Co zrobić z aronii? 3 pomysły na przetwory z aronii
Te owoce o charakterystycznym kwaśno-gorzkim smaku doskonale nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich nie tylko pyszne soki, ale też aromatyczne konfitury czy słodko-słony chutney. Oprócz walorów smakowych aronia ma też liczne właściwości prozdrowotne, dla tego warto wykorzystać ja w kuchni.
Konfitura z aronii
Składniki:
- 1 kg cukru
- 1 kg aronii
- 4 obrane i starte jabłka
- sok z cytryny
- starta skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i alkoholu łączymy w dużym garnku i gotujemy przez pół godziny. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
- Potem ponownie zagotowujemy owoce, dodajemy sok z cytryny i czekamy, aż konfitura zgęstnieje.
- Następnie dodajemy alkohol, mieszamy i napełniamy konfiturą wyparzone słoiki. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy, gotując je przez 15 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aronia. Niezwykłe korzyści z ich spożywania
Sok z aronii
Składniki:
- 6 kg aronii
- 2 litry wody
- 6 cytryn
- 1 ½ kg cukru
Sposób przygotowania:
- Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z aronii. Przelewamy go do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryn.
- Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż na wierzchu soku przestanie zbierać się szumowina.
- Gotowy sok przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Chutney z aronią z cebulą
- 1 kg aronii
- 5 jabłek
- 150 g cukru brązowego
- 125 ml czerwonego octu winnego
- 2 rozdrobione goździki
- 4 czerwone cebule
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy aż się zeszli. Dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
- Starte jabłka i aronię dodajemy do cebuli. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy goździki, ocet i sól.
- Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut, aż woda odparuje, a całość zmniejszy objętość.
- Przekładamy do słoików i pasteryzujemy, gotując słoiki w gorącej wodzie przez minimum 15 minut.