Acesulfam K - E950

Jedną z kilku substancji chemicznych używanych w przemyśle spożywczym do słodzenia produktów jest acesulfam K. Pod tą złowrogą nazwą kryje się związek, który stanowi zamiennik dla tradycyjnej sacharozy. Na liście dodatków chemicznych E acesulfam oznaczony jest kodem E950. Pomimo dopuszczenia substancji do ogólnego użytku, nie brakuje głosów o jej złym wpływie na ludzie zdrowie. Czy E950 jest groźny? W których produktach znajduje się ten słodzik?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Acesulfam K – co to?

Acesulfam K (od łacińskiego Acesulamum kalicum, czyli acesulfam potasowy) to heterocykliczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C4H4KNO4S. Został on przypadkowo odkryty w roku 1967 przez Karla Claussa Haralda Jensena. Acesulfam K przybiera postać białego lub krystalicznego proszku (czasem też występuje jako bezbarwne kryształki) dobrze rozpuszczalnego w wodzie. Główną cechą substancji jest jej specyficzny słodki smak. Z tego właśnie względu acesulfam bywa stosowany w przemyśle spożywczym jako słodzik oraz wzmacniacz zapachu. W połączeniu z poliolami E950 daje posmak bardzo zbliżony do tradycyjnego cukru. Acesulfam nie stwarza zagrożenia skażenia i ulega szybkiej biodegradacji. Istnieje jednak wiele hipotez, według których związek ten jest szkodliwy dla zdrowia ludzi.

Acesulfam K – szkodliwość

Podobnie jak w przypadku innych słodzących dodatków chemicznych do żywności, pojawiły się pytania dotyczące bezpieczeństwa acesulfamu dla ludzkiego zdrowia. Według niektórych testów substancja ta wykazuje silne działanie toksyczne i może doprowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Mimo to E950 został dopuszczony do użytku i handlu na terenie Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej. Obecnie nie ma dostatecznych dowodów na to, by acesulfam faktycznie sprzyjał rozwojowi komórek rakowych. Część naukowców twierdzi jednak, że substancja ta nie została prawidłowo przebadana i należy baczniej przyjrzeć się jej wpływowi na zdrowie. Wedle obowiązujących przepisów, obecność E950 w składzie danych produktów musi być wyraźnie zaznaczona na ich opakowaniach. Dopuszczalne dzienne spożycie acesulfamu dla człowieka wynosi 15 mg/kg masy ciała.

Acesulfam K E950 – gdzie występuje?

E950 dodawany jest do produktów spożywczych w celu nadania im odpowiedniego smaku oraz aromatu. Słodki posmak substancji sprawia, że najczęściej znaleźć można go w następujących wyrobach:

• aromatyzowane napoje bezalkoholowe,
• napoje mleczne,
• desery mleczne/owocowe/jajeczne,
• produkty cukiernicze,
• gumy do żucia,
• artykuły do smarowania pieczywa oparte na mleku, orzechach, kakao i suszonych owocach,
• niektóre piwa,
sosy,
• musztardy,
zupy w proszku,
• pastylki odświeżające oddech.

Zaleca się ogólne ograniczenie spożywania produktów zawierających acesulfam ze względu na brak pewności co do jego bezpieczeństwa.

Acesulfam K a inne dodatki chemiczne

E950 najczęściej występuje w artykułach spożywczych wraz z:
• E285 – czteroboran sodu,
• E325 – mleczan sodu,
• E407a – przetworzony wodorost morski Eucheuma,
• E432 – monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20),
• E435 – monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60),
E460 – celuloza,
E513 – kwas siarkowy,
• E627 – guanylan disodowy,
E904 – szelak.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce