Sebastian Lubera

Zamiast mrozić, zamykam jej smak w słoikach. Hit na półki do spiżarni

Fasolka szparagowa w słoikach to doskonały sposób, aby cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Prosta pasteryzacja w piekarniku sprawia, że zachowuje kolor, chrupkość i aromat. Idealny dodatek do obiadu – szybki i zawsze pod ręką. Przepis na dwa słoiki o pojemności 700 ml, dokładne składniki poniżej.

Składniki:

  • 800 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 800 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 800 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Słoiki pasteryzuj "na sucho" w piekarniku w 110 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Pasteryzacja sprawi, że zabezpieczysz przetwory i postoją przez kilka miesięcy. Fasolka nadaje się idealnie do sałatek, zup, a także dań jednogarnkowych.

Więcej wideo
Tarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjałuTarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjału
Przepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladowąPrzepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladową
Zrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarkąZrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarką
Prosta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicyProsta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicy
Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakościKebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitemNajeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domuAromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu