Konfitura z pigwy – jak to zrobić?

Może być pysznym smarowidłem do pieczywa, nadzieniem do ciast, dodatkiem do deserów, herbaty czy deski serów. Konfiturę z pigwy wykorzystamy na wiele sposobów, a jej przygotowanie też nie jest specjalnie trudne. Jak się do tego zabrać?

Konfitura z pigwyKonfitura z pigwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | " "
oprac.  KGD

Należąca do rodziny różowatych pigwa to jeden z najstarszych gatunków drzew owocowych uprawianych przez człowieka. Była ceniona już w czasach antycznych, zwłaszcza w Grecji, o czym świadczy jej łacińska nazwa – Cydonia oblonga Miller (największe plantacje tych drzew znajdowały się na Krecie, niedaleko starożytnego miasta Cydonia, czyli dzisiejszej Chanii).

W kolejnych wiekach uprawa pigwy rozpowszechniła się w całym basenie Morza Śródziemnego, później zyskała popularność także w Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Wreszcie dotarła również nad Wisłę, choć w naszym kraju twarde, cierpkie owoce o cytrynowożółtym kolorze nigdy nie odniosły oszałamiającego sukcesu.

Kształtem przypominają jabłka i gruszki, dojrzewają od początku września aż do listopada. Ze względu na mało soczysty i bardzo twardy miąższ oraz kwaśny smak nie nadają się do spożycia na surowo, jednak świetnie sprawdzają się w rozmaitych przetworach, np. jako baza pysznej konfitury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Pigwa – wartości odżywcze

Owoce pigwy wykazują imponujące właściwości odżywcze. Skrywają w sobie m.in. ogromną dawkę witaminy C (siedmiokrotnie większą niż cytryna!), czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, wzmacniającego system odpornościowy oraz neutralizującego szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu i rozwój wielu poważnych schorzeń, w tym nowotworów, chorób układu krążenia (nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu, miażdżyca), choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, astmy, zaćmy, egzemy czy łuszczycy.

Pigwa jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Cierpkie owoce dostarczają dużo rozpuszczalnego błonnika – pektyn, które obniżają ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu LDL, pomagają w usuwaniu szkodliwych toksyn oraz metali ciężkich, przeciwdziałają zaparciom, ale również wykazują właściwości zagęszczające i emulgujące, dzięki czemu z pigwy można wytwarzać wyśmienitą konfiturę.

Konfitura z pigwy
Konfitura z pigwy © Adobe Stock

W pigwie nie brakuje też minerałów (szczególnie wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu), olejków eterycznych oraz związków fenolowych, zwłaszcza kwasu neochlorogenowego. To bardzo silny przeciwutleniacz wykazujący dużą zdolność "zamiatania" wolnych rodników.

Konfitura z pigwy – przepis

Do przygotowania konfitury potrzebujemy dojrzałych owoców pigwy, które pełnię smaku i aromatu osiągają późną jesienią. Zdaniem znawców najlepiej zbierać je nawet po pierwszych przymrozkach, ponieważ nabierają wówczas jeszcze więcej walorów kulinarnych

Owoce (kilogram) dokładnie myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 300 ml), po czym dokładamy pigwę i zasypujemy cukrem (60-70 dag). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1-2 godziny, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. W tym momencie konfiturę możemy wzbogacić przyprawami, np. imbirem, cynamonem czy goździkami (w zależności od naszych upodobań smakowych). Niektórzy dodają też skórkę startą z cytryny lub wyciśnięty z niej sok.

Gotujemy jeszcze kilka minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Na koniec pasteryzujemy je w gotującej się wodzie (przez 10-15 minut) albo piekarniku nagrzanym do 120 st., przez pół godziny.

To podstawowy przepis na konfiturę z pigwy, która lubi też modyfikacje, np. dodatek innych owoców, choćby jabłek czy gruszek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇