Rokitnik – skuteczne remedium na przeziębienie

Te kwaśno-gorzkie owoce nazywane są również złotem Syberii i rosyjskim ananasem. Są bardzo zdrowe – zawierają aż 190 substancji bioaktywnych! Możemy też przygotować z nich smaczne przetwory na zimę, które wzmocnią naszą odporność i przygotują na walkę z wirusami.

Owoce rokitnikaOwoce rokitnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właściwości owoców rokitnika

Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo witaminy C – więcej ma jej tylko dzika róża. Dlatego sok z rokitnika doskonale wspiera nasz organizm w walce z przeziębieniem, a także wzmacnia odporność organizmu. Dzięki zawartości antyoksydantów rokitnik działa odmładzająco, przeciwdziałając namnażaniu się wolnych rodników. Substancje te wykazują również działanie antynowotworowe. Owoce rokitnika są również bogatym źródłem witaminy A, E, D, K i P oraz minerałów, takich jak potas, magnez, bor i wapń.

Rokitnik obniża poziom złego cholesterolu. Doskonale radzi sobie również w walce z chorobami układu pokarmowego. Pomaga też w stanach zapalnych stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Zastosowanie w kuchni

Owoce rokitnika możemy dodawać do ciast, lodów i deserów. Bez wątpienia najlepiej jednak sprawdzą się w przetworach. Wino, sok, dżem czy nalewka z rokitnika smakują doskonale, a do tego wzmacniają odporność organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Nalewka z rokitnika

Składniki:

  • 1 litr owoców rokitnika
  • 1 litr spirytusu
  • 8 łyżek cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Owoce posypujemy cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Owoce wkładamy do dużego słoja, przykrywamy gazą i odkładamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
  3. Po tym okresie fermentacji dolewamy spirytus i ponownie odkładamy słój, tym razem na około 5-6 tygodni.
  4. Nalewkę filtrujemy i do niej wody.

Sok z rokitnika

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru białego

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy na sicie i przekładamy do miski. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na noc.
  2. Owoce wraz z sokiem przekładamy do garnka i gotuje na średnim ogniu około 40 minut.
  3. Odcedzamy owoce, a sok przelewamy do słoików.
  4. Pasteryzujemy, gotując około 20 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni