Trwa ładowanie...

Co zrobić z aronii? 3 pomysły na przetwory z aronii

Te owoce o charakterystycznym kwaśno-gorzkim smaku doskonale nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich nie tylko pyszne soki, ale też aromatyczne konfitury czy słodko-słony chutney. Oprócz walorów smakowych aronia ma też liczne właściwości prozdrowotne, dla tego warto wykorzystać ja w kuchni.

AroniaAroniaŹródło: Adobe Stock
d1w40yr
d1w40yr

Konfitura z aronii

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 1 kg aronii
  • 4 obrane i starte jabłka
  • sok z cytryny
  • starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i alkoholu łączymy w dużym garnku i gotujemy przez pół godziny. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
  2. Potem ponownie zagotowujemy owoce, dodajemy sok z cytryny i czekamy, aż konfitura zgęstnieje.
  3. Następnie dodajemy alkohol, mieszamy i napełniamy konfiturą wyparzone słoiki. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez 15 minut.
d1w40yr

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aronia. Niezwykłe korzyści z ich spożywania

Sok z aronii

Składniki:

  • 6 kg aronii
  • 2 litry wody
  • 6 cytryn
  • 1 ½ kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z aronii. Przelewamy go do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryn.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż na wierzchu soku przestanie zbierać się szumowina.
  3. Gotowy sok przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Chutney z aronią z cebulą

  • 1 kg aronii
  • 5 jabłek
  • 150 g cukru brązowego
  • 125 ml czerwonego octu winnego
  • 2 rozdrobione goździki
  • 4 czerwone cebule
  • olej
  • sól

d1w40yr

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy aż się zeszli. Dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
  2. Starte jabłka i aronię dodajemy do cebuli. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy goździki, ocet i sól.
  3. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut, aż woda odparuje, a całość zmniejszy objętość.
  4. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy, gotując słoiki w gorącej wodzie przez minimum 15 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj