Szukasz idealnego dopełnienia do obiadów na zimę? Jeśli tak, przepis na sałatkę kubańską powstał z myślą o tobie. Znajdziesz tu mieszankę kolorowych i chrupiących warzyw, które w połączeniu z wyrazistą zalewą świetnie się uzupełniają. Lista składników czeka poniżej. Instrukcja krok po kroku znajduje się w naszym wideo.
Składniki na sałatkę:
- 500 g białej kapusty,
- 500 g ogórków gruntowych,
- 4 pomidory,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cebule,
- 2 marchewki.
Zalewa:
- 125 ml oleju roślinnego,
- 85 ml octu,
- 60 g cukru,
- 1 łyżka soli,
- 5 listków laurowych,
- 12 ziarenek pieprzu.
O czym warto pamiętać:
- Warzywa podziel na mniejsze kawałki. Możesz wspomóc się kuchennymi gadżetami, które przyśpieszą cały proces.
- Wszystkie składniki na sałatkę dokładnie wymieszaj.
- Następnie przełóż je do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.
- Gotowy miks przełóż do słoików i szczelnie zamknij.
- Następnie odstaw na 2 tygodnie. I to wszystko, smacznego.
- Taki dodatek będzie świetnie pasował do dań mięsnych. Schabowe, mielone, karkówka, bitki i zrazy — łącz w dowolnej konfiguracji. Efekt końcowy na pewno będzie zachwycający.