Nie tylko marynowane, czyli grzybowe przetwory

Zbieranie grzybów jest jednym z ulubionych letnio-jesiennych zajęć Polaków. Na grzyby chodzimy sami lub w towarzystwie, a nawet całymi rodzinami. Jeśli rok jest urodzajny, możemy zachować smak grzybów na zimę. W jaki sposób? Najczęściej suszymy je, mrozimy lub marynujemy. Jest jednak więcej możliwości. Jakie przetwory z grzybów możemy zrobić, by cieszyć się nimi poza sezonem?

Marynowane grzybyMarynowane grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grzyby w pomidorach

Składniki:

  • 2 kg grzybów,
  • 1 kg cebuli,
  • ½ l oleju,
  • 190 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby myjemy i gotujemy w wodzie. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju. Mieszamy je razem z grzybami.
  2. Dodajemy przecier, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy przez 40 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wykręcać czy wycinać grzyby? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Kurki marynowane z winem

Składniki:

  • ½ kg kurek,
  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina,
  • ½ szkl. octu,
  • ½ szkl. wody,
  • kawałek laski cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz w ziarnkach,
  • gorczyca,
  • 2 łyżki cukru, 1 
  • łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotowujemy z przyprawami, cukrem oraz solą. Wlewamy do niej ocet i wino. Ponownie zagotowujemy. Kurki oczyszczamy, opłukujemy w gorącej wodzie.
  2. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut.
  3. Odsączamy je, przekładamy do słoików i zalewamy marynatą. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Panierowane kanie w słoiku

Składniki:

  • kapelusze kani,
  • bułka tarta,
  • jajka,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz,
  • 5 szkl. wody,
  • 1 szkl. octu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 cebule,
  • 7 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego, olej.

Przygotowanie:

  1. Kanie czyścimy, myjemy i osuszamy. Następnie solimy je i pieprzymy. Jajka rozbijamy widelcem, dolewamy do nich odrobinę mleka, sól i pieprz.
  2. Kapelusze grzybów panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  3. Przygotowujemy zalewę. Wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zalewy i gotujemy przez kilka minut. Usmażone kanie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoikach. Zalewamy gorącym wywarem i mocno zakręcamy.
  4. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Słoików nie trzeba pasteryzować.

Grzybowy bulion

Składniki:

  • 1 kg suszonych grzybów,
  • 1,5 l wody,
  • 2 łyżki lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby gotujemy w wodzie z przyprawami przez ok. 40 minut.
  2. Przecedzamy przez filtr do kawy. Gorący bulion wlewamy do słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
  3. Używamy do zup i sosów.

Grzybki marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ l wody 1 szkl. octu,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Grzyby (najlepiej młode i jędrne) oczyszczamy, myjemy i odcinamy im trzonki – młodziutkie prawdziwki lub innego rodzaju niewielkie grzybki można marynować w całości, razem z trzonkami. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok. pół godziny. Cebulę kroimy w plasterki.
  2. Zagotowujemy zalewę z octu i wody z przyprawami. Do zalewy dodajemy cebulę oraz ugotowane grzyby.
  3. Zagotowujemy wszystko razem i gorące nakładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Przetwory pozwalają na zatrzymanie smaku grzybów na dłużej, by cieszyć się nim nawet poza sezonem. Sprawiają też, że duże zbiory nie zmarnują się, a w urodzajnym roku z pewnością nie jesteśmy w stanie na bieżąco zjadać przyniesionych z lasu przysmaków. Robienie przetworów jest nieskomplikowane, więc każdy z pewnością poradzi sobie z ich samodzielnym przygotowaniem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory