Kurki w słoiku. 3 pomysły na przetwory z kurek

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Ich delikatny smak przypadnie do gustu prawie każdemu. Sezon na kurki kończy się jednak w październiku, dlatego warto zrobić z tych wyjątkowych grzybów przetwory, które przetrwają wiele miesięcy. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem kurek przez cały rok. Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na pyszne przetwory z kurek.

Marynowane kurkiMarynowane kurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przetwory to doskonały sposób na przedłużenie przydatności sezonowych produktów. Jeśli, tak jak my, lubicie kurki, warto przygotować kilka słoików na zimę. Grzyby z naszych przepisów możecie dodawać do kanapek, wędlin, sałatek czy mięs na zimno.

Kurki w occie

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 500 ml wody
  • 250 ml octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 ziaren gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyszczone grzyby gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i zlewamy zimną wodą.
  2. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziarna gorczycy oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy i dodajemy ocet.
  3. Ściągamy z gazu. Kurki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą.
  4. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez ok. 20 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Kurki smażone na maśle

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 500 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie czyścimy i płukamy.
  2. Grzyby należy dobrze osuszyć na sicie lub przy pomocy ręcznika kuchennego. Większe kurki przekrawamy na pół albo, jeśli to konieczne, na mniejsze kawałki.
  3. W garnku roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Grzyby wrzucamy do rozgrzanego masła. Solimy do smaku.
  4. Zagotowujemy i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  5. Po 10 minutach dodajemy też pokrojoną cebulę i czosnek.
  6. Napełniamy grzybami wyparzone słoiki. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Kurki w sosie własnym

Składniki:

  • grzyby kurki 400 g 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby kilkukrotnie myjemy. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy przyprawy.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut.
  3. Grzyby przekładamy do słoików. Dopełniamy powstałą zalewą.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, gotując je przez około 20 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości