Te owoce nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. Spróbujcie konfitury z jarzębiny
Owoców jarzębiny nie możemy jeść na surowo, ale za to świetnie nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich na przykład soki czy konfitury. Jarzębina, oprócz ciekawego smaku, ma również wiele właściwości prozdrowotnych, które zachęcają do przygotowania przetworów z tych owoców.
Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do dań mięsnych, wędlin czy serów. Podajcie ją z pieczoną kaczką, a na pewno podbijecie serca wszystkich gości. Te niewielkie czerwone owoce zawierają też wiele witamin i minerałów, które wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm.
Właściwości jarzębiny
Owoce jarzębiny są źródłem kartenoidów. Te antyoksydanty wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźniają proces starzenia się komórek, zwalczając wolne rodniki. Jarzębina świetnie działa na naszą cerę, ponieważ zawiera sporo beta-karotenu oraz witaminy A, C i K. Witaminy z grupy B z kolei, działają kojąco na układ nerwowy, rozluźniają nas i pomagają w problemach z zaśnięciem. Jarzębina zawiera także kilka cennych minerałów, takich jak magnez, sód, potas i miedź.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owoce morza z drukarki
Przepis na konfiturę z jarzębiny
Składniki:
• 1 kg jarzębiny
• 750 g cukru
• 4 średnie jabłka
• 250 ml wody
• sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na dobę, aby pozbawić je goryczy.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej jarzębinę, cukier i jabłka. Gotujemy 15 minut, ciągle mieszając.
- Po tym czasie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
- Konfitury możemy pasteryzować, gotując słoiki przez około 20 minut.