Trwa ładowanie...

Physalis – egzotyczny owoc o oryginalnym smaku

W naszych sklepach i na straganach pojawił się już physalis. Mało kto jednak wie, czym właściwie jest ten egzotyczny owoc i jak można wykorzystać go w kuchni. Te małe, pomarańczowe kulki zwane też miechunką lub jagodą peruwiańską zaskakują nie tylko swoim ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem, ale także bogactwem witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do swojej diety.

Share
PhysalisPhysalisŹródło: Adobe Stock, fot: BUPPHA WUTTIFERY
d4naqj3

Physalis, zwana również miechunką, to pochodząca z Ameryki Południowej roślina z rodziny psiankowatych. Znanych jest około 120 gatunków tej rośliny.

Owoc physalis kształtem przypomina pomidorki koktajlowe – to mała pomarańczowa bądź żółtawa kulka opatulona przezroczystym kloszem. Smak miechunki można określić jako słodko-kwaśny z nutą goryczy. Często porównywany jest do pomidorów, niedojrzałego agrestu czy pomarańczy.

Jak jeść physalis?

Physalis jemy na surowo. Owoc ten często wykorzystywany jest w przetworach. Przyrządza się z niego dżemy, konfitury i nalewki. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów, sałatek czy ciast. Można też dodać je do sosów, które podamy z mięsem.

d4naqj3

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

W Meksyku miechunka jest wykorzystywana do przygotowania salsy verde i ostrawych sosów warzywnych. Physalis możemy też ususzyć i wykorzystać tak jak inne suszone owoce, np. dodając je do musli, jogurtu, ciast czy deserów.

Wartości odżywcze miechunki

Owoce miechunki są bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2 i B3. Zawierają także minerały, takie jak wapń, żelazo i fosfor.

Witamina C poprawia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego warto dodać je do diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest podatny na przeziębienia. Witamina C ma również dobroczynny wpływ na skórę, spowalniając proces jej starzenia.

d4naqj3

Podobnie działa też zawarta w miechunce witamina A. Ta witamina ma również zbawienny wpływ na nasz wzrok – zapewnia ona właściwe działanie siatkówki i wierzchnich warstw oka.

Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną.

Wapń i fosfor poprawiają funkcjonowanie kości i stawów, zapobiegając również groźnym schorzeniom takim jak osteoporoza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4naqj3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4naqj3
d4naqj3
Więcej tematów