Kurki w słoiku. 3 pomysły na przetwory z kurek

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Ich delikatny smak przypadnie do gustu prawie każdemu. Sezon na kurki kończy się jednak w październiku, dlatego warto zrobić z tych wyjątkowych grzybów przetwory, które przetrwają wiele miesięcy. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem kurek przez cały rok. Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na pyszne przetwory z kurek.

Marynowane kurkiMarynowane kurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przetwory to doskonały sposób na przedłużenie przydatności sezonowych produktów. Jeśli, tak jak my, lubicie kurki, warto przygotować kilka słoików na zimę. Grzyby z naszych przepisów możecie dodawać do kanapek, wędlin, sałatek czy mięs na zimno.

Kurki w occie

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 500 ml wody
  • 250 ml octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 ziaren gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyszczone grzyby gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i zlewamy zimną wodą.
  2. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziarna gorczycy oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy i dodajemy ocet.
  3. Ściągamy z gazu. Kurki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą.
  4. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez ok. 20 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Kurki smażone na maśle

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 500 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie czyścimy i płukamy.
  2. Grzyby należy dobrze osuszyć na sicie lub przy pomocy ręcznika kuchennego. Większe kurki przekrawamy na pół albo, jeśli to konieczne, na mniejsze kawałki.
  3. W garnku roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Grzyby wrzucamy do rozgrzanego masła. Solimy do smaku.
  4. Zagotowujemy i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  5. Po 10 minutach dodajemy też pokrojoną cebulę i czosnek.
  6. Napełniamy grzybami wyparzone słoiki. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Kurki w sosie własnym

Składniki:

  • grzyby kurki 400 g 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby kilkukrotnie myjemy. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy przyprawy.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut.
  3. Grzyby przekładamy do słoików. Dopełniamy powstałą zalewą.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, gotując je przez około 20 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary