Co zrobić z aronii? 3 pomysły na przetwory z aronii

Te owoce o charakterystycznym kwaśno-gorzkim smaku doskonale nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich nie tylko pyszne soki, ale też aromatyczne konfitury czy słodko-słony chutney. Oprócz walorów smakowych aronia ma też liczne właściwości prozdrowotne, dla tego warto wykorzystać ja w kuchni.

AroniaAronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitura z aronii

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 1 kg aronii
  • 4 obrane i starte jabłka
  • sok z cytryny
  • starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i alkoholu łączymy w dużym garnku i gotujemy przez pół godziny. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
  2. Potem ponownie zagotowujemy owoce, dodajemy sok z cytryny i czekamy, aż konfitura zgęstnieje.
  3. Następnie dodajemy alkohol, mieszamy i napełniamy konfiturą wyparzone słoiki. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aronia. Niezwykłe korzyści z ich spożywania

Sok z aronii

Składniki:

  • 6 kg aronii
  • 2 litry wody
  • 6 cytryn
  • 1 ½ kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z aronii. Przelewamy go do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryn.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż na wierzchu soku przestanie zbierać się szumowina.
  3. Gotowy sok przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Chutney z aronią z cebulą

  • 1 kg aronii
  • 5 jabłek
  • 150 g cukru brązowego
  • 125 ml czerwonego octu winnego
  • 2 rozdrobione goździki
  • 4 czerwone cebule
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy aż się zeszli. Dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
  2. Starte jabłka i aronię dodajemy do cebuli. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy goździki, ocet i sól.
  3. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut, aż woda odparuje, a całość zmniejszy objętość.
  4. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy, gotując słoiki w gorącej wodzie przez minimum 15 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika