Wielu nawet nie wie, że te owoce się je. Ja robię z nich pyszną konfiturę do herbaty na zimę

Chociaż wygląda niepozornie, świetnie sprawdzi się w domowych nalewkach czy konfiturach. Charakterystyczny, kwaśny smak z lekką cierpkością wzbogaci domowe przetwory, a przy okazji dostarczy cenne składniki, które wspierają odporność i kondycję skóry.

Rokitnik na gałęziRokitnik na gałęzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mowa o rokitniku, czyli owocu, który w Polsce staje się coraz bardziej popularny. Ten niewielki krzew owocuje późnym latem i wczesną jesienią, a jego drobne owoce o intensywnej, pomarańczowej barwie potrafią utrzymać się na gałęziach nawet do zimy. Rokitnik często nazywany jest rosyjskim ananasem, ponieważ jego smak jest wyraźnie kwaśny, z lekką cierpkością i egzotyczną nutą, która nadaje mu charakteru i sprawia, że doskonale urozmaica różne potrawy i przetwory.

Co ważne, owoce rokitnika to prawdziwa skarbnica witaminy C, której zawartość przewyższa nawet cytrusy. Znajdziesz w nich też witaminę E, karotenoidy oraz cenne kwasy tłuszczowe, które wspomagają odporność i mają korzystny wpływ na kondycję skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Rokitnik w kuchni

Choć świeże owoce rokitnika bywają bardzo kwaśne i cierpkie, świetnie nadają się do przygotowywania przetworów, które pozwalają zachować ich wartości i smak na dłużej. Dzięki wyrazistemu smakowi, konfitura z rokitnika doskonale łączy się z miodem lub cukrem, które łagodzą kwasowość owoców i nadają im przyjemną słodycz.

Najpopularniejszym rozwiązaniem jest konfitura, którą możesz dodawać do herbaty lub deserów i ciast. Dobrze sprawdzają się także soki, napary czy nalewki, a każdy z tych produktów stanie się doskonałym źródłem składników odżywczych, które wspierają organizm przez całą zimę. Warto mieć taki słoiczek w swojej spiżarce, nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości, które pomagają ograniczyć stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy.

Przepis na konfiturę z rokitnika do herbaty

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 500 g cukru,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce rokitnika, osusz je delikatnie na czystej ściereczce, a jeśli są twarde, zmiksuj je na gładką, jednolitą masę.
  2. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i dodaj przygotowane owoce, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość spokojnie przez około 30 minut, aż masa zgęstnieje, stanie się lekko kleista i połyskująca.
  4. Gorącą konfiturę przełóż ostrożnie do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręć.
  5. Od razu zapasteryzuj przez 10–15 minut, aby zachować świeżość i wartości odżywcze na dłużej.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość