Rokitnik – skuteczne remedium na przeziębienie

Te kwaśno-gorzkie owoce nazywane są również złotem Syberii i rosyjskim ananasem. Są bardzo zdrowe – zawierają aż 190 substancji bioaktywnych! Możemy też przygotować z nich smaczne przetwory na zimę, które wzmocnią naszą odporność i przygotują na walkę z wirusami.

Owoce rokitnikaOwoce rokitnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właściwości owoców rokitnika

Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo witaminy C – więcej ma jej tylko dzika róża. Dlatego sok z rokitnika doskonale wspiera nasz organizm w walce z przeziębieniem, a także wzmacnia odporność organizmu. Dzięki zawartości antyoksydantów rokitnik działa odmładzająco, przeciwdziałając namnażaniu się wolnych rodników. Substancje te wykazują również działanie antynowotworowe. Owoce rokitnika są również bogatym źródłem witaminy A, E, D, K i P oraz minerałów, takich jak potas, magnez, bor i wapń.

Rokitnik obniża poziom złego cholesterolu. Doskonale radzi sobie również w walce z chorobami układu pokarmowego. Pomaga też w stanach zapalnych stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Zastosowanie w kuchni

Owoce rokitnika możemy dodawać do ciast, lodów i deserów. Bez wątpienia najlepiej jednak sprawdzą się w przetworach. Wino, sok, dżem czy nalewka z rokitnika smakują doskonale, a do tego wzmacniają odporność organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Nalewka z rokitnika

Składniki:

  • 1 litr owoców rokitnika
  • 1 litr spirytusu
  • 8 łyżek cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Owoce posypujemy cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Owoce wkładamy do dużego słoja, przykrywamy gazą i odkładamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
  3. Po tym okresie fermentacji dolewamy spirytus i ponownie odkładamy słój, tym razem na około 5-6 tygodni.
  4. Nalewkę filtrujemy i do niej wody.

Sok z rokitnika

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru białego

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy na sicie i przekładamy do miski. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na noc.
  2. Owoce wraz z sokiem przekładamy do garnka i gotuje na średnim ogniu około 40 minut.
  3. Odcedzamy owoce, a sok przelewamy do słoików.
  4. Pasteryzujemy, gotując około 20 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny