Te owoce nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. Spróbujcie konfitury z jarzębiny

Owoców jarzębiny nie możemy jeść na surowo, ale za to świetnie nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich na przykład soki czy konfitury. Jarzębina, oprócz ciekawego smaku, ma również wiele właściwości prozdrowotnych, które zachęcają do przygotowania przetworów z tych owoców.

JarzębinaJarzębina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do dań mięsnych, wędlin czy serów. Podajcie ją z pieczoną kaczką, a na pewno podbijecie serca wszystkich gości. Te niewielkie czerwone owoce zawierają też wiele witamin i minerałów, które wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm.

Właściwości jarzębiny

Owoce jarzębiny są źródłem kartenoidów. Te antyoksydanty wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźniają proces starzenia się komórek, zwalczając wolne rodniki. Jarzębina świetnie działa na naszą cerę, ponieważ zawiera sporo beta-karotenu oraz witaminy A, C i K. Witaminy z grupy B z kolei, działają kojąco na układ nerwowy, rozluźniają nas i pomagają w problemach z zaśnięciem. Jarzębina zawiera także kilka cennych minerałów, takich jak magnez, sód, potas i miedź.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce morza z drukarki

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Składniki:

• 1 kg jarzębiny

• 750 g cukru

• 4 średnie jabłka

• 250 ml wody

• sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na dobę, aby pozbawić je goryczy.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej jarzębinę, cukier i jabłka. Gotujemy 15 minut, ciągle mieszając.
  3. Po tym czasie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
  4. Konfitury możemy pasteryzować, gotując słoiki przez około 20 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość