Kurki w słoiku. 3 pomysły na przetwory z kurek
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Ich delikatny smak przypadnie do gustu prawie każdemu. Sezon na kurki kończy się jednak w październiku, dlatego warto zrobić z tych wyjątkowych grzybów przetwory, które przetrwają wiele miesięcy. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem kurek przez cały rok. Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na pyszne przetwory z kurek.
Przetwory to doskonały sposób na przedłużenie przydatności sezonowych produktów. Jeśli, tak jak my, lubicie kurki, warto przygotować kilka słoików na zimę. Grzyby z naszych przepisów możecie dodawać do kanapek, wędlin, sałatek czy mięs na zimno.
Kurki w occie
Składniki:
- 1 kg kurek
- 500 ml wody
- 250 ml octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 ziaren gorczycy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyszczone grzyby gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i zlewamy zimną wodą.
- Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziarna gorczycy oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy i dodajemy ocet.
- Ściągamy z gazu. Kurki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą.
- Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez ok. 20 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce
Kurki smażone na maśle
Składniki:
- 500 g kurek
- 500 g masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- sól
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie czyścimy i płukamy.
- Grzyby należy dobrze osuszyć na sicie lub przy pomocy ręcznika kuchennego. Większe kurki przekrawamy na pół albo, jeśli to konieczne, na mniejsze kawałki.
- W garnku roztapiamy masło. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Grzyby wrzucamy do rozgrzanego masła. Solimy do smaku.
- Zagotowujemy i od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
- Po 10 minutach dodajemy też pokrojoną cebulę i czosnek.
- Napełniamy grzybami wyparzone słoiki. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Kurki w sosie własnym
Składniki:
- grzyby kurki 400 g
- 1-2 łyżeczki soli
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
- Grzyby kilkukrotnie myjemy. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy przyprawy.
- Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut.
- Grzyby przekładamy do słoików. Dopełniamy powstałą zalewą.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, gotując je przez około 20 minut.