Trwa ładowanie...

Rokitnik – skuteczne remedium na przeziębienie

Te kwaśno-gorzkie owoce nazywane są również złotem Syberii i rosyjskim ananasem. Są bardzo zdrowe – zawierają aż 190 substancji bioaktywnych! Możemy też przygotować z nich smaczne przetwory na zimę, które wzmocnią naszą odporność i przygotują na walkę z wirusami.

Owoce rokitnikaOwoce rokitnikaŹródło: Adobe Stock
d43s3aj
d43s3aj

Właściwości owoców rokitnika

Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo witaminy C – więcej ma jej tylko dzika róża. Dlatego sok z rokitnika doskonale wspiera nasz organizm w walce z przeziębieniem, a także wzmacnia odporność organizmu. Dzięki zawartości antyoksydantów rokitnik działa odmładzająco, przeciwdziałając namnażaniu się wolnych rodników. Substancje te wykazują również działanie antynowotworowe. Owoce rokitnika są również bogatym źródłem witaminy A, E, D, K i P oraz minerałów, takich jak potas, magnez, bor i wapń.

Rokitnik obniża poziom złego cholesterolu. Doskonale radzi sobie również w walce z chorobami układu pokarmowego. Pomaga też w stanach zapalnych stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Zastosowanie w kuchni

Owoce rokitnika możemy dodawać do ciast, lodów i deserów. Bez wątpienia najlepiej jednak sprawdzą się w przetworach. Wino, sok, dżem czy nalewka z rokitnika smakują doskonale, a do tego wzmacniają odporność organizmu.

d43s3aj

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Nalewka z rokitnika

Składniki:

  • 1 litr owoców rokitnika
  • 1 litr spirytusu
  • 8 łyżek cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Owoce posypujemy cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Owoce wkładamy do dużego słoja, przykrywamy gazą i odkładamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
  3. Po tym okresie fermentacji dolewamy spirytus i ponownie odkładamy słój, tym razem na około 5-6 tygodni.
  4. Nalewkę filtrujemy i do niej wody.
d43s3aj

Sok z rokitnika

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru białego

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy na sicie i przekładamy do miski. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na noc.
  2. Owoce wraz z sokiem przekładamy do garnka i gotuje na średnim ogniu około 40 minut.
  3. Odcedzamy owoce, a sok przelewamy do słoików.
  4. Pasteryzujemy, gotując około 20 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d43s3aj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43s3aj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj