Erytrytol - E968

Erytrol, czyli związek chemiczny E968, widnieje na "Liście E", gdzie należy do grupy środków słodzących, nabłyszczających i innych. Dzięki swoim właściwościom przedłuża on trwałość produktów oraz zmienia ich smak i zapach. Jest także doskonałym słodzikiem. Czy widząc tajemniczo wyglądający znak E968 w składzie produktów, musimy odłożyć go na miejsce?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Erytrytol (inna nazwa to erytrol) jest słodzikiem o zerowym indeksie glikemicznym. Dzięki temu cukrzycy mogą go stosować bez lęku o szybki wzrost cukru we krwi. Substancja ta hamuje również rozprzestrzenianie się próchnicy zębów oraz działa jak antyoksydant: chroni przed namnażaniem się wolnych rodników.

Kolejną zaletą erytrolu jest brak kalorii. Słodzik swoim smakiem dorównuje zwykłemu cukrowi, więc chętnie stosowany jest przez osoby będące na diecie. Substancja jest tylko odrobinę mniej słodka od cukru, a w ustach daje uczucie chłodu.
Erytrytol znajdziemy w środowisku naturalnym. Znajduje się m.in. w pyłkach kwiatów, niektórych owocach, grzybach, owocach morza oraz w winie. W produkcji spożywczej otrzymujemy go natomiast podczas procesu syntezy przez drożdże.

Gdzie znajdziemy erytrytol?

  1. produkcja lodów,
  2. produkcja dżemów,
  3. produkcja galaretek i marmolad,
  4. produkcja owoców kandyzowanych,
  5. wyroby cukiernicze,
  6. gumy do życia,
  7. musztardy i sosy,
  8. suplementy diety,
  9. żywność dietetyczna.

Inne zastosowanie E968:

  1. kosmetyka,
  2. produkcja leków dla diabetyków,
  3. wzmacniacze aromatu,
  4. produkcja tworzyw sztucznych,
  5. związek zapobiegający zmianie smaku, gęstości oraz koloru,
  6. zagęszczacz produktów.

Skutki uboczne stosowania erytrytolu E968

Erytrytol nie jest szkodliwy, ponieważ w całości usuwany jest wraz z moczem. Jest to związane z brakiem enzymów, które usuwałyby go z organizmu. Spożywanie E958 nie powoduje problemów układu pokarmowego. Badania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dowiodły, że substancja ta jest całkowicie bezpieczna.

"Lista E""

Spis dodatków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej został stworzony przez instytucje Unii Europejskiej. „Lista E” obowiązuje tylko w krajach europejskich, a każdy związek na niej umieszczony nie może szkodzić zdrowiu. Zdarza się, że po wielu badaniach niektóre z dodatków spożywczych zostają z niej usunięte. W takim przypadku przy związku dopisywana jest uwaga „niedozwolony do użycia w Unii Europejskiej”.

Dodatki chemiczne stosowane w produkcji spożywczej dzielimy na:

  1. barwniki (symbole 100-199),
  2. konserwanty (symbole 200-299),
  3. przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (symbole 300-399),
  4. emulgatory, środki spulchniające, żelujące (symbole 400-499),
  5. środki pomocnicze (500-599),
  6. wzmacniacze smaku (600-699),
  7. środki słodzące, nabłyszczające i inne (symbole 900-999),
  8. stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (1000-1999).

Erytrol występuje w grupie środków słodzących, nabłyszczających i innych. Są to wszystkie związki z zakresu E900-E999. Obok erytrolu znajdziemy: Hel (E939), Azot (E941) oraz Tlen (E948). Gazy te stosowane są do pakowania produktów spożywczych. Według instytucji Unii Europejskiej wszystkie substancje z tej grupy są bezpieczne dla naszego zdrowia i mogą być stosowane w produkcji spożywczej.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji