci, zwanej też mimozą) charakteryzuje się imponującymi walorami odżywczymi, w tym szczególnie wysoką zawartością rutyny i kwercetyny (związek aromatyczny z grupy flawonoli), które wzmacniają naczynia krwionośne i pomagają zapobiegać żylakom.

d2q22b4

Natka pietruszki

Niewiele znajdziemy tak tanich i łatwo dostępnych produktów naturalnych, które jednocześnie wykazują równie cenne właściwości odżywcze. Natka pietruszki to wyjątkowo bogate źródło witaminy C uszczelniającej ściany naczyń włosowatych, czyli najdrobniejszych elementów układu żylnego. Dzięki temu skutecznie pomaga powstrzymać proces rozwoju żylaków czy "pajączków".

Zielona herbata

Napar z suszonych liści herbaty, nie poddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Zielona herbata to skarbnica cennych dla zdrowia składników, w tym polifenoli, które poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz wykazują właściwości antyzapalne i przeciwzakrzepowe, dzięki czemu mogą ochronić nas przed żylakami.

Awokado

Długo można wyliczać zalety owocu wiecznie zielonego drzewa zwanego smaczliwką wdzięczną. Awokado to produkt, który powinien gościć także w diecie osób pragnących uchronić się przed żylakami. Stanowi bowiem skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy E, czyli związków wpływających dobroczynnie na układ krwionośny, działających przeciwzakrzepowo i antyzapalnie.

Łosoś

Ta popularna ryba jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, powstrzymują procesy zapalne i działają przeciwzakrzepowo, co ma duże znaczenie w profilaktyce antyżylakowej. Spożywanie łososia pozytywnie wpływa także na układ krążenia, nastrój oraz funkcjonowania mózgu czy wzroku

d2q22b4

Cytryna

Jej walory odżywcze są znane od wieków. Już w XVIII wieku we flocie angielskiej wprowadzono dla każdego marynarza codzienny przydział soku cytrynowego, chroniącego przed zmorą ludzi morza, czyli szkorbutem. Owoc pomaga też zapobiegać żylakom, ponieważ dostarcza solidnej dawki polifenoli, zwłaszcza diosminy, która wpływa na poprawę krążenia żylnego i uszczelnia naczynia krwionośne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2q22b4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2q22b4
Więcej tematów