Te owoce nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. Spróbujcie konfitury z jarzębiny

Owoców jarzębiny nie możemy jeść na surowo, ale za to świetnie nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich na przykład soki czy konfitury. Jarzębina, oprócz ciekawego smaku, ma również wiele właściwości prozdrowotnych, które zachęcają do przygotowania przetworów z tych owoców.

JarzębinaJarzębina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do dań mięsnych, wędlin czy serów. Podajcie ją z pieczoną kaczką, a na pewno podbijecie serca wszystkich gości. Te niewielkie czerwone owoce zawierają też wiele witamin i minerałów, które wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm.

Właściwości jarzębiny

Owoce jarzębiny są źródłem kartenoidów. Te antyoksydanty wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźniają proces starzenia się komórek, zwalczając wolne rodniki. Jarzębina świetnie działa na naszą cerę, ponieważ zawiera sporo beta-karotenu oraz witaminy A, C i K. Witaminy z grupy B z kolei, działają kojąco na układ nerwowy, rozluźniają nas i pomagają w problemach z zaśnięciem. Jarzębina zawiera także kilka cennych minerałów, takich jak magnez, sód, potas i miedź.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce morza z drukarki

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Składniki:

• 1 kg jarzębiny

• 750 g cukru

• 4 średnie jabłka

• 250 ml wody

• sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na dobę, aby pozbawić je goryczy.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej jarzębinę, cukier i jabłka. Gotujemy 15 minut, ciągle mieszając.
  3. Po tym czasie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
  4. Konfitury możemy pasteryzować, gotując słoiki przez około 20 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm