Trwa ładowanie...

Śliwki w occie. Pyszne przetwory ze śliwek

Powidła to najpopularniejsze przetwory ze śliwek. Chociaż sami też je uwielbiamy, nasze serca skradły dużo mniej popularne śliwki w occie. Zobaczcie, jak je przygotować.

Śliwki w occie.Śliwki w occie.Źródło: Adobe Stock
d1w40yr
d1w40yr

Śliwki zalewamy aromatycznym, pełnym korzennych przypraw syropem. Zalewa pachnie goździkami i cynamonem, a zamarynowane w niej śliwki, same przechodzą ich smakiem. Możecie nieco zmodyfikować recepturę, dodając do syropu więcej przypraw, czy ulubione dodatki. Świetnie sprawdzi się na przykład kardamon.

Po wyciągnięciu z zalewy śliwki się nie rozpadają, a wręcz przeciwnie — są lekko twarde, mięsiste i w pełni zachowują swoją strukturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 250 ml octu spirytusowego 10 % 
  • 250 ml wody
  • 360 g cukru
  • 1 łyżeczka goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu

d1w40yr

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, a następnie wkładamy do dużego słoika.
  2. W garnku zagotowujemy ocet, wodę, cukier i przyprawy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śliwki i zostawiamy na noc.
  3. Kolejnego dnia zlewamy ocet do garnka i lekko podgrzewamy, po czym ponownie zalewamy owoce. Następnego ranka powtarzamy te kroki.
  4. Następnie przekładamy śliwki do wyparzonych słoików, tym razem zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy słoiki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj