Wielu nawet nie wie, że te owoce się je. Ja robię z nich pyszną konfiturę do herbaty na zimę

Chociaż wygląda niepozornie, świetnie sprawdzi się w domowych nalewkach czy konfiturach. Charakterystyczny, kwaśny smak z lekką cierpkością wzbogaci domowe przetwory, a przy okazji dostarczy cenne składniki, które wspierają odporność i kondycję skóry.

Rokitnik na gałęziRokitnik na gałęzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mowa o rokitniku, czyli owocu, który w Polsce staje się coraz bardziej popularny. Ten niewielki krzew owocuje późnym latem i wczesną jesienią, a jego drobne owoce o intensywnej, pomarańczowej barwie potrafią utrzymać się na gałęziach nawet do zimy. Rokitnik często nazywany jest rosyjskim ananasem, ponieważ jego smak jest wyraźnie kwaśny, z lekką cierpkością i egzotyczną nutą, która nadaje mu charakteru i sprawia, że doskonale urozmaica różne potrawy i przetwory.

Co ważne, owoce rokitnika to prawdziwa skarbnica witaminy C, której zawartość przewyższa nawet cytrusy. Znajdziesz w nich też witaminę E, karotenoidy oraz cenne kwasy tłuszczowe, które wspomagają odporność i mają korzystny wpływ na kondycję skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Rokitnik w kuchni

Choć świeże owoce rokitnika bywają bardzo kwaśne i cierpkie, świetnie nadają się do przygotowywania przetworów, które pozwalają zachować ich wartości i smak na dłużej. Dzięki wyrazistemu smakowi, konfitura z rokitnika doskonale łączy się z miodem lub cukrem, które łagodzą kwasowość owoców i nadają im przyjemną słodycz.

Najpopularniejszym rozwiązaniem jest konfitura, którą możesz dodawać do herbaty lub deserów i ciast. Dobrze sprawdzają się także soki, napary czy nalewki, a każdy z tych produktów stanie się doskonałym źródłem składników odżywczych, które wspierają organizm przez całą zimę. Warto mieć taki słoiczek w swojej spiżarce, nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości, które pomagają ograniczyć stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy.

Przepis na konfiturę z rokitnika do herbaty

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 500 g cukru,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce rokitnika, osusz je delikatnie na czystej ściereczce, a jeśli są twarde, zmiksuj je na gładką, jednolitą masę.
  2. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i dodaj przygotowane owoce, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość spokojnie przez około 30 minut, aż masa zgęstnieje, stanie się lekko kleista i połyskująca.
  4. Gorącą konfiturę przełóż ostrożnie do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręć.
  5. Od razu zapasteryzuj przez 10–15 minut, aby zachować świeżość i wartości odżywcze na dłużej.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg