WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Nie tylko marynowane, czyli grzybowe przetwory

Zbieranie grzybów jest jednym z ulubionych letnio-jesiennych zajęć Polaków. Na grzyby chodzimy sami lub w towarzystwie, a nawet całymi rodzinami. Jeśli rok jest urodzajny, możemy zachować smak grzybów na zimę. W jaki sposób? Najczęściej suszymy je, mrozimy lub marynujemy. Jest jednak więcej możliwości. Jakie przetwory z grzybów możemy zrobić, by cieszyć się nimi poza sezonem?

Marynowane grzybyMarynowane grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grzyby w pomidorach

Składniki:

  • 2 kg grzybów,
  • 1 kg cebuli,
  • ½ l oleju,
  • 190 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby myjemy i gotujemy w wodzie. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju. Mieszamy je razem z grzybami.
  2. Dodajemy przecier, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy przez 40 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wykręcać czy wycinać grzyby? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Kurki marynowane z winem

Składniki:

  • ½ kg kurek,
  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina,
  • ½ szkl. octu,
  • ½ szkl. wody,
  • kawałek laski cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz w ziarnkach,
  • gorczyca,
  • 2 łyżki cukru, 1 
  • łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotowujemy z przyprawami, cukrem oraz solą. Wlewamy do niej ocet i wino. Ponownie zagotowujemy. Kurki oczyszczamy, opłukujemy w gorącej wodzie.
  2. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut.
  3. Odsączamy je, przekładamy do słoików i zalewamy marynatą. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Panierowane kanie w słoiku

Składniki:

  • kapelusze kani,
  • bułka tarta,
  • jajka,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz,
  • 5 szkl. wody,
  • 1 szkl. octu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 cebule,
  • 7 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego, olej.

Przygotowanie:

  1. Kanie czyścimy, myjemy i osuszamy. Następnie solimy je i pieprzymy. Jajka rozbijamy widelcem, dolewamy do nich odrobinę mleka, sól i pieprz.
  2. Kapelusze grzybów panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  3. Przygotowujemy zalewę. Wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zalewy i gotujemy przez kilka minut. Usmażone kanie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoikach. Zalewamy gorącym wywarem i mocno zakręcamy.
  4. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Słoików nie trzeba pasteryzować.

Grzybowy bulion

Składniki:

  • 1 kg suszonych grzybów,
  • 1,5 l wody,
  • 2 łyżki lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby gotujemy w wodzie z przyprawami przez ok. 40 minut.
  2. Przecedzamy przez filtr do kawy. Gorący bulion wlewamy do słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
  3. Używamy do zup i sosów.

Grzybki marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ l wody 1 szkl. octu,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Grzyby (najlepiej młode i jędrne) oczyszczamy, myjemy i odcinamy im trzonki – młodziutkie prawdziwki lub innego rodzaju niewielkie grzybki można marynować w całości, razem z trzonkami. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok. pół godziny. Cebulę kroimy w plasterki.
  2. Zagotowujemy zalewę z octu i wody z przyprawami. Do zalewy dodajemy cebulę oraz ugotowane grzyby.
  3. Zagotowujemy wszystko razem i gorące nakładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Przetwory pozwalają na zatrzymanie smaku grzybów na dłużej, by cieszyć się nim nawet poza sezonem. Sprawiają też, że duże zbiory nie zmarnują się, a w urodzajnym roku z pewnością nie jesteśmy w stanie na bieżąco zjadać przyniesionych z lasu przysmaków. Robienie przetworów jest nieskomplikowane, więc każdy z pewnością poradzi sobie z ich samodzielnym przygotowaniem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw