Zupa z awokado z kolendrą. Aromatyczna i kremowa
Aromatyczna i kremowa zupa z awokado. Jest doskonale doprawiona, lekko pikantna dzięki papryczce chili i aromatyczna. Z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- kieliszek wytrawnego sherry
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Przepis
- Cebulę i czosnek obrać,posiekać. Zeszklić w garnku na oliwie. Dodać posiekaną kolendrę. Zalać rosołem, ciągle mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, zmiksować.
- Śmietanę rozmieszać z mąką kukurydzianą, wlać do zupy i ponownie zagotować, cały czas mieszając.
- Awokado umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ wyjąć łyżką, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny,zmiksować na gładką pastę.
- Zupę wymieszać z pastą z awokado i podgrzać.
- Dodać do zupy wytrawne sherry, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Papryczkę chili umyć,oczyścić z pestek,drobno posiekać.
- Zupę wlać do ogrzanych miseczek, przed podaniem posypać chili. Najlepiej podawać z pikantnymi tacos.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl