Physalis – egzotyczny owoc o oryginalnym smaku
W naszych sklepach i na straganach pojawił się już physalis. Mało kto jednak wie, czym właściwie jest ten egzotyczny owoc i jak można wykorzystać go w kuchni. Te małe, pomarańczowe kulki zwane też miechunką lub jagodą peruwiańską zaskakują nie tylko swoim ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem, ale także bogactwem witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do swojej diety.
Physalis, zwana również miechunką, to pochodząca z Ameryki Południowej roślina z rodziny psiankowatych. Znanych jest około 120 gatunków tej rośliny.
Owoc physalis kształtem przypomina pomidorki koktajlowe – to mała pomarańczowa bądź żółtawa kulka opatulona przezroczystym kloszem. Smak miechunki można określić jako słodko-kwaśny z nutą goryczy. Często porównywany jest do pomidorów, niedojrzałego agrestu czy pomarańczy.
Jak jeść physalis?
Physalis jemy na surowo. Owoc ten często wykorzystywany jest w przetworach. Przyrządza się z niego dżemy, konfitury i nalewki. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów, sałatek czy ciast. Można też dodać je do sosów, które podamy z mięsem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie
W Meksyku miechunka jest wykorzystywana do przygotowania salsy verde i ostrawych sosów warzywnych. Physalis możemy też ususzyć i wykorzystać tak jak inne suszone owoce, np. dodając je do musli, jogurtu, ciast czy deserów.
Wartości odżywcze miechunki
Owoce miechunki są bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2 i B3. Zawierają także minerały, takie jak wapń, żelazo i fosfor.
Witamina C poprawia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego warto dodać je do diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest podatny na przeziębienia. Witamina C ma również dobroczynny wpływ na skórę, spowalniając proces jej starzenia.
Podobnie działa też zawarta w miechunce witamina A. Ta witamina ma również zbawienny wpływ na nasz wzrok – zapewnia ona właściwe działanie siatkówki i wierzchnich warstw oka.
Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną.
Wapń i fosfor poprawiają funkcjonowanie kości i stawów, zapobiegając również groźnym schorzeniom takim jak osteoporoza.