Trwa ładowanie...

Kurki w słoiku. 3 pomysły na przetwory z kurek

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Ich delikatny smak przypadnie do gustu prawie każdemu. Sezon na kurki kończy się jednak w październiku, dlatego warto zrobić z tych wyjątkowych grzybów przetwory, które przetrwają wiele miesięcy. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem kurek przez cały rok. Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na pyszne przetwory z kurek.

Marynowane kurkiMarynowane kurkiŹródło: Adobe Stock
df0rco1
df0rco1

Przetwory to doskonały sposób na przedłużenie przydatności sezonowych produktów. Jeśli, tak jak my, lubicie kurki, warto przygotować kilka słoików na zimę. Grzyby z naszych przepisów możecie dodawać do kanapek, wędlin, sałatek czy mięs na zimno.

Kurki w occie

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 500 ml wody
  • 250 ml octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 ziaren gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyszczone grzyby gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i zlewamy zimną wodą.
  2. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziarna gorczycy oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy i dodajemy ocet.
  3. Ściągamy z gazu. Kurki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą.
  4. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez ok. 20 minut.
df0rco1

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Kurki smażone na maśle

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 500 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie czyścimy i płukamy.
  2. Grzyby należy dobrze osuszyć na sicie lub przy pomocy ręcznika kuchennego. Większe kurki przekrawamy na pół albo, jeśli to konieczne, na mniejsze kawałki.
  3. W garnku roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Grzyby wrzucamy do rozgrzanego masła. Solimy do smaku.
  4. Zagotowujemy i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  5. Po 10 minutach dodajemy też pokrojoną cebulę i czosnek.
  6. Napełniamy grzybami wyparzone słoiki. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.
df0rco1

Kurki w sosie własnym

Składniki:

  • grzyby kurki 400 g 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby kilkukrotnie myjemy. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy przyprawy.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut.
  3. Grzyby przekładamy do słoików. Dopełniamy powstałą zalewą.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, gotując je przez około 20 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj