Wosk pszczeli - E901

Wosk pszczeli to jedna z najbardziej naturalnych substancji, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Wytwarzany przez pszczoły wosk otrzymuje się po przez wytopienia go z ula. Można go także uzyskać syntetycznie. Wykorzystuje się go jako nabłyszczacz lub nośnik. Czy wiesz w jakich produktach spożywczych znajduje się wosk pszczeli i jakie inne gałęzie przemysłu korzystają z tego bogactwa natury?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Jak powstaje wosk pszczeli?

Pytanie o to, jak powstaje wosk nurtowało naukowców i filozofów od tysiącleci. Arystoteles był zdania, że wosk pochodzi z kwiatów i wierzono w to aż do renesansu. Dopiero w 1744 roku zaczęto przypuszczać, że to pszczoły produkują wosk, co udowodniono 50 lat później. Dziś substancja ta wykorzystywana jest w przetwórstwie żywności na szeroką skalę. Biały i żółty wosk pszczeli to nośnik i nabłyszczacz o symbolu E901.

Pszczoły wykorzystują wosk do produkcji plastrów, gdzie przechowują pyłki i miód. To także schronienie dla młodych pszczół. Taki plaster ma 1 cm głębokości i składa się z komórek o kształcie sześciokąta.

Wosk pszczeli uzyskuje się po przez stopienie plastrów miodu 12-18 dniowych pszczół tzw. woszczarek. Do produkcji 1 kg wosku potrzeba ok. 3,6 kg miodu. Plastry stapia się gorącą wodą, a następnie usuwa się z płynnego wosku zanieczyszczenia. Ostudzony wosk często wybiela się środkami utleniającymi np. nadtlenkiem wodoru lub słońcem i w ten sposób powstaje biały pszczeli wosk. Taki wosk ma konsystencję matową i ziarnistą, jest bez smaku i się nie lepi. Kiedy się ogrzewa tę substancję wówczas staje się miękka i plastyczna, ponadto rozpuszcza się w tłuszczach i olejkach eterycznych, a nie rozpuszcza się w wodzie.

Gotowy wosk pszczeli składa się w 70, a nawet w 80 proc. z mieszaniny kwasów melisowego i ceorotynowego oraz z estrów kwasów C16-C36 i mieszaniny alkoholi C24-C36. Pozostałe substancje, które się w nim znajdują to węglowodany (5-15 proc.) i barwniki, aromaty, składniki mineralne i witamina A.

Zastosowanie wosku pszczelego E901

Wosk pszczeli wykorzystywany jest w celu podniesienia atrakcyjności produktów spożywczych. Stosuje się go jako substancja glazurująca w następujących produktach żywnościowych:

•wyroby cukiernicze: ciasta, ciasteczka;

•słodkie pieczywo;

•gum do żucia;

•czekolada;

•sneksy;

•ziarna kawy;

•napoje bezalkoholowe;

•świeże owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, melony, brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię).

Wosk pszczeli w lecznictwie

Zanim jeszcze odkryto, że pszczeli wosk z powodzeniem będzie można używać w technologii żywności jako nośnik smaku, wykorzystywano tę substancję w lecznictwie. Dzięki niej można było pozbyć się wrzodów, chorób skóry, kataru siennego, trudno gojących się ran, czyraków, dnę, artretyzmu czy chorób reumatologicznych. W stomatologii wosk służy do tworzenia model zębów.

Czy wiesz, że..?

Jest to substancja bezpieczna, która w organizmie człowieka nie ulega trawieniu. Dzienne dopuszczalne spożycie E901 nie zostało określone, jednak w nadmiernych ilościach wosk pszczeli może podrażnić żołądek lub wywoływać alergię i kontaktowe zapalenie skóry. Z kolei farmacja wykorzystuje wosk pszczeli do produkcji suplementów diety i naturalnych maści dla dzieci i dorosłych.

Substancja ta ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, wygładzające i kojące, odnalazła zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów do twarzy i ochronnych, balsamów (wosk uelastycznia i zmiękcza skórę, ponadto sprawia, że preparat łatwiej się rozsmarowuje), produktów do depilacji oraz stylizacji włosów, cieni do powiek, pomadek, tuszów do rzęs, pudrów, kredek i peelingów.

Wosk pszczeli wykorzystuje się także do produkcji świec, choć ze względu na wysokie koszta, współcześnie częściej wyrabia się je z parafiny. Także w przemyśle chemicznym używa się wosku do produkcji past do podłóg. Wosk ma naturalną właściwość nabłyszczajacą, stąd też nadaje się do polerowania mebli. Substancję tą odnajdziemy także w preparatach do czyszczenia soczewek, w klejach, środkach uszczelniających, kredkach dla dzieci i farbach olejnych.

Kornelia Ramusiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji