Gruszki w waniliowym syropie – w sam raz na zimę
Gruszki są tak smaczne, że chcemy je jeść cały rok! Dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne gruszki w aromatycznym, waniliowym syropie. Przez to, że zamykamy je w słoikach, będziecie mogli cieszyć się ich smakiem także poza sezonem.
Gruszki to skarb polskiej jesieni. Doskonale smakują zarówno świeże, bez żadnych dodatków, jak i w ciastach czy deserach. Z gruszek możemy robić też przetwory - gruszki w occie, nalewki, dżemy czy proponowane dzisiaj gruszki w syropie.
Gruszki w syropie waniliowym samym już zapachem zachęcają domowników do ich zjedzenia. Smakują wyśmienicie z gałką lodów. Świetnie sprawdzą się też w ciastach i deserach. Pasują też do mięs, na przykład do pieczonej kaczki. Możemy podawać je również z pasztetami, wędlinami czy serami.
Przepis na gruszki w waniliowym syropie
Składniki:
- ok. 3 kg gruszki
- 1 l wody
- 250 g cukru
- 1 laska wanilii
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Umyte gruszki obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Wodę i cukier zagotowujemy w dużym garnku. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wrzucamy do syropu. Gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodajemy jedną partię gruszek i gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy gruszki z syropu i powtarzamy tę czynność z pozostałymi gruszkami. Gruszki wkładamy do wyparzonych słoików. Słoiki dopełniamy syropem i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy, gotując słoiki około 15-20 minut.