Trwa ładowanie...

Te owoce nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. Spróbujcie konfitury z jarzębiny

Owoców jarzębiny nie możemy jeść na surowo, ale za to świetnie nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich na przykład soki czy konfitury. Jarzębina, oprócz ciekawego smaku, ma również wiele właściwości prozdrowotnych, które zachęcają do przygotowania przetworów z tych owoców.

JarzębinaJarzębinaŹródło: Adobe Stock
d2cnfso
d2cnfso

Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do dań mięsnych, wędlin czy serów. Podajcie ją z pieczoną kaczką, a na pewno podbijecie serca wszystkich gości. Te niewielkie czerwone owoce zawierają też wiele witamin i minerałów, które wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm.

Właściwości jarzębiny

Owoce jarzębiny są źródłem kartenoidów. Te antyoksydanty wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźniają proces starzenia się komórek, zwalczając wolne rodniki. Jarzębina świetnie działa na naszą cerę, ponieważ zawiera sporo beta-karotenu oraz witaminy A, C i K. Witaminy z grupy B z kolei, działają kojąco na układ nerwowy, rozluźniają nas i pomagają w problemach z zaśnięciem. Jarzębina zawiera także kilka cennych minerałów, takich jak magnez, sód, potas i miedź.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce morza z drukarki

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Składniki:

• 1 kg jarzębiny

d2cnfso

• 750 g cukru

• 4 średnie jabłka

• 250 ml wody

• sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na dobę, aby pozbawić je goryczy.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej jarzębinę, cukier i jabłka. Gotujemy 15 minut, ciągle mieszając.
  3. Po tym czasie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
  4. Konfitury możemy pasteryzować, gotując słoiki przez około 20 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj