Gruszki w waniliowym syropie – w sam raz na zimę

Gruszki są tak smaczne, że chcemy je jeść cały rok! Dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne gruszki w aromatycznym, waniliowym syropie. Przez to, że zamykamy je w słoikach, będziecie mogli cieszyć się ich smakiem także poza sezonem.

Gruszki w syropie waniliowymGruszki w syropie waniliowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MAREN WINTER

Gruszki to skarb polskiej jesieni. Doskonale smakują zarówno świeże, bez żadnych dodatków, jak i w ciastach czy deserach. Z gruszek możemy robić też przetwory - gruszki w occie, nalewki, dżemy czy proponowane dzisiaj gruszki w syropie.

Gruszki w syropie waniliowym samym już zapachem zachęcają domowników do ich zjedzenia. Smakują wyśmienicie z gałką lodów. Świetnie sprawdzą się też w ciastach i deserach. Pasują też do mięs, na przykład do pieczonej kaczki. Możemy podawać je również z pasztetami, wędlinami czy serami.

Przepis na gruszki w waniliowym syropie

Składniki:

  • ok. 3 kg gruszki
  • 1 l wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Umyte gruszki obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Wodę i cukier zagotowujemy w dużym garnku. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wrzucamy do syropu. Gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodajemy jedną partię gruszek i gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy gruszki z syropu i powtarzamy tę czynność z pozostałymi gruszkami. Gruszki wkładamy do wyparzonych słoików. Słoiki dopełniamy syropem i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy, gotując słoiki około 15-20 minut.

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast