Trwa ładowanie...
pieczywo
MPM
Wczoraj, 26 stycznia 2025, 22:10

Pozornie zdrowe śniadanie. Zastanów się, zanim znowu wybierzesz zamiast chleba

Wielu z nas, decydując się na zmianę nawyków żywieniowych, sięga po pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe, myśląc, że są one bardziej dietetyczne. Jednakże w rzeczywistości nie są one takie, jak często się uważa.

Pieczywo chrupkie to nie do końca dobry wybórPieczywo chrupkie to nie do końca dobry wybórŹródło: Adobe Stock
d2yjezk
d2yjezk

Często dajemy się zwieść atrakcyjnym sloganom dotyczącym pieczywa chrupkiego, które obiecują jedynie 23 kalorie na kromkę. Jednakże, dokonując wyboru produktów spożywczych, ważne jest, aby zwracać uwagę nie tylko na liczbę kalorii, lecz także na to, jak bardzo dany produkt jest sycący oraz jaką wartość odżywczą wnosi do naszej diety.

Podkładka, przez którą oszukujesz na diecie

Tradycyjny chleb jest bogaty w składniki mineralne, białka oraz węglowodany złożone, co sprawia, że jest bardziej sycący. 100 g chleba razowego dostarcza około 220-230 kalorii, a pszennego o 30 więcej. Dla porównania pieczywo chrupkie ma średnio aż 350 kcal. Mimo że pojedyncza kromka chrupkiego chleba jest lżejsza i ma mniej kalorii, często prowadzi to do pokusy, by zjeść go więcej. Miłośnicy tego typu pieczywa niejednokrotnie przyznają, że jego głównym walorem smakowym jest to, że stanowi jedynie "podkładkę" pod różnorodne dodatki. Taka sytuacja może być pułapką, gdyż dodatki te często są niezdrowe i wysokokaloryczne. Na przykład majonez, mimo że dodaje potrawie wykwintności, znacznie zwiększa jej kaloryczność. Podobnie jest z serami pleśniowymi typu camembert - na plasterku w takiej kanapeczce z pieczywa chrupkiego rzadko się kończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Gajowego lepsza niż fast food. Szybko zapomnisz o Drwalu

Na co zwracać uwagę, kupując pieczywo razowe

Kiedy już masz świadomość, że nie możesz bezkarnie napychać się kolejnymi kromeczkami z kalorycznymi dodatkami, postaw na pieczywo chrupkie, które wyróżni lepszy skład. Lepiej unikać propozycji z wieloma dodatkami, szczególnie jeśli zawierają one takie substancje jak glutaminian sodu, który mimo swojej popularności, może mieć niekorzystne skutki zdrowotne. Natomiast naturalne przyprawy, jak bazylia czy oregano, są zawsze dobrym wyborem. Jeśli zdecydujemy się na pieczywo chrupkie, lepiej wybierać te z mąki żytniej oraz z ziarnami, które dzięki swojej strukturze zachowują wartości odżywcze.

d2yjezk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yjezk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj