Nie ma jak domowy chleb z chrupiącą skórką. Prosty przepis

Lubisz zapach świeżo pieczonego pieczywa? Smak idealnie chrupiącej skórki oraz delikatny i wilgotny środek? Możesz upiec wyborny chleb w domu. Jest to możliwe i prostsze, aniżeli Ci się wydaje.

Domowy chlebDomowy chleb
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 1 kg mąki pełnoziarnistej
• 2 łyżeczki soli
• 20 g świeżych drożdży
• 600 ml letniej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepis

  • Przygotuj masę miesząc razem pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżeczki soli i trochę mąki w 100 ml letniej wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 5 minut.
  • Do przygotowanej masy drożdżowej dodaj pełnoziarnistą mąkę, a następnie oliwę z oliwek. Tak przygotowane ciasto ugniataj samodzielnie lub za pomocą robota planetarnego dodając letnią wodę aż do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto uformuj w kulę i pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto urośnie, uformuj bochenek i umieść go na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Przed pieczeniem wykonaj na cieście ukośne nacięcia, by zapobiec jego pękaniu. Włóż do piekarnika wybierając program do wypieku chleba i nie zapomnij o funkcji SteamAssist.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości