Dobroczynna moc awokado
Awokado, ze swoim bladożółto-jasnozielonym miąższem, rośnie na gałęziach Persea americana, wiecznie zielonej rośliny, której najstarsza odmiana pochodzi prawdopodobnie z Meksyku. W samym środku tego najłagodniejszego z owoców, uwielbianego ze względu na delikatny miąższ, znajduje się bardzo duża pestka, którą niegdyś ścierano i wykorzystywano do zabiegów upiększających.
Obecnie najczęściej uprawianą odmianą jest krzyżówka odpornego meksykańskiego awokado z jego gwatemalskim kuzynem, która rośnie nawet w Nowej Zelandii. Co niezwykłe, owoce zbiera się jeszcze zielone, dojrzewają dopiero po zbiorach.
Pradawna wiedza
O wszędobylskości i spożywaniu tego owocu, bardzo cenionego przez Azteków i Majów, świadczą odkrycia na licznych stanowiskach archeologicznych, z których badacze wydobyli skamieniałe pestki awokado różnej wielkości. Uważa się, że taka obfitość i różnorodność odzwierciedlają staranną selekcję i uprawę większych, piękniejszych owoców. Pierwszym znanym mieszkańcem Zachodu, który wspominał o awokado – w książce opublikowanej w latach 1518–1519 – był hiszpański geograf Martín Fernández de Enciso. Jednak ten egzotyczny owoc dotarł do Europy dopiero w XVII wieku. Ludy Ameryki Środkowej odżywiały się jego apetycznym miąższem, który według nich był afrodyzjakiem, i używały go do pielęgnacji włosów.
Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado
O pozyskiwaniu oleju z awokado
Pozyskiwanie oleju z awokado wymaga zastosowania procesu technicznego, który ma na celu bardzo delikatne oddzielenie wody od dobroczynnego oleju zawartego w miąższu owocu. Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego celu jest odwodnienie wiórków awokado przez poddanie ich działaniu umiarkowanego ciepła, a następnie odciśnięcie i zebranie oleju. Inny proces polega na odwirowaniu miąższu owocu, a następnie tłoczeniu na zimno. Dobry olej z awokado powinien mieć głęboki zielony odcień oraz świeży i charakterystyczny roślinny zapach. Olej ten zawsze jest gęsty i zawiesisty, ale mimo lepkości bardzo dobrze się wchłania.
Dobroczynne właściwości
Awokado zawiera wiele silnie działających kwasów tłuszczowych, jak również składniki odżywcze o właściwościach antyoksydacyjnych. Mała zawartość węglowodanów i duża dobroczynnych tłuszczów (omega-3) sprawia, że owoc jest polecany jako element zdrowej diety. W stresujących momentach podziała uspokajająco. Jego olej cechuje się dużą zawartością kwasu palmitynowego, który zmiękcza i nawilża skórę, docierając do głębokich jej warstw, oraz kwasu oleinowego (omega-9), który przeciwdziała tworzeniu się blizn. Olej z awokado zawiera również cenne witaminy: H, która pobudza wzrost włosów, K, która rozjaśnia ciemne obwódki wokół oczu, oraz PP, która chroni skórę przed szkodliwym działaniem światła. I wreszcie fitosterole – kojące i bogate w antyoksydanty – które minimalizują szkody wyrządzone przez promieniowanie ultra- fioletowe po opalaniu. Olej z awokado jest szczególnie skuteczny w przypadku skóry dojrzałej lub opalonej. Stosowany jako smarowidło na włosy i skórę głowy przed myciem szamponem sprawia, że włosy stają się mocne i pełne blasku.
Kilka kropli
Niekiedy kobieta potrzebuje skutecznych i prostych zabiegów. Ciężarne mogą zadbać o skórę, codziennie aplikując czysty olej z awokado na swoje krągłości – zapobiegnie on rozstępom. Ten mazisty olej sprawi, że skóra będzie elastyczna i odpowiednio nawilżona.
Receptury z zastosowaniem awokado z Officine Universelle
Odżywcza maska do włosów na bazie oleju z awokado
W dziedzinie urody, tak jak w literaturze, istnieje coś, co określa się mianem klasyki. Niektóre przepisy trzeba wypróbować w ramach kompletnej edukacji estetycznej – ta maseczka pielęgnacyjna do włosów jest jednym z takich panaceów.
W małej miseczce, używając trzepaczki kuchennej, dokładnie wymieszaj 1 łyżkę oleju z awokado z 1 lub 2 żółtkami jaj, zależnie od długości włosów. Nałóż tę miksturę na włosy do połowy ich długości i na końcówki. Pozostaw na mniej więcej 30 minut. Następnie zmyj delikatnym szamponem.
Wzmacniająca maska do włosów na bazie miąższu awokado
Jeśli chcemy, by zniszczone włosy odzyskały równowagę, tę odbudowującą maseczkę należy stosować regularnie co tydzień.
W małej miseczce, używając widelca, rozgnieć miąższ bardzo dojrzałego awokado, a następnie dodaj sok z połowy cytryny i 1 łyżeczkę oleju tamanu. Nałóż pastę na całą długość włosów i na końcówki. Pozostaw na mniej więcej 30 minut. Następnie umyj włosy delikatnym szamponem rozcieńczonym niewielką ilością ciepłej wody.
Powyższy fragment pochodzi z "Atlasu naturalnego piękna. Francuskie receptury dla twojej urody"