Śliwki w occie. Pyszne przetwory ze śliwek

Powidła to najpopularniejsze przetwory ze śliwek. Chociaż sami też je uwielbiamy, nasze serca skradły dużo mniej popularne śliwki w occie. Zobaczcie, jak je przygotować.

Śliwki w occie.Śliwki w occie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śliwki zalewamy aromatycznym, pełnym korzennych przypraw syropem. Zalewa pachnie goździkami i cynamonem, a zamarynowane w niej śliwki, same przechodzą ich smakiem. Możecie nieco zmodyfikować recepturę, dodając do syropu więcej przypraw, czy ulubione dodatki. Świetnie sprawdzi się na przykład kardamon.

Po wyciągnięciu z zalewy śliwki się nie rozpadają, a wręcz przeciwnie — są lekko twarde, mięsiste i w pełni zachowują swoją strukturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 250 ml octu spirytusowego 10 % 
  • 250 ml wody
  • 360 g cukru
  • 1 łyżeczka goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, a następnie wkładamy do dużego słoika.
  2. W garnku zagotowujemy ocet, wodę, cukier i przyprawy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śliwki i zostawiamy na noc.
  3. Kolejnego dnia zlewamy ocet do garnka i lekko podgrzewamy, po czym ponownie zalewamy owoce. Następnego ranka powtarzamy te kroki.
  4. Następnie przekładamy śliwki do wyparzonych słoików, tym razem zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy słoiki.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość