Wielu nawet nie wie, że te owoce się je. Ja robię z nich pyszną konfiturę do herbaty na zimę

Chociaż wygląda niepozornie, świetnie sprawdzi się w domowych nalewkach czy konfiturach. Charakterystyczny, kwaśny smak z lekką cierpkością wzbogaci domowe przetwory, a przy okazji dostarczy cenne składniki, które wspierają odporność i kondycję skóry.

Rokitnik na gałęziRokitnik na gałęzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mowa o rokitniku, czyli owocu, który w Polsce staje się coraz bardziej popularny. Ten niewielki krzew owocuje późnym latem i wczesną jesienią, a jego drobne owoce o intensywnej, pomarańczowej barwie potrafią utrzymać się na gałęziach nawet do zimy. Rokitnik często nazywany jest rosyjskim ananasem, ponieważ jego smak jest wyraźnie kwaśny, z lekką cierpkością i egzotyczną nutą, która nadaje mu charakteru i sprawia, że doskonale urozmaica różne potrawy i przetwory.

Co ważne, owoce rokitnika to prawdziwa skarbnica witaminy C, której zawartość przewyższa nawet cytrusy. Znajdziesz w nich też witaminę E, karotenoidy oraz cenne kwasy tłuszczowe, które wspomagają odporność i mają korzystny wpływ na kondycję skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Rokitnik w kuchni

Choć świeże owoce rokitnika bywają bardzo kwaśne i cierpkie, świetnie nadają się do przygotowywania przetworów, które pozwalają zachować ich wartości i smak na dłużej. Dzięki wyrazistemu smakowi, konfitura z rokitnika doskonale łączy się z miodem lub cukrem, które łagodzą kwasowość owoców i nadają im przyjemną słodycz.

Najpopularniejszym rozwiązaniem jest konfitura, którą możesz dodawać do herbaty lub deserów i ciast. Dobrze sprawdzają się także soki, napary czy nalewki, a każdy z tych produktów stanie się doskonałym źródłem składników odżywczych, które wspierają organizm przez całą zimę. Warto mieć taki słoiczek w swojej spiżarce, nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości, które pomagają ograniczyć stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy.

Przepis na konfiturę z rokitnika do herbaty

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 500 g cukru,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce rokitnika, osusz je delikatnie na czystej ściereczce, a jeśli są twarde, zmiksuj je na gładką, jednolitą masę.
  2. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i dodaj przygotowane owoce, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość spokojnie przez około 30 minut, aż masa zgęstnieje, stanie się lekko kleista i połyskująca.
  4. Gorącą konfiturę przełóż ostrożnie do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręć.
  5. Od razu zapasteryzuj przez 10–15 minut, aby zachować świeżość i wartości odżywcze na dłużej.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥