Azot - E941

Azot znamy z pierwszych lekcji przyrody czy chemii. Każdy z nas wie, że jest on głównym składnikiem powietrza, którym oddychamy. E941, czyli azot, znalazł swoje zastosowanie również w produktach spożywczych. Jest jednym z gazów wykorzystywanych do pakowania próżniowego. Czy wiecie, do jakich produktów spożywczych się go stosuje?

Azot - E941
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Azot występuje na liście E, czyli związków chemicznych dodawanych w produkcji spożywczej. Jest dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Związki, które widnieją w tym spisie muszą spełniać następujące warunki: być bezpieczne dla organizmu człowieka, nie wprowadzać symbolem w błąd oraz powinna istnieć technologiczna potrzeba wykorzystywania związku w produktach spożywczych.

E491 jest w grupie związków o symbolu E900-E999. Grupa ta nazywa się „środki słodzące, nabłyszczające i inne”. Oprócz azotu znajdziemy tam również tlen, hel czy wodór. Wszystkie te związki są stosowane w produkcji spożywczej i zatwierdzone przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. Ich dopuszczenie do użytku oznacza, że w małych ilościach nie są szkodliwe dla naszego organizmu.

Azot jest pierwiastkiem chemicznym, niemetalem. Bez azotu nie bylibyśmy w stanie istnieć. Powietrze w ok. 78 % składa się właśnie z niego. Jest to bezzapachowy i bezsmakowy gaz lżejszy od powietrza. Odkrycia dokonał w 1772 roku szkocki chemik Daniel Rutherford. Polską nazwę zawdzięczamy Filipowi Walterowi. Azot nazywano również „dusieniem” lub saletroródem”.

Azot E 941 otrzymywany jest:

  1. w procesie termicznego rozkładu azotynu amonu,
  2. w procesie rozkładu termicznego azydku sodowego w próżni,
  3. poprzez podgrzewanie mieszaniny chlorku amonu z azotynem sodu,
  4. poprzez skraplanie powietrza z użyciem odpowiednich proporcji ciśnienia i temperatury. Ciekły azot przechowuje się w tzw. naczyniach Dewara (znanych nam przede wszystkim z wykorzystania ich w termosie) lub w formie gazu w temperaturze otoczenia w butlach stalowych.

Zastosowanie azotu

Azot w formie ciekłej ma swoje zastosowanie jako środek chłodzący. Dzięki niemu uzyskuje się temperatury poniżej -100 stopni Celsjusza. Gazowa postać azotu wykorzystywana jest jako ochrona w przemyśle oraz jako gaz roboczy w układach pneumatycznych. Azot znalazł zastosowanie również w krioterapii, anestezjologii oraz w procesie pokrywania metali. Jest także jednym ze składników kosmetyków do ciała. E941 znajdziemy też w nawozach sztucznych i żarówkach.

E941 w kuchni

E941 stosowany jest w procesie pakowania produktów spożywczych, ponieważ wpływa na przedłużenie ich trwałości i świeżości poprzez spowalnianie procesu oddychania tlenowego. To właśnie m.in. azotem napełnia się opakowania z mrożonymi warzywami i owocami. Stosuje się go również do pakowania żywności pakowanej próżniowo. Z azotu uzyskujemy również amoniak stosowany w produkcji spożywczej.

W jakich produktach znajdziemy E941?

  1. serki kanapkowe,
  2. jogurty,
  3. mrożonki,
  4. produkty pakowane próżniowo.

Skutki uboczne stosowania E941 w produkcji spożywczej

Nie istnieje określona dzienna dawka przyjmowania E941 dla organizmu. Azot jest nieszkodliwy dla naszego zdrowia.

Czy wiesz, że...?

  1. Łacińska nazwa azotu to „nitrogenium”, czyli „tworzący sodę”. Polska nazwa natomiast pochodzi od greckiego „azotikos”, czyli „nie podtrzymujący życia”.
  2. Podczas nurkowania zwiększa się rozpuszczalność azotu w naszym organizmie. To właśnie dlatego procedury nurkowania są restrykcyjne.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów