Argon - E938
Argon, jest to gaz do pakowania, który stosuje się przy produkcji niektórych artykułów spożywczych, głównie tych w butelkach i puszkach. Jako dodatek do żywności, przypisany jest mu symbol E938. Jest w pełni bezpieczny i używa się go w niewielkich ilościach. W jakich produktach żywnościowych jest używany oraz po co się go stosuje?
Czym jest E938?
E938, to argon – bezbarwny, bezsmakowy i bezwonny gaz. Jest produktem ubocznym w produkcji tlenu i azotu, który otrzymywany jest z destylacji ciekłego powietrza. Jest to gaz nietoksyczny i niepalny. Nie jest określone jego dziennie, dopuszczalne spożycie, ale w bardzo wysokich stężeniach może powodować obrzęk płuc. Wykorzystywany jest w przetwórstwie spożywczym np. podczas pakowania żywności w puszki czy w butelki, oczywiście w pełni bezpiecznych ilościach i stężeniu.
Po co używa się gazów do pakowania?
Gazy do pakowania umieszcza się w opakowaniach przed, w czasie, bądź po umieszczeniu artykułu spożywczego w opakowania. Najczęściej używa się w tym celu takich gazów, jak dwutlenek węgla E290, hel E939, azot E94, bądź właśnie argon E938. Gazy te są przydatne nie tylko przy pakowaniu żywności, ale także stosowane są przy jej przechowywaniu.
Stworzenie zmodyfikowanej atmosfery, która polega na redukcji tlenu, znane jest dopiero od lat 70.-tych XX wieku. Pakowanie z użyciem mieszanki gazów, czyli pakowanie w modyfikowanej atmosferze (w skrócie MAP), to zastąpienie powietrza w opakowaniu, takimi gazami, których skład nie ingeruje we właściwości produktu. Dzięki stworzeniu odpowiedniego środowiska gazowego, maksymalnie wydłużona jest trwałość artykułu spożywczego.
Ponieważ argon, to gaz atmosferyczny, najczęściej uzyskujemy go przy separacji powietrza – po prostu wydziela się go i oczyszcza, ale może być także wyodrębniany ze strumieni wylotowych w zakładach zajmujących się produkcją amoniaku. Doskonale spełnia swoją funkcję gazu do pakowania, ponieważ w ogóle nie ingeruje we własności produktu żywnościowego, jedynie chroni go przed namnażaniem mikroorganizmów, po przed redukcję tlenu.
Zastosowanie argonu
Agon wykorzystywany jest do ochrony wrażliwych produktów, na które mogłyby wpływać mikroorganizmy. Stosowany jest do pakowania oraz transportu różnego rodzaju żywności. Ze względu na swoją rozpuszczalność oraz właściwości budowy molekularnej, argon wykorzystuje się np. do ochrony warzyw – E938 spowalnia proces oddychania tlenowego i reakcji metabolicznych, przez co żywność dłużej zachowuje swoją świeżość.
Dlatego jeżeli kupujesz paczkę sałat i zastanawiasz się, po co w opakowaniu jest powietrze, a na opakowaniu masz oznaczenie E938, to znaczy, że takie w takim opakowaniu znajduje się argon, który wpływa na zachowanie przez sałatę świeżości, dzięki czemu szybko nie więdnie i nie traci swoich właściwości odżywczych.
Agon jest gazem obojętnym, dzięki temu, że nie wchodzi w interakcję z innymi substancjami, jest dobrym konserwantem. Przy pakowaniu wędlin czy sałat, dzięki zastosowaniu E938, o 25 proc. wzrasta długość terminu do spożycia takich produktów. W przypadku pizzy przydatność do spożycia wzrasta nawet o 50 proc.
Argon do ochrony wina
Ten szlachetny gaz wykorzystuje się często przy butelkowaniu wina. Ponieważ hamuje oddychanie tlenowe, argon poprawia jakość wina oraz zabezpiecza go przed szybkim popsuciem się. Tlen nie jest „przyjacielem” wina – dostanie się O2 do butelki z winem wpływa na jego szybsze utlenianie, mikroorganizmy sprawniej się rozmnażają, co prowadzi do szybkiego psucia się wyrobu alkoholowego. Argon hamuje oddychanie tlenowe, co sprawia, że zabutelkowane wino po prostu się nie psuje.
Argon E938 jest nietoksyczny i niepalny, a co istotniejsze – nie traci swoich właściwości w postaci zarówno ciekłej, jak i gazowej. Możemy stosować go w miejsce dwutlenku węgla bądź azotu przy konserwacji wina. Argon ma o tyle większy potencjał ochronny, że w ogóle nie ingeruje on w własności owocowego alkoholu, ponadto osadzając się na nim tworzy warstwę ochronną nawet jeżeli ciśnienie w butelce się zmniejszy. Ponieważ jest umiarkowanie rozpuszczalny, nie wchodzi w reakcję gazyfikacji wina, stąd też używanie argonu w jego zabezpieczeniu nie ma żadnych ograniczeń i jego stosowanie jest w pełni bezpieczne.
Czy wiesz, że..?
Argon odnajduje zastosowanie w wielu branżach, nie tylko spożywczej. Jest stosowany jako gaz osłonowy przy procesie spawania, stanowi jeden z najważniejszych składników w mieszankach, które wypełniają świetlówki czy lampy żarowe. Ponadto jako gaz nośny wykorzystywany jest w chromatografii, kriochirurgii, chłodnictwie, płukaniu instalacji laboratoryjnych i przy pakowaniu leków.
Kornelia Ramusiewicz