Popovers - czyli bułeczki, które wyskakują z foremki

W Wielkiej Brytanii nazywane są yorkshire pudding. W Stanach Zjednoczonych – popovers. O czym mowa? O pięknych bułeczkach, które piecze się w specjalnych foremkach. Jeśli zjemy je pierwszy raz, nigdy już się od ich smaku nie uwolnimy.

Popovers
Popovers
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Bułeczki te w teksturze trochę przypominają nasze ptysie, ale różnią się od nich smakiem. Są wytrawne, dopiero dodatek innych składników sprawia, że mogą być słone lub słodkie. Najczęściej traktowane są jako pieczywo, a nie ciasto. Amerykanie i Anglicy zajadają się nimi na śniadanie, kolację, a nawet podają je do obiadu. Odpowiednio przygotowane i świeże są bardzo chrupiące i mają pusty środek, który możemy wypełniać dżemem, twarożkiem, albo mięsnym gulaszem.

Zrobienie ich w domu nie jest skomplikowane. Potrzebne nam będą jednak specjalne foremki, przypominające małe kubeczki. Najlepsze są foremki silikonowe, bo łatwo wyjąć z nich bułeczki. Możemy jednak używać także foremek metalowych czy najlepiej emaliowanych. Dobrze upieczona bułeczka nie będzie przywierać do foremki, ale lepiej przed tym się zabezpieczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cynamonowe bułeczki. Szwedzi się zajadają

Popovers są bardzo proste do upieczenia, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. Szczególnie dotyczy to jajek. Jeśli nie mamy czasu, możemy zanurzyć jajka w ciepłej wodzie i trzymać je w niej kilka minut. Mleko koniecznie musi być ciepłe – z zimnego nic nie zrobimy. Bułeczki w czasie pieczenia intensywnie rosną, czasem niemalże "wychodzą" z foremek. Dlatego też należy ciastem napełnić foremki tylko do połowy. Nie wolno również otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo bułeczki momentalnie opadną.

Jak je zrobić? Potrzebujemy jajka, mleko, mąkę, trochę soli i olej. Jajka rozbijamy i ubijamy bardzo energicznie, dolewamy mleko i dosypujemy mąkę, by utworzyło się ciasto trochę gęstsze niż naleśnikowe. Doprawiamy solą. Do każdej foremki wlewamy trochę oleju – mniej więcej do wysokości centymetra. Ustawiamy foremki na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Gdy olej zacznie lekko dymić, wyjmujemy foremki i do każdej wlewamy szybko ciasto (pamiętajmy: do połowy!). Od razu wstawiamy do piekarnika i patrzymy, jak szybko bułki rosną. Pieczemy je około 15-20 minut, aż zrobią się intensywnie rumiane z wierzchu. Wyjmujemy i od razu podajemy. Powinny być twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu