Physalis – egzotyczny owoc o oryginalnym smaku

W naszych sklepach i na straganach pojawił się już physalis. Mało kto jednak wie, czym właściwie jest ten egzotyczny owoc i jak można wykorzystać go w kuchni. Te małe, pomarańczowe kulki zwane też miechunką lub jagodą peruwiańską zaskakują nie tylko swoim ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem, ale także bogactwem witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do swojej diety.

PhysalisPhysalis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BUPPHA WUTTIFERY

Physalis, zwana również miechunką, to pochodząca z Ameryki Południowej roślina z rodziny psiankowatych. Znanych jest około 120 gatunków tej rośliny.

Owoc physalis kształtem przypomina pomidorki koktajlowe – to mała pomarańczowa bądź żółtawa kulka opatulona przezroczystym kloszem. Smak miechunki można określić jako słodko-kwaśny z nutą goryczy. Często porównywany jest do pomidorów, niedojrzałego agrestu czy pomarańczy.

Jak jeść physalis?

Physalis jemy na surowo. Owoc ten często wykorzystywany jest w przetworach. Przyrządza się z niego dżemy, konfitury i nalewki. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów, sałatek czy ciast. Można też dodać je do sosów, które podamy z mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

W Meksyku miechunka jest wykorzystywana do przygotowania salsy verde i ostrawych sosów warzywnych. Physalis możemy też ususzyć i wykorzystać tak jak inne suszone owoce, np. dodając je do musli, jogurtu, ciast czy deserów.

Wartości odżywcze miechunki

Owoce miechunki są bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2 i B3. Zawierają także minerały, takie jak wapń, żelazo i fosfor.

Witamina C poprawia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego warto dodać je do diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest podatny na przeziębienia. Witamina C ma również dobroczynny wpływ na skórę, spowalniając proces jej starzenia.

Podobnie działa też zawarta w miechunce witamina A. Ta witamina ma również zbawienny wpływ na nasz wzrok – zapewnia ona właściwe działanie siatkówki i wierzchnich warstw oka.

Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną.

Wapń i fosfor poprawiają funkcjonowanie kości i stawów, zapobiegając również groźnym schorzeniom takim jak osteoporoza.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja