Pozornie zdrowe śniadanie. Zastanów się, zanim znowu wybierzesz zamiast chleba

Wielu z nas, decydując się na zmianę nawyków żywieniowych, sięga po pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe, myśląc, że są one bardziej dietetyczne. Jednakże w rzeczywistości nie są one takie, jak często się uważa.

Pieczywo chrupkie to nie do końca dobry wybórPieczywo chrupkie to nie do końca dobry wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Często dajemy się zwieść atrakcyjnym sloganom dotyczącym pieczywa chrupkiego, które obiecują jedynie 23 kalorie na kromkę. Jednakże, dokonując wyboru produktów spożywczych, ważne jest, aby zwracać uwagę nie tylko na liczbę kalorii, lecz także na to, jak bardzo dany produkt jest sycący oraz jaką wartość odżywczą wnosi do naszej diety.

Podkładka, przez którą oszukujesz na diecie

Tradycyjny chleb jest bogaty w składniki mineralne, białka oraz węglowodany złożone, co sprawia, że jest bardziej sycący. 100 g chleba razowego dostarcza około 220-230 kalorii, a pszennego o 30 więcej. Dla porównania pieczywo chrupkie ma średnio aż 350 kcal. Mimo że pojedyncza kromka chrupkiego chleba jest lżejsza i ma mniej kalorii, często prowadzi to do pokusy, by zjeść go więcej. Miłośnicy tego typu pieczywa niejednokrotnie przyznają, że jego głównym walorem smakowym jest to, że stanowi jedynie "podkładkę" pod różnorodne dodatki. Taka sytuacja może być pułapką, gdyż dodatki te często są niezdrowe i wysokokaloryczne. Na przykład majonez, mimo że dodaje potrawie wykwintności, znacznie zwiększa jej kaloryczność. Podobnie jest z serami pleśniowymi typu camembert - na plasterku w takiej kanapeczce z pieczywa chrupkiego rzadko się kończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Gajowego lepsza niż fast food. Szybko zapomnisz o Drwalu

Na co zwracać uwagę, kupując pieczywo razowe

Kiedy już masz świadomość, że nie możesz bezkarnie napychać się kolejnymi kromeczkami z kalorycznymi dodatkami, postaw na pieczywo chrupkie, które wyróżni lepszy skład. Lepiej unikać propozycji z wieloma dodatkami, szczególnie jeśli zawierają one takie substancje jak glutaminian sodu, który mimo swojej popularności, może mieć niekorzystne skutki zdrowotne. Natomiast naturalne przyprawy, jak bazylia czy oregano, są zawsze dobrym wyborem. Jeśli zdecydujemy się na pieczywo chrupkie, lepiej wybierać te z mąki żytniej oraz z ziarnami, które dzięki swojej strukturze zachowują wartości odżywcze.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika