Gougères - francuskie ptysie serowe z dipami

Gougères to francuskie serowe ptysie z parzonego ciasta. Można je podawać z nadzieniem lub z dipami. Doskonale smakują jako dodatek do zup czy sałatek. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, jak się wydaje.

Gougères - francuskie ptysie serowe z dipamiGougères - francuskie ptysie serowe z dipami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g startego sera gruyère lub compte
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g startego sera gruyère lub compte do posypania
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 jajo do smarowania roztrzepane z łyżeczką mleka lub wody

Dip pomidorowy:

  • 10 listków bazylii
  • 400 ml dobrego włoskiego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 łyżeczki sosu chili
  • pieprz
  • szczypta soli morskiej (np. fleur de sel)

Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:

  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • czosnek granulowany

Dip z fety i papryki:

  • 250 g fety greckiej
  • 1 papryka czerwona
  • 100 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz

Hummus z orzechami piniowymi:

  • 4-5 łyżek orzechów piniowych
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sól, pieprz

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. Zagotuj mleko z wodą, masłem, cukrem i solą w dużym garnku. Kiedy zawrze, zdejmij je z ognia. Dodaj od razu całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa.
  • Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszaj, aż nadmiar płynu odparuje, a masa zacznie przypominać gęste puree ziemniaczane. Potrwa to ok. 5 minut.
  • Jajka roztrzep w miseczce i powoli dodawaj do garnka z ciastem. Cały czas energicznie mieszaj. Kolejną porcję jajek dodaj dopiero, kiedy ciasto dobrze wchłonie poprzednią.
  • Kiedy ciasto będzie lśniące i zacznie przypominać konsystencją gęsty budyń, dodaj starty ser i przyprawy, wymieszaj.
  • Nałóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Z podanej porcji powinny wyjść 2-3 blachy.
  • Posmaruj ptysie jajkiem roztrzepanym z łyżką wody lub mleka, zrób z wierzchu kratkę widelcem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ptysiów.
  • Nie otwieraj piekarnika, zanim ptysie nie będą porządnie upieczone, bo inaczej opadną. Skórka ze wszystkich stron musi być sztywna i złocista.

Przepis

Dip pomidorowy:
Posiekaj listki bazylii. Wymieszaj dokładnie z przecierem, oliwą i sosem chili.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj w kieliszkach np. z cykorią pokrojoną w słupki. Ten dip można pić jak gęsty sok.

Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:

  • Obierz awokado, zmiksuj z sokiem z limonki. Dodaj mascarpone.
  • Dodaj czosnek granulowanhy, sól i pieprz do smaku.
  • Zalej pomidora wrzątkiem, zahartuj, obierz ze skórki, wytnij pestki i resztę pokrój w kostkę. Dodaj do dipu.
  • Wymieszaj i podaj np. z listkami czerwonej cykorii.

Dip z fety i papryki:

  • Pokrusz fetę. Paprykę rozetnij na pół, usuń pestki i resztę posiekaj.
  • Wymieszaj fetę ze śmietanką i oliwą, dodaj paprykę, ponownie wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj np. z marchewką pokrojoną w słupki.

Hummus z orzechami piniowymi:

  • Na suchej patelni upraż orzechy.
  • Zmiksuj ciecierzycę z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny (ilość do smaku) i pastą tahini.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Posyp orzechami. Podaj np. z rzodkiewkami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości