Gougères - francuskie ptysie serowe z dipami

Gougères to francuskie serowe ptysie z parzonego ciasta. Można je podawać z nadzieniem lub z dipami. Doskonale smakują jako dodatek do zup czy sałatek. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, jak się wydaje.

Gougères - francuskie ptysie serowe z dipamiGougères - francuskie ptysie serowe z dipami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g startego sera gruyère lub compte
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g startego sera gruyère lub compte do posypania
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 jajo do smarowania roztrzepane z łyżeczką mleka lub wody

Dip pomidorowy:

  • 10 listków bazylii
  • 400 ml dobrego włoskiego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 łyżeczki sosu chili
  • pieprz
  • szczypta soli morskiej (np. fleur de sel)

Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:

  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • czosnek granulowany

Dip z fety i papryki:

  • 250 g fety greckiej
  • 1 papryka czerwona
  • 100 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz

Hummus z orzechami piniowymi:

  • 4-5 łyżek orzechów piniowych
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sól, pieprz

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. Zagotuj mleko z wodą, masłem, cukrem i solą w dużym garnku. Kiedy zawrze, zdejmij je z ognia. Dodaj od razu całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa.
  • Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszaj, aż nadmiar płynu odparuje, a masa zacznie przypominać gęste puree ziemniaczane. Potrwa to ok. 5 minut.
  • Jajka roztrzep w miseczce i powoli dodawaj do garnka z ciastem. Cały czas energicznie mieszaj. Kolejną porcję jajek dodaj dopiero, kiedy ciasto dobrze wchłonie poprzednią.
  • Kiedy ciasto będzie lśniące i zacznie przypominać konsystencją gęsty budyń, dodaj starty ser i przyprawy, wymieszaj.
  • Nałóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Z podanej porcji powinny wyjść 2-3 blachy.
  • Posmaruj ptysie jajkiem roztrzepanym z łyżką wody lub mleka, zrób z wierzchu kratkę widelcem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ptysiów.
  • Nie otwieraj piekarnika, zanim ptysie nie będą porządnie upieczone, bo inaczej opadną. Skórka ze wszystkich stron musi być sztywna i złocista.

Przepis

Dip pomidorowy:
Posiekaj listki bazylii. Wymieszaj dokładnie z przecierem, oliwą i sosem chili.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj w kieliszkach np. z cykorią pokrojoną w słupki. Ten dip można pić jak gęsty sok.

Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:

  • Obierz awokado, zmiksuj z sokiem z limonki. Dodaj mascarpone.
  • Dodaj czosnek granulowanhy, sól i pieprz do smaku.
  • Zalej pomidora wrzątkiem, zahartuj, obierz ze skórki, wytnij pestki i resztę pokrój w kostkę. Dodaj do dipu.
  • Wymieszaj i podaj np. z listkami czerwonej cykorii.

Dip z fety i papryki:

  • Pokrusz fetę. Paprykę rozetnij na pół, usuń pestki i resztę posiekaj.
  • Wymieszaj fetę ze śmietanką i oliwą, dodaj paprykę, ponownie wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj np. z marchewką pokrojoną w słupki.

Hummus z orzechami piniowymi:

  • Na suchej patelni upraż orzechy.
  • Zmiksuj ciecierzycę z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny (ilość do smaku) i pastą tahini.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Posyp orzechami. Podaj np. z rzodkiewkami.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu