Kurki w słoiku. 3 pomysły na przetwory z kurek

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Ich delikatny smak przypadnie do gustu prawie każdemu. Sezon na kurki kończy się jednak w październiku, dlatego warto zrobić z tych wyjątkowych grzybów przetwory, które przetrwają wiele miesięcy. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem kurek przez cały rok. Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na pyszne przetwory z kurek.

Marynowane kurkiMarynowane kurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przetwory to doskonały sposób na przedłużenie przydatności sezonowych produktów. Jeśli, tak jak my, lubicie kurki, warto przygotować kilka słoików na zimę. Grzyby z naszych przepisów możecie dodawać do kanapek, wędlin, sałatek czy mięs na zimno.

Kurki w occie

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 500 ml wody
  • 250 ml octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 ziaren gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyszczone grzyby gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i zlewamy zimną wodą.
  2. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziarna gorczycy oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy i dodajemy ocet.
  3. Ściągamy z gazu. Kurki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą.
  4. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez ok. 20 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Kurki smażone na maśle

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 500 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie czyścimy i płukamy.
  2. Grzyby należy dobrze osuszyć na sicie lub przy pomocy ręcznika kuchennego. Większe kurki przekrawamy na pół albo, jeśli to konieczne, na mniejsze kawałki.
  3. W garnku roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Grzyby wrzucamy do rozgrzanego masła. Solimy do smaku.
  4. Zagotowujemy i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  5. Po 10 minutach dodajemy też pokrojoną cebulę i czosnek.
  6. Napełniamy grzybami wyparzone słoiki. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Kurki w sosie własnym

Składniki:

  • grzyby kurki 400 g 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby kilkukrotnie myjemy. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy przyprawy.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut.
  3. Grzyby przekładamy do słoików. Dopełniamy powstałą zalewą.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, gotując je przez około 20 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę