Kurki w słoiku. 3 pomysły na przetwory z kurek

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Ich delikatny smak przypadnie do gustu prawie każdemu. Sezon na kurki kończy się jednak w październiku, dlatego warto zrobić z tych wyjątkowych grzybów przetwory, które przetrwają wiele miesięcy. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem kurek przez cały rok. Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na pyszne przetwory z kurek.

Marynowane kurkiMarynowane kurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przetwory to doskonały sposób na przedłużenie przydatności sezonowych produktów. Jeśli, tak jak my, lubicie kurki, warto przygotować kilka słoików na zimę. Grzyby z naszych przepisów możecie dodawać do kanapek, wędlin, sałatek czy mięs na zimno.

Kurki w occie

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 500 ml wody
  • 250 ml octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 ziaren gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyszczone grzyby gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i zlewamy zimną wodą.
  2. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziarna gorczycy oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy i dodajemy ocet.
  3. Ściągamy z gazu. Kurki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą.
  4. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez ok. 20 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Kurki smażone na maśle

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 500 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie czyścimy i płukamy.
  2. Grzyby należy dobrze osuszyć na sicie lub przy pomocy ręcznika kuchennego. Większe kurki przekrawamy na pół albo, jeśli to konieczne, na mniejsze kawałki.
  3. W garnku roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Grzyby wrzucamy do rozgrzanego masła. Solimy do smaku.
  4. Zagotowujemy i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  5. Po 10 minutach dodajemy też pokrojoną cebulę i czosnek.
  6. Napełniamy grzybami wyparzone słoiki. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Kurki w sosie własnym

Składniki:

  • grzyby kurki 400 g 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby kilkukrotnie myjemy. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy przyprawy.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut.
  3. Grzyby przekładamy do słoików. Dopełniamy powstałą zalewą.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, gotując je przez około 20 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥