WAŻNE
TERAZ

Pożar w metrze. MSWiA zabiera głos, znamy wstępne przyczyny

Gruszki w waniliowym syropie – w sam raz na zimę

Gruszki są tak smaczne, że chcemy je jeść cały rok! Dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne gruszki w aromatycznym, waniliowym syropie. Przez to, że zamykamy je w słoikach, będziecie mogli cieszyć się ich smakiem także poza sezonem.

Gruszki w syropie waniliowymGruszki w syropie waniliowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MAREN WINTER
1

Gruszki to skarb polskiej jesieni. Doskonale smakują zarówno świeże, bez żadnych dodatków, jak i w ciastach czy deserach. Z gruszek możemy robić też przetwory - gruszki w occie, nalewki, dżemy czy proponowane dzisiaj gruszki w syropie.

Gruszki w syropie waniliowym samym już zapachem zachęcają domowników do ich zjedzenia. Smakują wyśmienicie z gałką lodów. Świetnie sprawdzą się też w ciastach i deserach. Pasują też do mięs, na przykład do pieczonej kaczki. Możemy podawać je również z pasztetami, wędlinami czy serami.

Przepis na gruszki w waniliowym syropie

Składniki:

  • ok. 3 kg gruszki
  • 1 l wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Umyte gruszki obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Wodę i cukier zagotowujemy w dużym garnku. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wrzucamy do syropu. Gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodajemy jedną partię gruszek i gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy gruszki z syropu i powtarzamy tę czynność z pozostałymi gruszkami. Gruszki wkładamy do wyparzonych słoików. Słoiki dopełniamy syropem i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy, gotując słoiki około 15-20 minut.

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej