Pozornie zdrowe śniadanie. Zastanów się, zanim znowu wybierzesz zamiast chleba
Wielu z nas, decydując się na zmianę nawyków żywieniowych, sięga po pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe, myśląc, że są one bardziej dietetyczne. Jednakże w rzeczywistości nie są one takie, jak często się uważa.
Często dajemy się zwieść atrakcyjnym sloganom dotyczącym pieczywa chrupkiego, które obiecują jedynie 23 kalorie na kromkę. Jednakże, dokonując wyboru produktów spożywczych, ważne jest, aby zwracać uwagę nie tylko na liczbę kalorii, lecz także na to, jak bardzo dany produkt jest sycący oraz jaką wartość odżywczą wnosi do naszej diety.
Podkładka, przez którą oszukujesz na diecie
Tradycyjny chleb jest bogaty w składniki mineralne, białka oraz węglowodany złożone, co sprawia, że jest bardziej sycący. 100 g chleba razowego dostarcza około 220-230 kalorii, a pszennego o 30 więcej. Dla porównania pieczywo chrupkie ma średnio aż 350 kcal. Mimo że pojedyncza kromka chrupkiego chleba jest lżejsza i ma mniej kalorii, często prowadzi to do pokusy, by zjeść go więcej. Miłośnicy tego typu pieczywa niejednokrotnie przyznają, że jego głównym walorem smakowym jest to, że stanowi jedynie "podkładkę" pod różnorodne dodatki. Taka sytuacja może być pułapką, gdyż dodatki te często są niezdrowe i wysokokaloryczne. Na przykład majonez, mimo że dodaje potrawie wykwintności, znacznie zwiększa jej kaloryczność. Podobnie jest z serami pleśniowymi typu camembert - na plasterku w takiej kanapeczce z pieczywa chrupkiego rzadko się kończy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka Gajowego lepsza niż fast food. Szybko zapomnisz o Drwalu
Na co zwracać uwagę, kupując pieczywo razowe
Kiedy już masz świadomość, że nie możesz bezkarnie napychać się kolejnymi kromeczkami z kalorycznymi dodatkami, postaw na pieczywo chrupkie, które wyróżni lepszy skład. Lepiej unikać propozycji z wieloma dodatkami, szczególnie jeśli zawierają one takie substancje jak glutaminian sodu, który mimo swojej popularności, może mieć niekorzystne skutki zdrowotne. Natomiast naturalne przyprawy, jak bazylia czy oregano, są zawsze dobrym wyborem. Jeśli zdecydujemy się na pieczywo chrupkie, lepiej wybierać te z mąki żytniej oraz z ziarnami, które dzięki swojej strukturze zachowują wartości odżywcze.