Physalis – egzotyczny owoc o oryginalnym smaku

W naszych sklepach i na straganach pojawił się już physalis. Mało kto jednak wie, czym właściwie jest ten egzotyczny owoc i jak można wykorzystać go w kuchni. Te małe, pomarańczowe kulki zwane też miechunką lub jagodą peruwiańską zaskakują nie tylko swoim ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem, ale także bogactwem witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do swojej diety.

PhysalisPhysalis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BUPPHA WUTTIFERY

Physalis, zwana również miechunką, to pochodząca z Ameryki Południowej roślina z rodziny psiankowatych. Znanych jest około 120 gatunków tej rośliny.

Owoc physalis kształtem przypomina pomidorki koktajlowe – to mała pomarańczowa bądź żółtawa kulka opatulona przezroczystym kloszem. Smak miechunki można określić jako słodko-kwaśny z nutą goryczy. Często porównywany jest do pomidorów, niedojrzałego agrestu czy pomarańczy.

Jak jeść physalis?

Physalis jemy na surowo. Owoc ten często wykorzystywany jest w przetworach. Przyrządza się z niego dżemy, konfitury i nalewki. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów, sałatek czy ciast. Można też dodać je do sosów, które podamy z mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

W Meksyku miechunka jest wykorzystywana do przygotowania salsy verde i ostrawych sosów warzywnych. Physalis możemy też ususzyć i wykorzystać tak jak inne suszone owoce, np. dodając je do musli, jogurtu, ciast czy deserów.

Wartości odżywcze miechunki

Owoce miechunki są bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2 i B3. Zawierają także minerały, takie jak wapń, żelazo i fosfor.

Witamina C poprawia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego warto dodać je do diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest podatny na przeziębienia. Witamina C ma również dobroczynny wpływ na skórę, spowalniając proces jej starzenia.

Podobnie działa też zawarta w miechunce witamina A. Ta witamina ma również zbawienny wpływ na nasz wzrok – zapewnia ona właściwe działanie siatkówki i wierzchnich warstw oka.

Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną.

Wapń i fosfor poprawiają funkcjonowanie kości i stawów, zapobiegając również groźnym schorzeniom takim jak osteoporoza.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg