Co zrobić z aronii? 3 pomysły na przetwory z aronii

Te owoce o charakterystycznym kwaśno-gorzkim smaku doskonale nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich nie tylko pyszne soki, ale też aromatyczne konfitury czy słodko-słony chutney. Oprócz walorów smakowych aronia ma też liczne właściwości prozdrowotne, dla tego warto wykorzystać ja w kuchni.

AroniaAronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitura z aronii

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 1 kg aronii
  • 4 obrane i starte jabłka
  • sok z cytryny
  • starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i alkoholu łączymy w dużym garnku i gotujemy przez pół godziny. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
  2. Potem ponownie zagotowujemy owoce, dodajemy sok z cytryny i czekamy, aż konfitura zgęstnieje.
  3. Następnie dodajemy alkohol, mieszamy i napełniamy konfiturą wyparzone słoiki. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aronia. Niezwykłe korzyści z ich spożywania

Sok z aronii

Składniki:

  • 6 kg aronii
  • 2 litry wody
  • 6 cytryn
  • 1 ½ kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z aronii. Przelewamy go do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryn.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż na wierzchu soku przestanie zbierać się szumowina.
  3. Gotowy sok przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Chutney z aronią z cebulą

  • 1 kg aronii
  • 5 jabłek
  • 150 g cukru brązowego
  • 125 ml czerwonego octu winnego
  • 2 rozdrobione goździki
  • 4 czerwone cebule
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy aż się zeszli. Dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
  2. Starte jabłka i aronię dodajemy do cebuli. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy goździki, ocet i sól.
  3. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut, aż woda odparuje, a całość zmniejszy objętość.
  4. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy, gotując słoiki w gorącej wodzie przez minimum 15 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟