Śliwki w occie. Pyszne przetwory ze śliwek
Powidła to najpopularniejsze przetwory ze śliwek. Chociaż sami też je uwielbiamy, nasze serca skradły dużo mniej popularne śliwki w occie. Zobaczcie, jak je przygotować.
Śliwki zalewamy aromatycznym, pełnym korzennych przypraw syropem. Zalewa pachnie goździkami i cynamonem, a zamarynowane w niej śliwki, same przechodzą ich smakiem. Możecie nieco zmodyfikować recepturę, dodając do syropu więcej przypraw, czy ulubione dodatki. Świetnie sprawdzi się na przykład kardamon.
Po wyciągnięciu z zalewy śliwki się nie rozpadają, a wręcz przeciwnie — są lekko twarde, mięsiste i w pełni zachowują swoją strukturę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem
Przepis na śliwki w occie
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 250 ml octu spirytusowego 10 %
- 250 ml wody
- 360 g cukru
- 1 łyżeczka goździków
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, a następnie wkładamy do dużego słoika.
- W garnku zagotowujemy ocet, wodę, cukier i przyprawy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śliwki i zostawiamy na noc.
- Kolejnego dnia zlewamy ocet do garnka i lekko podgrzewamy, po czym ponownie zalewamy owoce. Następnego ranka powtarzamy te kroki.
- Następnie przekładamy śliwki do wyparzonych słoików, tym razem zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy słoiki.