9 przysmaków regenerujących skórę
Nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne, suche powietrze, palenie papierosów, nadużywanie kosmetyków – to tylko niektóre z czynników przyczyniających się do niszczenia skóry. W jej regeneracji pomoże odpowiednia dieta. Po jakie produkty szczególnie warto sięgać?
Awokado
Niewiele produktów spożywczych odniosło w ostatnich dziesięcioleciach równie spektakularny sukces, co owoc smaczliwki wdzięcznej – wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Awokado jest nie tylko smaczne i uniwersalne, ale także bardzo zdrowe. To m.in. skarbnica witaminy E, która skutecznie regeneruje skórę, wygładza ją i nawilża, zapobiega powstawaniu zmarszczek czy tzw. plam starczych, a także zmniejsza stany zapalne, podrażnienia oraz oparzenia słoneczne.
Wątróbka
Ma równie wielu zwolenników, co przeciwników, ale nawet osoby krzywiące się na widok wątróbki powinny czasem po nią sięgnąć, gdyż trudno znaleźć bogatsze źródło dobrze przyswajalnego retinolu, czyli najczystszej postaci witaminy A, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie oraz wygląd skóry, włosów czy paznokci.
Płatki owsiane
Produkt powstający z oczyszczonego ziarna owsa, które najpierw jest suszone, a później rozdrabniane i krojone, nieprzypadkowo zalicza się do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli świetnie wpływającej na nasze zdrowie. Płatki owsiane pomagają też w regeneracji skóry, ponieważ dostarczają solidnej dawki witaminy E, selenu czy cynku.
Bezpieczne opalanie. Pamiętaj o tych kilku zasadach, by uniknąć oparzenia słonecznego
Szpinak
Naturalną odnowę skóry wspomaga kwas foliowy, zaś luteina zapewnia jej ochronę antyoksydacyjną, zabezpieczając przed negatywnym działaniem wolnych rodników, poprawiając nawilżenie i elastyczność. Gdzie znajdziemy te cenne substancje? W szpinaku, i to w bardzo dużych ilościach.
Makrela
Zarówno świeża, jak i wędzona makrela powinna regularnie gościć na naszym stole. Jest niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Ich niedobór powoduje wysuszenie skóry, które z kolei przyczynia się do osłabienia procesów regeneracyjnych i zwiększa ryzyko uszkodzeń. Odpowiednie dawki rybich tłuszczów powstrzymują niszczenie włókien kolagenowych.
Marchewka
Jeśli chcemy, by nasza skóra odzyskała świeżość i witalność, warto regularnie sięgać po marchewkę, szczególnie wiosną i latem, gdy zachwyca smakiem, soczystością oraz wartościami odżywczymi. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy A, która stymuluje aktywność fibroblastów odpowiadających za produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego.
Pestki dyni
Dostarczają sporo kalorii, ale prozdrowotne właściwości sprawiają, że możemy jeść je bez wyrzutów sumienia. Szczególnie, gdy chcemy wesprzeć procesy regeneracyjne skóry. Pestki dyni to bardzo bogate źródło cennych minerałów, w tym cynku, który poprawia kondycję włosów czy paznokci. Do swojej codziennej diety powinny je włączyć szczególnie osoby, które borykają się z uciążliwym trądzikiem.
Kasza orkiszowa
Nie jest tak popularna jak gryczana, jęczmienna czy jaglana, ale na pewno zasługuje na większe zainteresowanie. Kasza wytwarzana z obłuszczonych i krojonych ziaren orkiszu ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i dostarcza mnóstwo cynku i krzemu, które sprzyjają regeneracji skóry oraz wspomagają produkcję kolagenu.
Zielony grejpfrut
To słodszy krewny grejpfruta czerwonego, dlatego mogą po niego sięgnąć nawet osoby, które nie przepadają za kwaśno-gorzkimi owocami. Na pewno warto, gdyż to produkt o imponujących właściwościach odżywczych. Zielony grejpfrut jest skarbnicą witamin, zwłaszcza witaminy C – silnego antyoksydantu, który stanowi wsparcie procesów regeneracyjnych skóry.