Te owoce nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. Spróbujcie konfitury z jarzębiny

Owoców jarzębiny nie możemy jeść na surowo, ale za to świetnie nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich na przykład soki czy konfitury. Jarzębina, oprócz ciekawego smaku, ma również wiele właściwości prozdrowotnych, które zachęcają do przygotowania przetworów z tych owoców.

JarzębinaJarzębina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do dań mięsnych, wędlin czy serów. Podajcie ją z pieczoną kaczką, a na pewno podbijecie serca wszystkich gości. Te niewielkie czerwone owoce zawierają też wiele witamin i minerałów, które wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm.

Właściwości jarzębiny

Owoce jarzębiny są źródłem kartenoidów. Te antyoksydanty wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźniają proces starzenia się komórek, zwalczając wolne rodniki. Jarzębina świetnie działa na naszą cerę, ponieważ zawiera sporo beta-karotenu oraz witaminy A, C i K. Witaminy z grupy B z kolei, działają kojąco na układ nerwowy, rozluźniają nas i pomagają w problemach z zaśnięciem. Jarzębina zawiera także kilka cennych minerałów, takich jak magnez, sód, potas i miedź.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce morza z drukarki

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Składniki:

• 1 kg jarzębiny

• 750 g cukru

• 4 średnie jabłka

• 250 ml wody

• sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na dobę, aby pozbawić je goryczy.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej jarzębinę, cukier i jabłka. Gotujemy 15 minut, ciągle mieszając.
  3. Po tym czasie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
  4. Konfitury możemy pasteryzować, gotując słoiki przez około 20 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości