Rokitnik – skuteczne remedium na przeziębienie
Te kwaśno-gorzkie owoce nazywane są również złotem Syberii i rosyjskim ananasem. Są bardzo zdrowe – zawierają aż 190 substancji bioaktywnych! Możemy też przygotować z nich smaczne przetwory na zimę, które wzmocnią naszą odporność i przygotują na walkę z wirusami.
Właściwości owoców rokitnika
Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo witaminy C – więcej ma jej tylko dzika róża. Dlatego sok z rokitnika doskonale wspiera nasz organizm w walce z przeziębieniem, a także wzmacnia odporność organizmu. Dzięki zawartości antyoksydantów rokitnik działa odmładzająco, przeciwdziałając namnażaniu się wolnych rodników. Substancje te wykazują również działanie antynowotworowe. Owoce rokitnika są również bogatym źródłem witaminy A, E, D, K i P oraz minerałów, takich jak potas, magnez, bor i wapń.
Rokitnik obniża poziom złego cholesterolu. Doskonale radzi sobie również w walce z chorobami układu pokarmowego. Pomaga też w stanach zapalnych stawów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Zastosowanie w kuchni
Owoce rokitnika możemy dodawać do ciast, lodów i deserów. Bez wątpienia najlepiej jednak sprawdzą się w przetworach. Wino, sok, dżem czy nalewka z rokitnika smakują doskonale, a do tego wzmacniają odporność organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć
Nalewka z rokitnika
Składniki:
- 1 litr owoców rokitnika
- 1 litr spirytusu
- 8 łyżek cukru
- woda
Sposób przygotowania:
- Owoce posypujemy cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Owoce wkładamy do dużego słoja, przykrywamy gazą i odkładamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
- Po tym okresie fermentacji dolewamy spirytus i ponownie odkładamy słój, tym razem na około 5-6 tygodni.
- Nalewkę filtrujemy i do niej wody.
Sok z rokitnika
Składniki:
- 1 kg owoców rokitnika
- 1 kg cukru białego
Sposób przygotowania:
- Owoce myjemy, osuszamy na sicie i przekładamy do miski. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na noc.
- Owoce wraz z sokiem przekładamy do garnka i gotuje na średnim ogniu około 40 minut.
- Odcedzamy owoce, a sok przelewamy do słoików.
- Pasteryzujemy, gotując około 20 minut.