Trwa ładowanie...

Nie tylko marynowane, czyli grzybowe przetwory

Zbieranie grzybów jest jednym z ulubionych letnio-jesiennych zajęć Polaków. Na grzyby chodzimy sami lub w towarzystwie, a nawet całymi rodzinami. Jeśli rok jest urodzajny, możemy zachować smak grzybów na zimę. W jaki sposób? Najczęściej suszymy je, mrozimy lub marynujemy. Jest jednak więcej możliwości. Jakie przetwory z grzybów możemy zrobić, by cieszyć się nimi poza sezonem?

Marynowane grzybyMarynowane grzybyŹródło: Adobe Stock
d2cnfso
d2cnfso

Grzyby w pomidorach

Składniki:

  • 2 kg grzybów,
  • 1 kg cebuli,
  • ½ l oleju,
  • 190 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby myjemy i gotujemy w wodzie. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju. Mieszamy je razem z grzybami.
  2. Dodajemy przecier, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy przez 40 minut.
d2cnfso

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wykręcać czy wycinać grzyby? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Kurki marynowane z winem

Składniki:

  • ½ kg kurek,
  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina,
  • ½ szkl. octu,
  • ½ szkl. wody,
  • kawałek laski cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz w ziarnkach,
  • gorczyca,
  • 2 łyżki cukru, 1 
  • łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotowujemy z przyprawami, cukrem oraz solą. Wlewamy do niej ocet i wino. Ponownie zagotowujemy. Kurki oczyszczamy, opłukujemy w gorącej wodzie.
  2. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut.
  3. Odsączamy je, przekładamy do słoików i zalewamy marynatą. Pasteryzujemy przez 20 minut.
d2cnfso

Panierowane kanie w słoiku

Składniki:

  • kapelusze kani,
  • bułka tarta,
  • jajka,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz,
  • 5 szkl. wody,
  • 1 szkl. octu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 cebule,
  • 7 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego, olej.

Przygotowanie:

  1. Kanie czyścimy, myjemy i osuszamy. Następnie solimy je i pieprzymy. Jajka rozbijamy widelcem, dolewamy do nich odrobinę mleka, sól i pieprz.
  2. Kapelusze grzybów panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  3. Przygotowujemy zalewę. Wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zalewy i gotujemy przez kilka minut. Usmażone kanie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoikach. Zalewamy gorącym wywarem i mocno zakręcamy.
  4. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Słoików nie trzeba pasteryzować.
d2cnfso

Grzybowy bulion

Składniki:

  • 1 kg suszonych grzybów,
  • 1,5 l wody,
  • 2 łyżki lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby gotujemy w wodzie z przyprawami przez ok. 40 minut.
  2. Przecedzamy przez filtr do kawy. Gorący bulion wlewamy do słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
  3. Używamy do zup i sosów.

Grzybki marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ l wody 1 szkl. octu,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka cukru.
d2cnfso

Przygotowanie:

  1. Grzyby (najlepiej młode i jędrne) oczyszczamy, myjemy i odcinamy im trzonki – młodziutkie prawdziwki lub innego rodzaju niewielkie grzybki można marynować w całości, razem z trzonkami. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok. pół godziny. Cebulę kroimy w plasterki.
  2. Zagotowujemy zalewę z octu i wody z przyprawami. Do zalewy dodajemy cebulę oraz ugotowane grzyby.
  3. Zagotowujemy wszystko razem i gorące nakładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Przetwory pozwalają na zatrzymanie smaku grzybów na dłużej, by cieszyć się nim nawet poza sezonem. Sprawiają też, że duże zbiory nie zmarnują się, a w urodzajnym roku z pewnością nie jesteśmy w stanie na bieżąco zjadać przyniesionych z lasu przysmaków. Robienie przetworów jest nieskomplikowane, więc każdy z pewnością poradzi sobie z ich samodzielnym przygotowaniem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj